AF-60LR na 5km padalo takmer pri každom daždi.. takže bez zálohy ťažko, ale na oboch stranách mám edgeswitche s RSTP + 5G záloha a prepínanie bez problémov.

Wave-LR na 6.3 km sa zatiaľ pri posledných dažďoch nerozpojil ani neprepol na 5G zálohu ani raz.. uvidíme ako letné dažde, tam to bude prepínať asi častejšie..
tu je graf signálu (6,3km spoj) za posledný mesiac to padlo najviac na -70

keď som testoval zálohu tak to prepínanie bolo celkom rýchle.. bez toho aby bolo cítiť výpadok, vypadol možno 1-2 pingy.. ale uvidíme ako keď príde silný lejak..

Jasne,
dik,su to cenne informacie. Este pozeram,ze Wave-LR je AP.Napadlo ma,kedze v danom smere oproti Wave-LR mam 2 miesta,kde by som chcel doviest konekt na kazde aspon (30klientov a 50klientov) Je realne, aby v rovnaky cas slo na kazdy bod aspon 400M pri spoji 60Ghz? 1miesto 3,5km a druhe 6km

A poslednu otazku mam ako to funguje s tou zalohou.Ako to prehadzuje na tu 5? Su tie interface v bridge?

Myslím že ak by si mal Wave-LR ako AP, musel by si mať oboch klientov presne v rovnakom uhle, čo je asi menej pravdepodobné.. Je to dosť citlivé na signál, stačí pootočiť o 1-2° a signál sa ti rapídne zmení, tým pádom budeš mať malú veľmi malú rezervu.. Ja som ten spoj 6,3km dolaďoval asi na 2x obe strany a fakt stačí málo a signál sa ti zhorší o 5-10dBm. Takže obaja klienti by museli byť fakt úplne presne v rovnakom smere.
Ako AP sa zvykne dávať Wave-AP ten má 30° anténu, uvádzajú že oproti Wave-LR to má dosah na 8km, ale to je teória.. ak Wave-AP oproti Wave-LR skúsim nahodiť cez link.ui.com na 6km, tak mi to ukazuje signál -69, to je už dosť málo.

Ta záloha, co je ve WAVE LR je uplne nepouzitelna a k nicemu na tu vzdálenost. Pokud das EIRP na max (55dB) tak to na 4,5km ma signal -68 a jede to mezi obcema relativne v čistu 40 megabit. Nepocitej s tim ze to k nečemu je ...

Wave LR ale neumí dělat AP v PTMP ne? v PTMP je to jenom jako klient. Jinak máme 9.2km Wave LR. Dneska ráno 8-9 hodina déšť a přepnuto na 5GHz backup i když 60GHz stále drželo. Je mi jedno jak špatný signál má 5GHz když ve 40MHz to udělalo kolem 100Mbit což mi dočasně stačí. Aktuálně opět v plné síle 1Gbit. 🧐

hapi: pravdepodobne len ako klient, ak prepnem mode na PtMP tak Access Point Mode je sivé a nedá sa aktivovať
crazyape: záleží na tom kde, skúšal som rôzne kombinácie, ale v čistom pásme -61 a 400Mbit (80MHz, EIRP 45) na 6,3km

logika niektorych userov nema hranic...mame tu cely thread k 60GHz, k Wave k Airfiberom a aj tak si zalozite dalsi...vsetky poznatky najdete tam...

wolf14 tak to mam asi nejakou spatnou jednotku/y, -60 na 6,3 je uplne v pohode ... byl by jsi tam hodný a mohl mi poslat prosim screen na mail ? Ja ty svoje reklamuji páč přesně kvůli te zaloze jsme to kupovali a jestli mi tam chybi 15 db tak to budu řešit s dodavatelem ... muj mail je MH(zavináč)LMnet.cz já mám totiž teď -71 na 4,3 km a je jedno na jaké frekvenci, teď jsem o zkoušel ...
    Mne to totiz jede ta zaloha 40 Mbps na frekvenci 5900 Mhz, kdyz tam dam neco co se pouziva tak nejde vubec teměř tak ji nepoužívám vůbec teď tu zálohu...

Zdravim,
    cize ak chcem 60GHz PtPspoj s 5Ghz zalohou na 6km za dobre peniaze,potom najepsia volba je dat oproti sebe 2 Wave-LR?

lubomaslo
      "Nejlepší" bude asi wave pro co úrovně signálu a nebo nějaká šílenost XG/XR ani nevím která, ten sortiment neznám. Ten wave ale není úplná pecka po sw stránce a latence je smutná proti klasickému LRku bez zálohy.

Jedu vše jen Mikrotik... Dnes jsem poprvé nasadil spoj BOD-BOD postavený na železe: AF60-LR vzdálenost 1600m tak jsem nechtěl řešit případné výpadky pokud by to bylo postaveno na Mikrotik nRAY. No a co mě zarazilo tak zde není absolutně žádný sken spektra nebo co ta anténa vidí... To je normální? Tak si tam můžu házet frekvence jak chci? Na protější straně postavím Mikrotik sektor na této frekvenci tímto směrem a jak se to pak bude chovat?

3com vzdálenost 1600km

To bude asi len preklep, ze?

3com AF60 LR skener nema, teda minimalne vo verzi 2.6.4, vo wave FW neviem ci ma skener. Wave produkty skener maju a najdu aj mikrotiky. Kazdopadne pri 60tke musis tak ci tak koordninovat, resp to v kazdom pasme nie? Ci akoze spoliehas sa na skener? Minimalne vlastne radia si ja vzdy rucne strazim a rozmyslam co kam pozera, skener mi nic nepovie..

3com a nemáš takhle náhodou to zkoordinovat předem podle webu čtu a regnout to tam ještě předtím než to namontuješ a kde ti to teorreticky řekne že se tam vejdeš? 😉

📡 Telekomunikace.cz