radek_kovacik , byzak Záměr testu byl vyzkoušet funkčnost FT (fast transition) na Windows. Testovaný HW a SW: cAP AC 7.14.3 s wifiwave2, SSID1 s WPA2 PSK, SSID2 s WPA2 EAP (802.1x), obě SSID na obou rádiích. Ntb s wifi kartou AX211 a aktuální Win 11 Pro. V ovladačích nenastavena žádná preference pásma.
Windows podporují FT pouze v kombinaci s WPA2 EAP.
Testoval jsem v kancelářské budově, vždy jsem začínal u AP připojen na 5GHz. Během testu jsem nechal puštěný ping na výchozí bránu, stahoval jsem velký soubor z webu a byl připojení na RDP v rámci lokální sítě.
V případě WPA2 PSK (tedy bez podpory FT) jsem od AP sešel s notebookem 2 patra, než 5GHz signál vypadl, pak se mi ntb připojil dokonce na druhé (preferovanější) SSID na 2.4 GHz. Po ručním připojení zpět na správné SSID/2.4 GHz jsem šel s ntb zpět k AP. Na 2.4GHz se držel až úplně k AP, neměl vůbec chuť roamovat. Stahování souboru během cesty pochopitelně spadlo, stejně tak vypadl ping a rekonektilo se RDP.
V případě WPA2 EAP se notebook při pokles 5Ghz signálu někde mezi 1. a 2. patrem přehodil na 2.4 GHz, nezaznamenal jsem jediný vypadlý ping a stahování souboru a RDP jely dál. Po cestě nazpět se opět v 1. patře přepojil na 5GHz a k AP jsem už opět došel s plnou rychlostí. Stahování souboru i RDP nadále pokračovalo, ping také.
I z praxe na sítích s více AP řízené CAPsMANem a nasazeným wifiwave2 a zapnutým FT mají obecně zařízení větší chuť roamovat mezi rádii i jednotlivými AP, v podstatě jsem zrušil doporučované kopání klientů z AP při slabém signálu - již to není potřeba.