Je
rmj Je třeba rozlišovat mezi uzavřením smlouvy na dálku a mimo provozovnu. jsou to dva různé stavy.
Za distanční smlouvu (smlouvu sjednávanou prostřednictvím prostředku komunikace na dálku) současná právní úprava považuje smlouvu, která je uzavřena výhradně s použitím alespoň jednoho prostředku komunikace na dálku bez současné fyzické přítomnosti podnikatele a spotřebitele.
Uzavřením smlouvy mimo provozovnu je potom uzavření smlouvy v místě, které není obvyklé pro vaše podnikání. Osobně se kloním k výkladu, a je to můj subjektivní pohled, že pokud mám někde přípojku, je to zároveň i místo mého trvalého podnikání. Prostě ten fous z toho dělá místo, kde trvale vyvíjím podnikatelskou činnosti, už jenom proto, že tam je definováno předávací rozhraní.
Podstatou je, že spotřebitel je vždy stranou, která tahá za kratší řetěz a já tvrdím, že když mu poskytnu předem všechny informace (zašlu je prostřednictvím elektronických prostředků jako návrh), což vyžaduje i zákon, a poté k němu přijdu, pokud s návrhem nemá problém přípojku zapojit, konám tak v místě, které je zároveň místem podnikání a na klienta nemohu vytvářet žádný tlak, který by ohrožoval jeho spotřebitelská práva.