• Hardware
  • ZTE WF830 od O2 Slovensko a nahratie vendor's firmware

Ahojte,

Vedeli by ste mi poradit postup ako nahrat originalny vendor's firmware ZTE pre vonkajsiu 4G (LTE) jednotku dodavanu mobilnym operatorom O2 Slovensko pre sluzbu "Internet na doma"? - 4G (LTE) Internet na pevnej postovej adrese a cez vyhradene APN (ine ako na beznej SIM karte).

Jedna sa konkretne o model ZTE WF830, ako pouzivatel mam len pristup cez login "user", kde neviem zmenit takmer ziadne nastavenie, a je tam nahraty O2 firmware so zablokovanym firmware upgrade. Google mi zatial velmi nepomohol.

Mam jednu zvysnu jednotku od klienta a rad by som ju vyuzil ako zalozne out-of-band riesenie na mieste so slabym pokrytim.

Dakujem za kazdy tip.

Dakujem za tip. Kontaktoval som ich, uvidia ci mi budu vediet pomoct.

o měsíc později

DjM Podarilo sa vam s tym nieco urobit? Ostala mi tato antena a chcel by som tam pouzit SIM kartu 4ka. No mam pocit, ze to firmware obmedzuje. O2 sice tvrdi, ze predava zariadenie neblokovane, no v tomto pripade to asi nebude pravda. Dakujem 🙂

• DjM replied to this.

Príloha č. 3 k zákonu č. 452/2021 Z. z.
      Informačné povinnosti
      A. Podnik poskytujúci verejne dostupné služby, iné ako služby komunikácie stroj-stroj (M2M), poskytne v súlade s § 84 ods. 3:
      c) ako súčasť informácií o dĺžke trvania zmluvy a podmienkach predĺženia a ukončenia zmluvy, ktoré zahŕňajú aj informácie o akýchkoľvek poplatkoch súvisiacich s ukončením zmluvy o poskytovaní služieb v rozsahu, v akom také podmienky platia

1. informácie o akýchkoľvek poplatkoch splatných pri predčasnom ukončení zmluvy o poskytovaní služieb vrátane informácií o odblokovaní koncového zariadenia a náhrady akýchkoľvek nákladov súvisiacich s koncovým zariadením.

Zakon 452/2021 Z.z.
      § 87
      (14) Ak má účastník právo odstúpiť od zmluvy o poskytovaní služieb, pred ukončením doby, na ktorú bola zmluva uzavretá, má podnik právo žiadať od účastníka iba kompenzáciu za koncové zariadenie poskytnuté za zvýhodnených podmienok, na základe zmluvy o poskytovaní služieb a inej s ňou súvisiacej zmluvy uzavretej spolu so zmluvou o poskytovaní služieb (ďalej len „závislá zmluva“), ak sa účastník rozhodne si predmetné koncové zariadenie ponechať. Akákoľvek kompenzácia podľa predchádzajúcej vety nepresiahne pomernú časť hodnoty tohto zariadenia dohodnutej v čase uzavretia závislej zmluvy alebo zostávajúcu časť poplatku za službu poskytovanú podľa zmluvy o poskytovaní služieb, ktorú by mal účastník uhradiť do uplynutia doby, na ktorú bola zmluva uzavretá, alebo doby viazanosti, podľa toho, ktorá suma je nižšia. Podnik je povinný najneskôr pri uhradení kompenzácie za zariadenie podľa tohto ustanovenia bezplatne zrušiť akúkoľvek podmienku, ktorá sa týka používania koncového zariadenia v sieťach iných podnikov.

zaver: ak zariadenie predalo O2 a je blokovane, o odblokovanie treba ziadat O2, pricom podmienky odblokovania musia byt zverejnene na webovom sidle O2.

pixall ďakujem za odpoveď. Mám pocit, že
        1/ nie je vyslovene blokovane, lebo keď som tam dal SIM, tak písalo SIM OK. Skôr tam maju svoj firmware, ktorý ma nepusti na inú sieť.
        2/ že ma pošlú do xxx ak budem niečo také chcieť.
        3/ mieril som na zlé vysielače. Ale to si nemyslím, 4ka SIM v mobile mala signál dobrýaj vnútri aj vonku, tak si aj napriek tomu, že je to smerová anténa, myslím že by nepísala úplne nulový signál.

igor256
        Zariadenie je neblokovane - akceptuje SIM kartu aj ineho operatora, ale aktualny O2 firmware ma prednastavene ine APN ako "internet" a nie je mozne ich zmenit ani pridat, takze je to aktualne nepouzitelne zariadenie. Navyse je zariadenie v rezime bridge, PPP spojenie vytvaral MikroTik za nim (z neho sa mi podarilo vytiahnut konfoguraciu O2.

Na doske som nasiel UART seriovu konzolu (ak som to spravne napisal). Po pripojeni sa na nu mi zobrazuje rozsypane znaky (nenasiel som vhodnu kombinaciu parametrov serioveho spojenia), ale nemam ani image subor originalneho firmware, ktory by sa tam dal tymto sposobom nahrat.

Zatial mi ta jednotka lezi pod stolom, ked budem mat cas tak vyskusam este iny serial kabel, ale bez firmware suboru sa asi nepohnem.

DjM v podstate mi podľa uvedeného zákona vychádza, že by O2 malo umožniť ho využívať aj s inými operátormi na vlastné náklady. Asi aj bez ohľadu na to či je to block alebo firmware.

igor256 a najlepsie je, ze v daka krabici na streche si viazany na 4 roky, co si ju splacas po 4e mesacne tusim...a ked je tvoja mozes si ju zavesit na zvonec...

Kontaktoval som opatovne O2 hotline (iny operator, mozno ina odpoved), cakam na odpoved.

Zatial to vidim tak, ze zariadenie predavaju ako tovar na splatky a tym obchadzaju uvedeny zakon - nerobil som podrobnu analyzu, je to zatial len moja domnienka.

Ak budem mat nieco nove, podelim sa tu na fore.

DjM aj ja som ich kontaktova tak sme dvaja. Operátorovi to bolo jedno, iba spísal požiadavku, ale sám hovoril, že ma chápe, že aj on by to chcel odblokovať. A keď je to na splátky tak to môže byť blokované?

Neviem sa vyjadrit z pohladu "prava", otazkou bude, ci si kupoval tovar s vedomim customizovaneho firmware.

Z technickej stranky to nastavili tak, aby to bezny clovek nevedel znova pouzit mimo O2. Z pravnej stranky predpokladam tiez nejaky hacik.

Skusal si sa pripojit na konzolu, ci mas citatelny vystup?

DjM nie nie, ja som z tohoto hľadiska bfu 😁.
                V našej lokalite vypínajú 4G, prechádzajú na 5G. Bolo treba si dať novú anténu a splácať ju s viazanosťou, pričom tu už máme optiku, len som ju nestihol prekopať 50m k domu. Tak som mal masterplan, že si kúpim SIMku 4ky s 300GB netom za 4€ (prvý mesiac) a s každým vyd*bem. Zatiaľ som len so sebou 😁
                Snažil som sa zohnať stock firmware ale nikde nie je. A vlastne ani neviem čo treba nastaviť inak ako má O2. Dúfal som, že sa to nastaví "samo" ako keď som dal tu SIM do mobilu.

• DjM replied to this.

igor256
                  Ok :-)

Ak dostanes odpoved od O2, mozes sa s nou podelit - aspon porovname stanovisko. Firmware sa nepodarilo zohnat ani mne.

DjM určite dám vedieť. Budem to riešiť aj právne. Ja sa rad v takýchto veciach prplem. Ideálne keby mi vrátili 200€ za anténu 😁 snáď toto fórum nebude nikto od nich čítať

• DjM replied to this.
                    • DjM likes this

igor256
                      Tak to sme sa potom dobre stretli - riesime technicku aj pravnu stranku. Som zvedavy, ci sa nam podari nieco vyriesit :-)

Prisla odpoved z O2:

Vazeny zakaznik, informujeme Vas , ze koncove zariadenie, ktore ste vyuzivali pre sluzbu O2 Internet na doma je technicky prisposobene na vyuzivanie nasich sluzieb. Takto upravene zariadenie teda nie je mozne vyuzivat mimo sluzby, na ktoru bolo urcene a O2 v nom preto ziadne dalsie upravy v nastaveniach nevykonava. Dakujeme za porozumenie. Vase O2

Z technickej stranky vyskusam este rozbehnut konzolovy pristup, ak sa to nepodari, tak mi ostane hAP ac² a PoE + zdroj od ZTE :-)

DjM no ale to asi nie je v súlade so zákonom, či?

pixall
                        Dakujem za tip, ale vzhladom na to, ze jednotka bola kupovana na klienta a v akej cene som ju dostal, tak to nebude stat za ten cas. V ramci hobby skusim sprevadzkovat konzolu - ak sa mi to podari, podelim sa s vysledkom.

📡 Telekomunikace.cz