• Hardware
  • ZTE WF830 od O2 Slovensko a nahratie vendor's firmware

igor256
Zariadenie je neblokovane - akceptuje SIM kartu aj ineho operatora, ale aktualny O2 firmware ma prednastavene ine APN ako "internet" a nie je mozne ich zmenit ani pridat, takze je to aktualne nepouzitelne zariadenie. Navyse je zariadenie v rezime bridge, PPP spojenie vytvaral MikroTik za nim (z neho sa mi podarilo vytiahnut konfoguraciu O2.

Na doske som nasiel UART seriovu konzolu (ak som to spravne napisal). Po pripojeni sa na nu mi zobrazuje rozsypane znaky (nenasiel som vhodnu kombinaciu parametrov serioveho spojenia), ale nemam ani image subor originalneho firmware, ktory by sa tam dal tymto sposobom nahrat.

Zatial mi ta jednotka lezi pod stolom, ked budem mat cas tak vyskusam este iny serial kabel, ale bez firmware suboru sa asi nepohnem.

DjM v podstate mi podľa uvedeného zákona vychádza, že by O2 malo umožniť ho využívať aj s inými operátormi na vlastné náklady. Asi aj bez ohľadu na to či je to block alebo firmware.

igor256 a najlepsie je, ze v daka krabici na streche si viazany na 4 roky, co si ju splacas po 4e mesacne tusim...a ked je tvoja mozes si ju zavesit na zvonec...

Kontaktoval som opatovne O2 hotline (iny operator, mozno ina odpoved), cakam na odpoved.

Zatial to vidim tak, ze zariadenie predavaju ako tovar na splatky a tym obchadzaju uvedeny zakon - nerobil som podrobnu analyzu, je to zatial len moja domnienka.

Ak budem mat nieco nove, podelim sa tu na fore.

DjM aj ja som ich kontaktova tak sme dvaja. Operátorovi to bolo jedno, iba spísal požiadavku, ale sám hovoril, že ma chápe, že aj on by to chcel odblokovať. A keď je to na splátky tak to môže byť blokované?

Neviem sa vyjadrit z pohladu "prava", otazkou bude, ci si kupoval tovar s vedomim customizovaneho firmware.

Z technickej stranky to nastavili tak, aby to bezny clovek nevedel znova pouzit mimo O2. Z pravnej stranky predpokladam tiez nejaky hacik.

Skusal si sa pripojit na konzolu, ci mas citatelny vystup?

DjM nie nie, ja som z tohoto hľadiska bfu 😁.
          V našej lokalite vypínajú 4G, prechádzajú na 5G. Bolo treba si dať novú anténu a splácať ju s viazanosťou, pričom tu už máme optiku, len som ju nestihol prekopať 50m k domu. Tak som mal masterplan, že si kúpim SIMku 4ky s 300GB netom za 4€ (prvý mesiac) a s každým vyd*bem. Zatiaľ som len so sebou 😁
          Snažil som sa zohnať stock firmware ale nikde nie je. A vlastne ani neviem čo treba nastaviť inak ako má O2. Dúfal som, že sa to nastaví "samo" ako keď som dal tu SIM do mobilu.

• DjM replied to this.

igor256
            Ok :-)

Ak dostanes odpoved od O2, mozes sa s nou podelit - aspon porovname stanovisko. Firmware sa nepodarilo zohnat ani mne.

DjM určite dám vedieť. Budem to riešiť aj právne. Ja sa rad v takýchto veciach prplem. Ideálne keby mi vrátili 200€ za anténu 😁 snáď toto fórum nebude nikto od nich čítať

• DjM replied to this.
              • DjM likes this

igor256
                Tak to sme sa potom dobre stretli - riesime technicku aj pravnu stranku. Som zvedavy, ci sa nam podari nieco vyriesit :-)

Prisla odpoved z O2:

Vazeny zakaznik, informujeme Vas , ze koncove zariadenie, ktore ste vyuzivali pre sluzbu O2 Internet na doma je technicky prisposobene na vyuzivanie nasich sluzieb. Takto upravene zariadenie teda nie je mozne vyuzivat mimo sluzby, na ktoru bolo urcene a O2 v nom preto ziadne dalsie upravy v nastaveniach nevykonava. Dakujeme za porozumenie. Vase O2

Z technickej stranky vyskusam este rozbehnut konzolovy pristup, ak sa to nepodari, tak mi ostane hAP ac² a PoE + zdroj od ZTE :-)

DjM no ale to asi nie je v súlade so zákonom, či?

pixall
                  Dakujem za tip, ale vzhladom na to, ze jednotka bola kupovana na klienta a v akej cene som ju dostal, tak to nebude stat za ten cas. V ramci hobby skusim sprevadzkovat konzolu - ak sa mi to podari, podelim sa s vysledkom.

Pribeh mojho zariadenia sa konci - posunul som ho dalej niekomu, kto chce vyuzivat sluzbu od O2.

Dakujem este raz vsetkym za pomoc.

o 7 měsíců později

Doplním info: Chcel som zrecyklovať modem v rámci o2 čo sa mi tiež nepodarilo. Pomocou APN nastaveného v zariadení som sa bol schopný pripojiť do o2 siete ale pri ďalšom routovaní do internetu sa mi vráti odpoveď (presmerovanie na o2 intranet), že moje zariadenie nie je správne nakonfigurované. Vzhľadom na to, že na službu internetu na doma O2 už predáva len produkt spolu s 5g anténou sa WF830A stalo elektronickým odpadom. FU O2.

Esopeso ja to stále riesim spor s O2 cez telekomunikačný úrad. Ale vyhovárajú sa, vykrucaju sa. Tiež ma to serie, že je to waste... Škoda, že aspoň ZTE neuvolni čistý Firmware.

• DjM replied to this.

Esopeso
                      Len uvazujem - pricinou by mohla byt nutnost vytvorenia PPP spojenia zo zariadenia pripojeneho "za" ZTE, cez ktore sa routuje Internet (napr. Mikrotik hAP ac2). PPP meno + heslo prideluje O2, ked mas od nich aktivnu sluzbu, 4G router zabezpecuje zrejme len transportnu vrstvu pre PPP.

Kazdopadne dakujem za zdielanie skusenosti.

igor256
                      Obdivujem, ze mas na to este chut. Ak sa vsak stane zazrak a podari sa Ti nieco dojednat, budem rad, ak sa podelis o vysledok :-)

DjM

DjM tak sčasti ma to baví, sčasti serie a z veľkej časti je na telekomunikačnom úrade pán, ktorý rozumie tomu o čo ide, je veľmi zanietený a nápomocný v danej veci. Snaží sa pomôcť a vyriešiť to.

📡 Telekomunikace.cz