Pikard
Kdysi takový plán byl. Jenže to narazilo na neochotu jednotlivých společností koordinovat svoje procesy. A smlouva i VOP, a ty především, by měli být obrazem těch firemních procesů, jejich lhůt, podmínek atd. Tehdá byl regulační rámec o dost volnější. A tak jsem tehdy spíš přistoupili k tomu, že jsme upozorňovali na povinnosti a posílali vzory/příklady plnění a platili člověka, který to s těmi společnostmi prošel a upravil. Dělával to Rosťa Kocman.
Co má ISPA teď nemohu a ani nechci komentovat, jsem pryč přes 4 roky.
Můj soukromý názor - ten nikomu nenutím - je ten, že se nedá vzít generická smluvní dokumentace a jen tak implementovat bez jejího poměrně hlubokého pochopení. Buď musíte firmu přizpůsobit té dokumentaci a nebo dokumentaci firmě, ale tak, abyste nevyjeli z kolejí a zůstalo tam, co tam zůstat má. Smysl má možná nějaký checklist, ale s tím musí pracovat někdo jednak poučený a trochu znalý jednak právního rámca a pak praxe úřadu. Takže stejně budete muset sedět s někým kdo to sepisoval a nebo tomu věnovat dost svýho času.
V kostce ten regulatorní (nekompletní) rámec vypadá nějak takhle:
Druhá věc je pak obhájit si to ve sporech s Úřadem, kreativita některých lidi je poměrně bezmezná. Výše jsem popisoval např. případ, kdy úředník trval na tom, že OKU musí být 14-místný. Teď mám na stole případ, kdy úředník vyžaduje ve VOP konkrétní větu, která se neopírá o jakoukoli zmínku ať už v zákoně nebo podzákonných právních dokumentech.
Nebo jsme vedli spor s Úřadem o povinnost vyplývající z EU legislativy, kterou sama EU zrušila pro zmatečnost.
Jen taková perlička - § 64 odstavec 6 zákona 127/2005 Sb.
Podnikatel poskytující službu ... je povinen ve vyúčtování ceny vyznačit zúčtovací období, které nesmí být delší než 90 kalendářních dnů
Omezení na 90 kalendářních dnů (pozor to nejsou 3 měsíce !!!) se váže na který předmět hlavní věty - vyúčtování a nebo zúčtovací období ? 😉
Kdo to do zákona procpal, co tím zamýšlel a proč to tam vůbec je ?