Dostal se mi do ruky poměrně nový HW od UBNT, tak kdyby někoho něco zajímalo, budu to mít den na stole a můžu na tom leccos zkusit.

Co se týče U6+, provedení kov + plast i velikost jako AC-NanoHD, spotřeba na PoE portu je v idle lehce pod 4 W, tj. zhruba o 2 W méně než u U6-Pro. Bohužel za cenu znatelně horších parametrů HW (i to že je to Mediatek) z toho pro mě dělají poměrně nesmyslnou alternativu k U6-Pro. Součástí není PoE adaptér (to u AX není pokud vím nikde), ale zase je kromě dalšího přidán kovový nástroj na sundání ze zdi, který jsem k jiným AP zatím nedostal - konečně...
Vyskytují se tu i s nejnovějším firmwarem stále problémy s odladěním, kdy na Samsungu S23 naměřím s 80MHz kanálem na gigové přípojce jen 400/800 Mbps a na notebooku s Intelem AX200 jenom 300/800 - proč je downlink poloviční se mi nepodařilo zjistit (na nastavení nezáleží), po kabelu dá Speedtest 920/920 a U6-Pro se stejným nastavením (80MHz kanál a 2x2 MIMO klient) 850/850. 160MHz kanál zde nepomůže, furt se přes +- 400 Mbps na downlinku nedostanu, i když uplink pak už saturuje celou rychlost GbE. Asi bude jednou opraveno aktualizací (doufejme). Každopádně je to něco čím U6-Pro netrpí a ani krátce po vydání netrpělo. Pro účel kam jsem to koupil mi to naštěstí nevadí, ale než to neopraví, další U6+ brát nebudu. Za tu ušetřenou tisícovku to prostě IMHO nestojí, pokud to není vyloženě pro jeden mobil a jeden notebook.

Co se týče UCG-Ultra, za tu cenu mi to přijde jako velmi solidní řešení, které mi je schopno v mnoha případech nahradit pfSense. Spotřeba je pouhé 3 W na 230 V, což je za mě paráda. Gigabit to uNATuje s prstem v nose, je tu možnost dual WAN (failover s jediným výpadkem pingu nebo load balancing), možnosti VPN jsou oproti minulosti výborné. Parádní věc je Teleport, což je VPN funkční i bez veřejky, založená na Wireguardu. Aplikace je pro Android i Windows (WiFiman), případně i pro ohryzky (u macu jen na ARM). Na mobilu mi to dá cca 300/300 Mbps, což je myslím ok. K funkčnosti není bezpodmínečně nutná registrace UBNT účtu (ani k použití Teleportu, ten je přes pozvánky skrze URL link, z managementu lze jednotlivým zařízením přístup i rušit). Z hlavních funkcí mi tam nic nechybí, je tam OpenVPN/Wireguard/L2TP server, VPN klienti, Site-to-Site VPN.
Protáhne to celý gigabit i se zapnutým IDS/IPS. Má to v sobě integrovaný Unifi Network Controller, takže není třeba řešit vzdálený kontrolér nebo CloudKey. Za ty peníze IMHO paráda.

UCG-Ultra ten gigabit uNATuje i se všema IPS/IDS volbama co má? Vím, že se tím v tech spec chvástají, ale je to tak i v reálu? Jinak nerozumím tomu trendu napájet tyhle krabičky přes USB-C - ocenil bych klasický PoE na portu.

Mám doma taky už měsíc na testování UCG ultra ikdyz teda jen se starým AC-LR. Ale ačkoliv sem ubnt routery v lásce neměl tak tohle mě velice překvapilo. Prakticky o tom nevím, jak píšeš gigabit i s IDS/IPS šlape bez škobrtnutí, Wireguard taky. Za ty drobáky co to stojí, naprostá paráda. Snad jen škoda kdyby to mělo aspoň jeden Poe out pro ten talíř.

vecino UCG-Ultra ten gigabit uNATuje i se všema IPS/IDS volbama co má?

Jo, mám všechno pozapínané a Speedtest dá furt 920/920.

vecino Jinak nerozumím tomu trendu napájet tyhle krabičky přes USB-C - ocenil bych klasický PoE na portu.

Zvykni si, USB-C bude za chvíli všude a je to fajn. Mechanicky mi v případě tohohle routeru přijde v pohodě. PoE by to zbytečně prodražilo, na to je tu dražší UDR.

Puski Snad jen škoda kdyby to mělo aspoň jeden Poe out pro ten talíř.

Jo, hodilo by se, ale asi by to moc prodražilo výrobu a nešlo by to pak napájet tak nízkým napětím (zdroj dá tuším po PD vyjednávání max 12 V). Ve většině případů za to stejně přijde aspoň malý switch (osmiportové s PoE má UBNT za rozumné peníze a 16portový LITE s osmi PoE porty je taky cenově OK) nebo holt prostě PoE injektor, ten stojí pár drobných.
      Já v tom vidím na některá místa náhradu čínských x86 s pfSense, kdy toto je ještě levnější.

o 9 dní později

vecino Ano, ještě lepší a cena taky IMHO fajn za to co to umí.

📡 Telekomunikace.cz