Dostal se mi do ruky poměrně nový HW od UBNT, tak kdyby někoho něco zajímalo, budu to mít den na stole a můžu na tom leccos zkusit.
Co se týče U6+, provedení kov + plast i velikost jako AC-NanoHD, spotřeba na PoE portu je v idle lehce pod 4 W, tj. zhruba o 2 W méně než u U6-Pro. Bohužel za cenu znatelně horších parametrů HW (i to že je to Mediatek) z toho pro mě dělají poměrně nesmyslnou alternativu k U6-Pro. Součástí není PoE adaptér (to u AX není pokud vím nikde), ale zase je kromě dalšího přidán kovový nástroj na sundání ze zdi, který jsem k jiným AP zatím nedostal - konečně...
Vyskytují se tu i s nejnovějším firmwarem stále problémy s odladěním, kdy na Samsungu S23 naměřím s 80MHz kanálem na gigové přípojce jen 400/800 Mbps a na notebooku s Intelem AX200 jenom 300/800 - proč je downlink poloviční se mi nepodařilo zjistit (na nastavení nezáleží), po kabelu dá Speedtest 920/920 a U6-Pro se stejným nastavením (80MHz kanál a 2x2 MIMO klient) 850/850. 160MHz kanál zde nepomůže, furt se přes +- 400 Mbps na downlinku nedostanu, i když uplink pak už saturuje celou rychlost GbE. Asi bude jednou opraveno aktualizací (doufejme). Každopádně je to něco čím U6-Pro netrpí a ani krátce po vydání netrpělo. Pro účel kam jsem to koupil mi to naštěstí nevadí, ale než to neopraví, další U6+ brát nebudu. Za tu ušetřenou tisícovku to prostě IMHO nestojí, pokud to není vyloženě pro jeden mobil a jeden notebook.
Co se týče UCG-Ultra, za tu cenu mi to přijde jako velmi solidní řešení, které mi je schopno v mnoha případech nahradit pfSense. Spotřeba je pouhé 3 W na 230 V, což je za mě paráda. Gigabit to uNATuje s prstem v nose, je tu možnost dual WAN (failover s jediným výpadkem pingu nebo load balancing), možnosti VPN jsou oproti minulosti výborné. Parádní věc je Teleport, což je VPN funkční i bez veřejky, založená na Wireguardu. Aplikace je pro Android i Windows (WiFiman), případně i pro ohryzky (u macu jen na ARM). Na mobilu mi to dá cca 300/300 Mbps, což je myslím ok. K funkčnosti není bezpodmínečně nutná registrace UBNT účtu (ani k použití Teleportu, ten je přes pozvánky skrze URL link, z managementu lze jednotlivým zařízením přístup i rušit). Z hlavních funkcí mi tam nic nechybí, je tam OpenVPN/Wireguard/L2TP server, VPN klienti, Site-to-Site VPN.
Protáhne to celý gigabit i se zapnutým IDS/IPS. Má to v sobě integrovaný Unifi Network Controller, takže není třeba řešit vzdálený kontrolér nebo CloudKey. Za ty peníze IMHO paráda.