Ahoj.
Pro penzion teď řešíme zda dodat stropní jednotky Unifi (přiznám se že ten ovládací SW mi nikdy nesedl), nebo něco od jiné značky.
Jak to vidíte se spolehlivostí, výkonem, ovladatelností, ... u Omady, případně i něco jiného v podobné cenové relaci?
Ovládání přes cloud se nebráním, nicméně lokální správu přes web mám určitě raději.
Podmínkou je, aby to umělo shaping jednotlivých na wifi připojených klientů, kdy každý dostane např. max. 50 Mbits apod.
Díky
Unifi, Omada, nebo ... ?
Zkuste Zyxell( třeba NWA50AX) a jejich Nebulu(cloud). Shaping tam jde nastavit i v základní free licenci. Mám jich nainstalovaných už 60 a nevím o tom..
Router MikroTik + cloudkey gen2+ UniFi switch + UniFi AP LR. Osvědčené, funkcni, nastavis a fungujes. Nevidím důvod proč zkoušet nějaké pokusy na něčem jiném. Pokud se nebudeme tedy bavit o ciscu, arube atd.
- Upraveno
Za sebe taky Unifi, co mám nainstalováno o tom v podstatě nevím. Jen router bych dal pfSense nebo možná zkus rovnou UCG-Ultra, ať tam máš i management pro AP. Pár dnů to již testuji a zatím velká spokojenost, zvlášť za ty peníze.
Na zdejší doporučení jsme montovali stropní GWN7630 od Grandstreamu do hotelu. Funguje to parádně.
Primárně to bylo kvůli číšníkům s eet na place. Testoval jsem i funkci roamingu s wifi voip telefonem, vše bezchybné.
Správa je přes controller v lokální síti. Umí to i web, ale to je spíše nouzovka.
Tento model až 16 ssid, na eth ve vlanu.
Petr.
Kdyby něco, mám 2x 7660 a 2x 7630, někde je tady inzerát, ale na ceně se klidně domluvíme, faktura není problém. Za mě největší výhoda je, že controller je přímo v jedné jednotce a jde předat na jinou (násilně i nenásilně) a největší nevýhoda, mgmt neumí být na tagované VLAN (to tuším dodnes neumí ani Unifi), neumí tagovat VLAN 1 (a netuším proč i VLAN 666) a bez DHCP se to strašně blbě nastavuje, ale i to jde. Ty 60 umí AX, ty 30 ne, nejspíš je to jediný rozdíl.
S dosahem Unifi nedokážu srovnat, CAP AX a CAP XL AC mají dosah dost podobný. Rozhodně na Grandstreamu funguje mnohem líp roamování než na Mikrotiku.
Za mna UNIFI - nainstalovat a zabudnut, shaping mozes poriesit aj mikrotikom ktory das ako router.
TPlink omada je este jednoduchsia vec, jedine co moze byt problem je dizajn jednotlivych AP to TPlink fakt nevie ale moze to byt vec v kusu, pouzivame aj unifi aj omadu a funguju obe bez problemu. Dnes uz by som daval len AP s WIFI 6.
- Upraveno
Ja som si zvykol na EAP - Omada. K tomu tento router, ma poe aj controller v sebe.
https://www.tesshop.sk/tp-link-er7212pc-vpn-router-omada-3-v-1_d10951.html?fulltextword=vpn%20omada
Vie to "shapovat" aj na LAN strane. Viem tym vyriesiť od narocnej domacnosti cez kancelarie az po hotel v podstate vsetko.
Unifi, TP-Link Omada i Grandstream MGMT vlany umí.
Unifi nebo Omada. Software na nastavení je stejný, TPlink to okopíroval o UBNT.
Mám v jednom Hotelu unifia do druhého jsem dal na zkoušku Omadu. Obojí běží stejně, dáš, nastavíš, nevíš o tom.
S tím shapingem "per wifi klient" netušíte někdo?
Vím, že Unifi umí shaping "per SSID skupina", což v tomto mém konkrétním případě nestačí. V rámci zmíněného penzionu bych rád nastavil univerzální maximum každému klientovi na wifi.
HPE Aruba instant on AP22, AP15. Ostatní nedoporučují protože neznají. Umí to přesně to co potřebuješ. Možnosti a způsob nastavení je úplně někde jinde než UniFi atd… cena OK.
svestka Unifi to vie ale musis mat vramci APciek aj tu ich gateway (nie som si ale na 100% isty) my ten ich gateway nepouzivame, v malych setupoch tam davame RB750Gr3 a shaping alebo limit rychlosti spravis na mikrotiku cez queue, zrovna pred mesiacom som to takto robil - 10x Unifi U6+, POE switch TPlink, RB750Gr3. Poziadavka - 2x SSID - 1x SSID pre hosti - bez hesla, limit na klienta 12/1 Mbit, 1x SSID pre interne ucely objektu, s heslom - bez limitu rychlosti. Pre hosti spravena VLAN z mikrotiku, ta je dropnuta na guest ssid. Interna siet ma netagovany traffic. Kazda siet ma svoj rozsah, svoj dhcp server. Posledna poziadavka logicky, aby sa siete medzi sebou nevideli, to je vyriesene jednoducho na mikrotiku firewallom. Rychlost taktiez mikrotikom poriesena.
Tplink omada vie priamo v kontrolery toto nastavenie, per klient rychlost. Kontroler pre ubnt aj tplink mame na svojom servery, adoptovanie AP riesime cez set / inform do APcka. Pri OMADE je to priamo v rozhrani AP, prida sa adresa kontrolera kde ma byt inform, pri UNIFI sa cez SSH musi prihlasit do AP a pridat prikazom inform na danu adresu kontroleru. Takto to vieme manazovat na L3. Akoze videl som aj take riesenie, cez siet prehanat VLANy, cize adoptovanie a inform na urovni L2 ale je to velmi neprakticke a da sa to realizovat najlahsie na svojej sieti, ako nahle to bude wifi siet a nie si tam ISP je to zlozitejsie. inform na L3 je istota.
Další možná varianta je HUAWEI AP362.
Management: WEB/CLI/Cloud
Shaping ano
MESH
VLANy
LeaderAP - řídí až 12 dalších AP
https://www.wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=6315
AIRCOM
Já měl na test 361 a oproti MikroTiku cAP ac je to skvělé. Co jsem to testoval doma (jako nic extra, apčka kousek od sebe tak, aby koukaly "čelem" na mě) na zahradě, tak signálově tam na nějakých 80 metrů byl rozdíl zásadní (na 5ce).. oboje v legálu na max, Huawei chytal i od telefonu mnohem lepší signál. Dozadu to svítilo skoro stejně jako Tik, takže ani tam jsem nepřišel o užitečný signál.