svestka Unifi to vie ale musis mat vramci APciek aj tu ich gateway (nie som si ale na 100% isty) my ten ich gateway nepouzivame, v malych setupoch tam davame RB750Gr3 a shaping alebo limit rychlosti spravis na mikrotiku cez queue, zrovna pred mesiacom som to takto robil - 10x Unifi U6+, POE switch TPlink, RB750Gr3. Poziadavka - 2x SSID - 1x SSID pre hosti - bez hesla, limit na klienta 12/1 Mbit, 1x SSID pre interne ucely objektu, s heslom - bez limitu rychlosti. Pre hosti spravena VLAN z mikrotiku, ta je dropnuta na guest ssid. Interna siet ma netagovany traffic. Kazda siet ma svoj rozsah, svoj dhcp server. Posledna poziadavka logicky, aby sa siete medzi sebou nevideli, to je vyriesene jednoducho na mikrotiku firewallom. Rychlost taktiez mikrotikom poriesena.
Tplink omada vie priamo v kontrolery toto nastavenie, per klient rychlost. Kontroler pre ubnt aj tplink mame na svojom servery, adoptovanie AP riesime cez set / inform do APcka. Pri OMADE je to priamo v rozhrani AP, prida sa adresa kontrolera kde ma byt inform, pri UNIFI sa cez SSH musi prihlasit do AP a pridat prikazom inform na danu adresu kontroleru. Takto to vieme manazovat na L3. Akoze videl som aj take riesenie, cez siet prehanat VLANy, cize adoptovanie a inform na urovni L2 ale je to velmi neprakticke a da sa to realizovat najlahsie na svojej sieti, ako nahle to bude wifi siet a nie si tam ISP je to zlozitejsie. inform na L3 je istota.