Tharo Upřímně nechápu, proč by měla být licence nelegální, pokud ji po vložení klíče sám MS online ověří a potvrdí její platnost, případně ji klidně sváže s MS účtem. Tohle je IMHO úplně něco jiného než rozšířený trik s offline aktivací a odstřižením možnosti online kontroly, cílenou úpravou SW atd. Tyhle licence sám MS vystavil a umožnuje jejich použití s oficiální kopií OS.
S touhle logikou nákupu jen u ověřených firem by člověk dneska nemohl koupit na mnohých eshopech ani mobil, protože si taky nemá jak ověřit, že s ním nebylo zacházeno v rozporu s podmínkami výrobce (neoficiální distribuce atd.).
Je mi jasné že tento způsob přeprodeje druhotných licencí JE v rozporu s licenční smlouvou MS, to ještě ale neznamená, že vše co v té licenční smlouvě je napsané neodporuje zákonům a je tudíž právně závazné. Pokud si třeba upgraduju PC výměnou MB+CPU+RAM nebo si postavím fungl nový a starý hodím do kouta, není jediný důvod, proč bych nesměl dále používat byť i OEM licenci, kterou jsem si s minulým PC koupil, nebo proč bych tu již nepoužívanou licenci nemohl někomu prodat stejně tak, jako někomu mohu prodat starší mobil, obraz co mi visí na stěně nebo třeba CD s hudbou, a to i kdyby na něm bylo napsáno že druhotný prodej je zakázán. Pokud koupím od někoho nebo od firmy třeba starší notebook kde je v desce zapsaná licence na Win, nesmím jí podle tvého názoru používat, protože nejsem schopen prokázat jestli je ta licence "košer"? Pokud si koupím od někoho starší hudební CD, nesmím si ho legálně pouštět, když nevím/neumím průkazně dokázat komu všemu prošlo rukama? Ad absurdum, pokud MS napíše do licenčních podmínek, že povinnost uživatele je zatančit před prvním spuštěním okolo PC rituální tanec, bude licence nelegální pokud uživatel nebude schopen prokázat že to provedl?
Kdo jako dává MS to právo svázat licenci s konkrétním HW a tím omezit mé osobní právo na to užívat svůj majetek (tj. licenci)? Za mě je velice dobře že ESD rozhodl tak jak rozhodl. Kdyby MS chtěl a z právního hlediska mohl, už by ten prodej dávno znemožnil. Technicky to žádný problém není.
Ta představa že "plně legální" (co tenhle výraz právně znamená by mě fakt zajímalo 😃) je jen to co je za plnou cenu od oficiálního prodejce a oficiálním postupem je IMHO úplně mimo.
K čemu tohle každopádně vede je maximální snaha má a jistě i mnohých dalších o maximální využívání opensource všude tam kde to jen trochu jde. Znám mnoho škol kde mají všechna PC na linuxových distribucích a pokud vím, funguje to. V dnešní době, kdy se většina činnosti odehrává v browseru, to přestává být problém.
A jen tak mimochodem, MS sám a vědomě umožňuje W10 i W11 provozovat s jistými marginálními omezeními i úplně bez aktivace.