Dobrý den,
můj dotaz se netýká síťařiny, ale třeba mi někdo poradí. Snažím se pro školu dát dohromady PC učebnu a chtěl bych skrýt admin účet a mít možnost se pod nim přihlásit po zadání už. jména a hesla. Skrýt účty ve Windows není problém přes registry, na to jsem si udělal skript, nicméně nemám možnost pak zadat už. jméno a heslo pro skrytého uživatele.

Jedná se o Windows 11 Home, což vím, že je z hlediska možnosti nastavení síťových věcí, nastavení policy apod. problém. Přesto se ptím, jestli ěnkdo neřešil něco podobného a pokud ano, je jediným řešením přejít na Proffesionaly?

Zkoušel sjem návody typu https://www.easeus.com/computer-instruction/fix-switch-user-option-missing-in-windows.html apod.

Díky za odpověď a radu.

Tak podle mě je naprostý nesmysl používat ve škole Windows Home. Akorát budeš zbytečně furt hledat "rovnák na vohejbák". To co škola "ušetřila" nákupem Home licencí násobně vícekrát propálí v penězích, které bude platit za tvůj čas.

Jestli ti poradím, nevím, nikdy jsem to nemusel takhle zkoušet, ale , ale co CMD v režimu správce a příkaz "control userpasswords2" ? Teda pokud to ve Windows Home funguje stejně jako v Prof.

Školy už jsem opustil, ale nemaj třeba nějakou možnost přejít na EDU licence?

Vyřešilo by to problém s Home licencí a ušetřilo spousty problémů do budoucna…

Uvedená licence tam byla dodána v rámci rekonstrukce učebny, kde součástí byla i dodávka vybavení a PC učeben. U toho jsem nebyl, respektive v té době ještě pro školu nespravoval síť a další věci. Přejít na Proffesional je nákladné, těch PC je 18, ale zkusím prověřit možnosti té edu licence. Děkuju.

Jeste me napada zkusit u logovani vynitit CTRL+ALT+DEL a logovaci okno s username a passwordem.

A na admina nepouzivat standartni jmena…

pepulis Přejít na Proffesional je nákladné

Není, druhotné licence i s fakturou seženeš vyloženě za hubičku. Vložením Pro klíče do Home lze upgradovat velice jednoduše.

pepulis Jednoznačně chyba v zadání výběrového řízení, kdy to připravoval někdo kdo nemá o údržbě PC žádnou představu a jediným kritériem je "nejnižší cena".
    Jinak druholicenci W11 Pro seženeš asi za 600 Kč i s fakturou, ale budeš mít 18 různých licenčních klíčů, což se dá s trochou dobré evidence v pohodě zvládnout.
    Druhou variantou je nákup trvalé (a přenosné) licence Windows 11 Pro Upgrade EDU. Tam sice budeš mít jedno licenční číslo pro všechny stanice, ale za cca 2222 Kč s DPH /ks.
    A ještě se dá upgrade na Win10/11 Pro pořídit v rámci nějakých vyšších plánů předplatného Microsoft 365, ale to znamená pokrýt licencí všechny stanice na škole, což asi z finačních důvodů nechceš...

pepulis Uvedená licence tam byla dodána v rámci rekonstrukce učebny, kde součástí byla i dodávka vybavení a PC učeben.....
    ....Přejít na Proffesional je nákladné, těch PC je 18, ale zkusím prověřit možnosti té edu licence.

pelirob druholicenci W11 Pro seženeš asi za 600 Kč i s fakturou

I podstatně levněji když člověk chvíli hledá 😉

jcltm
        To máte hodně odvahy doporučovat do školy warez. Ne, druhotnou licenci za pár korun fakt nekoupíte, napřed si zkuste nastudovat co vše musí převod licence obsahovat pro to aby byl legální. Faktura od nějakého zlodějíčka který se ohání rozhodnutím EU které nejen nečetl ale samozřejmě ani neplní na (ne)legálnosti nic nemění. Odpovědnost má stejně provozovatel.
        Zrovna u školy kde může přijít celá řada kontrol bez ohlášení je tohle cesta tak akorát do basy pro správce který tohle zavede.
        Jen tak pod čarou, sám jsem před časem prováděl audit některých "druhotných" licencí a prakticky vše byly buď vyloženě warez klíče z fór, nebo developer klíče bez licence k užití pro produkci.

Jak již bylo zméněno, MS má určité EDU programy a to jak v rámci M365 tak i na nákup licencí, podmínky některých jsou ale celkem přísné a těžko takto odhadnout zda se na danou školu budou vztahovat.

Jen vystřelím od boku. Jak je na tom aktuálně ReactOS například pro edukační účely?

Imagine running your favorite Windows applications and drivers in an open-source environment you can trust.
          That's the mission of ReactOS!

Tharo Faktura o nabytí je IMHO dostatečně průkazná, nic jiného ani při koupi oficiální cestou stejně nedostaneš. Případně je možno touto cestou použít OEM licence z PC co byly v učebně předtím. Není jediný důvod proč by bylo nutné s novým PC platit znovu výpalné MS. Tohle naštěstí EU zařízla stejně jako samolepky "Warranty void if damaged/removed".

jcltm Mám obavu, že o tématu příliš nevíte a radíte nesmysly co jste si sám vymyslel. Faktura samozřejmě průkazná není, u kradeného auta Vám taky faktura od nějakého Pepy nebude stačit, stejně tak jako u těchto "druhotných" licencí. Nelegální produkt faktura nijak nezlegalizuje a důkazní právo je na uživateli v případě auditu. Pro druhotné licence samostatná faktura jako důkaz legálnosti nestačí, je potřeba mít písemně věrohodně doložen celý řetězec od prvního legálního získání licence. Stejně tak to, že něco technicky jde (upgrade W7 klíčem), neznamená, že to je taky legální dle aktuálních podmínek užití ať si o nich myslíte cokoli.
            A opravdu si nemyslete, že to uhrajete na nějaké já jsem si myslel.. To skutečně nikoho nezajímá, co jste si myslel, nebo jako blbost někdo poradil na internetu.

K Vám do firmy audit tak snadno asi nepříjde, ale u veřejné instituce věřte, že je to daleko snadnější navíc ty kontroly chodí i přímo od zřizovatele.
            Tazatali bych důrazně doporučil řešit skutečně čísté a plně legální cesty licencování.

Tharo Upřímně nechápu, proč by měla být licence nelegální, pokud ji po vložení klíče sám MS online ověří a potvrdí její platnost, případně ji klidně sváže s MS účtem. Tohle je IMHO úplně něco jiného než rozšířený trik s offline aktivací a odstřižením možnosti online kontroly, cílenou úpravou SW atd. Tyhle licence sám MS vystavil a umožnuje jejich použití s oficiální kopií OS.
              S touhle logikou nákupu jen u ověřených firem by člověk dneska nemohl koupit na mnohých eshopech ani mobil, protože si taky nemá jak ověřit, že s ním nebylo zacházeno v rozporu s podmínkami výrobce (neoficiální distribuce atd.).
              Je mi jasné že tento způsob přeprodeje druhotných licencí JE v rozporu s licenční smlouvou MS, to ještě ale neznamená, že vše co v té licenční smlouvě je napsané neodporuje zákonům a je tudíž právně závazné. Pokud si třeba upgraduju PC výměnou MB+CPU+RAM nebo si postavím fungl nový a starý hodím do kouta, není jediný důvod, proč bych nesměl dále používat byť i OEM licenci, kterou jsem si s minulým PC koupil, nebo proč bych tu již nepoužívanou licenci nemohl někomu prodat stejně tak, jako někomu mohu prodat starší mobil, obraz co mi visí na stěně nebo třeba CD s hudbou, a to i kdyby na něm bylo napsáno že druhotný prodej je zakázán. Pokud koupím od někoho nebo od firmy třeba starší notebook kde je v desce zapsaná licence na Win, nesmím jí podle tvého názoru používat, protože nejsem schopen prokázat jestli je ta licence "košer"? Pokud si koupím od někoho starší hudební CD, nesmím si ho legálně pouštět, když nevím/neumím průkazně dokázat komu všemu prošlo rukama? Ad absurdum, pokud MS napíše do licenčních podmínek, že povinnost uživatele je zatančit před prvním spuštěním okolo PC rituální tanec, bude licence nelegální pokud uživatel nebude schopen prokázat že to provedl?
              Kdo jako dává MS to právo svázat licenci s konkrétním HW a tím omezit mé osobní právo na to užívat svůj majetek (tj. licenci)? Za mě je velice dobře že ESD rozhodl tak jak rozhodl. Kdyby MS chtěl a z právního hlediska mohl, už by ten prodej dávno znemožnil. Technicky to žádný problém není.
              Ta představa že "plně legální" (co tenhle výraz právně znamená by mě fakt zajímalo 😃) je jen to co je za plnou cenu od oficiálního prodejce a oficiálním postupem je IMHO úplně mimo.
              K čemu tohle každopádně vede je maximální snaha má a jistě i mnohých dalších o maximální využívání opensource všude tam kde to jen trochu jde. Znám mnoho škol kde mají všechna PC na linuxových distribucích a pokud vím, funguje to. V dnešní době, kdy se většina činnosti odehrává v browseru, to přestává být problém.
              A jen tak mimochodem, MS sám a vědomě umožňuje W10 i W11 provozovat s jistými marginálními omezeními i úplně bez aktivace.

jcltm
                Budu již reagovat jen na první větu, protože z ni vyplývá. že absolutně nerozumíte licencování produktků a podmínkám. Aktivace nepotvrzuje naprosto nic, nemá žádný právní vztah k legálnosti produktu. To jestli je produkt legální závisí na tom zda je licence získána a využívána podle platných licencních podmínek a zákonů. Dokonce anii to, že si koupíte produkt například v Alze neznamená že jej máte práva legálně užívat (záleží na typu licence vs typu užití). Produktový klíč automaticky neznamená licenci (existuje spousta možností jak vygenerovat aktivovatelný klíč bez jakékoli licence a právu k užívání mimo například testovací učely).

jcltm upgraduju PC výměnou MB+CPU+RAM

Takže z toho počítače zbyde leda tak bedna a zdroj, což už nejspíš není "počítač", se kterým si můžete koupit hodně zvýhodněnou OEM licenci. Proč by pak existovala FPP krabicová licence? Njn, všechno obcházet a vymýšlet výmluvy, ale 1. řeči na fóru nejsou nic pro případnou kontrolu a 2. lepší si ten kód ukrást sám než platit nějakému teenagerovi pár stovek.

jcltm Ano o tom vím, používám již roky z aukra apod., otázka je legálnost, i když na druhou stranu vím, co je u každého takového prodeje uvedeno, nějaké nařízení z EU apod. Jen nevím, jak by to vypadalo v případě kontroly ve škole ze strany nějakého orgánu.

dacesilian Takže z toho počítače zbyde leda tak bedna a zdroj, což už nejspíš není "počítač", se kterým si můžete koupit hodně zvýhodněnou OEM licenci. Proč by pak existovala FPP krabicová licence?

Proto, že např. v USA přenášet OEM licence legálně nelze a taky proto, že si ji i zde v EU mnoho neznalých za více peněz koupí. Krabicová verze existuje stejně jako stále existují pečetící samolepky, jejichž porušením záruka v EU nezaniká.

pepulis Až bude takový spor někde v EU řešen a soudy rozhodnou, pak prosím, sem s tím, rád se poučím. Zatím tu je rozhodnutí ESD, v jehož souladu prodej probíhá. Zatím osobně o nikom kdo by s těmihle licencemi měl problém nevím, a to je mnohé firmy nakupují i ve stovkách. Řeší se pouze "co by kdyby" a osobní dojmy. Ty řeči o "plně legálních" licencích jsou opravdu velice úsměvné...
                    Jestli je to opravdu nelegální, problém by měli mít v první řadě prodejci, rozhodně ne uživatelé, kteří si od nich licenci v dobré víře koupí.

Tharo
                    K tomu kradenemu autu, tak tuším podle NOZ pokud mi projde evidenckou , zaregistrují mi ho a já ho nabyl v dobré víře, je moje. Narozdíl od auta zabaveného exekutorem.

K těm licencím, žiju v přesvědčení, že pokud od subjektů v EU ( jak už tu někdo zmiňoval) koupím licenci od firmy z EU , tu si zaregistrují u tady MS, a mám na to fakturu, mám licenci v pořádku.

Pamatuju doby, kdy byli hony na čarodějnice a nakonec když MS prohrál jeden spor a měl platit, tak , pokud si to dobře pamatuju SRO dal do likvidace a .....

📡 Telekomunikace.cz