Ahojte,
neevidujete prosím nějaké hromadné problémy se staršimi 4011, nebo spíš 4011 obecně ? Máme jich v síti asi 20 a v poslednich dvou měsících začínají systematicky umírat. Ty nejstarší z roku 2019 už mi umřely 4 kusy za posledni 2 mesice. Symptomy vždycky stejné, kdy jsou dvě varianty ... buď to zařízení odlinkuje porty 1-5 a nebo 6-10, ale Ros v tom fyzicky jede -třeba prez SFP se tam dostanu když přijedu na AP, dam disable/enable portama 1-5, které jsou aktualně spadene (ale ledky na RB sviti prislušných portů páč sou obsazené) a nic se nestane - nenajedou. Dam reboot a normalne se to rozjede...

Druha varianta je, že se mi zůstanou svítit porty, v kterých je kabel ale winboxem nevidim nic, dam reboot a jede.

Novy fw, netinstall, bios, přesun na jiné AP a do měsíce padnou znovu. Dám tam CCR/3011 stejná konfigurace a žádný problém .... Myslel sem si, že je to třeba teplem kdy mi to dle logu takdle udělalo s CPU obyvkle kolem 55-60 stupňů, ale zkoušel jsem jedno, co mi takdle na AP zatuhlu už po třetí v kanceláři uvařit fénem na 74 na cpu a normálně stále přenášelo bw testem 500/500Mbps a 250k pps s CPU na 100%....

crazyape Potvrtuji, stalo se nám to taky - jedna 4011 to udělalal před 6 týdny, druhá před 14 dny. U obou nešel vůbec žádný provoz přes porty 1-5, od restartu obě šlapou bez jediného problému. A obě 4011 mají Factory Firmware 6.45.9, čili patří mezi ty starší 4011 co v síti používáme.

pelirob no tak mně se to děje u těch daných kousků opakovaně, ale je pravda ze treba zdechly i po mesici ...

Jakou verzi MK tam máte? Pokud V7, tak to tuhne a blben, jak se tu píše, už sjem to psal i v nějakém jiném vlákně někdy před 1/2 rokem. V7 způsobí přesně to, že se jedna polovina portu odmlčí a pomůže reboot. V mém případě se to stalo asi u 5 kusu celkem, po downgrade na 6.49.x je klid a jede to měsíce.

pelirob maji a nema to reseni, protoze do nich v6 nedostanes. Mam nastaveny watchdog a bohuzel, rb4011 je dalsi zprzneny produkt

tvl my mame 4 ks 4011 uz 2 rok a musim poklopat nikdy ani s jednou nebol problem

Já se obávám že to prostě jsou jen vadné série. Stejně jako se zasekáváji jen některé 60ky a je jedno jakej firmware nebo na které jiné AP je "posuneš". Ale dělají to furt ty stejne kusy. Asi jako RB3011. Je tady milion vláken po internetu o flapovani portů. My jich máme asi jen kolem 10-15 kusů ale všechny relativně max 2 roky staré, žádnej problém jsme nikdy nezaznamenali.

• ef replied to this.

Puski
          Pokud tam nemáte mix portů 100Mb a 1Gb tak ten problém na 3011 nepoznáte. Nebo pokud používáte jen porty 1-5.
          4011 máme několik desítek na síti. Pokud můžu vše aktualizuji na V7. A popisovaný problém nemáme.

Fungujici SFP a problem s porty 1-10 ukazuje nejspis na nejaky problem se switchportem RTL8367, resp. mozna jeste dal na sbernici od CPU, viz blokovy schema

Kdy SFP port obchazi switchporty a je pripojen naprimo na sbernici CPU. Driv tu byl thread kde podobny poznamky uz zaznely

the_max: ...ale switch chip RTL8367 je pěkná mrdka, jako ostatně všechny síťový veci od realteku. Neumí to ani HW VLAN...

the_max: Za mě osobně, 4011 NIKDY kvůli tomuhle kurvítku nekoupím nikdy to nikam nenasadím a nikdy to nikomu ani nedoporučím

ef většinou tam mix je i se často používá eth10 kvůli PoE out. Ale to je fuk já si zaklepu že fungujou 😄

V mém případě RB4011 zakoupeno s v6, všechny porty 1Gbit, jakmile se to dalo na v7, tak to do cca 1-3 měsíců zatuhlo. Jakmile se to vrátilo z v7 zpět na v6, tak je klid 1/2 roku.

Jedine čo mame na poslednom problem tak na ETH 3 1G vs MC220 TP link media convertor so SFP sachtou, dochadza sporadicky k flapovaniu aj po zhodeni portu na 100M....pritom sú od seba 20cm prepojene kratkym patchom. No nevylucujem ze to moze byt sposobene patchom alebo niečim inym 🙂

Tak rb3011 mala tie svoje problemy...take ktore sa ani nikdy nevyriesili. Rb4011 zatuhavali, to sa tu uz riesilo. U nas sme to nasadili tak, ze prve kusy s v6 bezia stale na v6 a menit sa to nebude. Nove kusy s v7 bezia na v7. Downgrade aj tak nejde a bezi to par mesiacov...zatial v pohode. Najstarsia rb4011 s v6 ma cca 4 roky a uptime 2+2 roky. Raz sa upgradla na 6.48.6 a odvtedy to tak zostalo.

pelirob maji, dela mi to i jedna ktera ma rok a půl jen ...

Takže to asi postahuju ze sítě jak se to někde kousne a popelnice ... pekny no ... to mi za to fakt nestoji to chodit nekde rucne rebootovat a cekat kdy se to posere .. kdyby to byl jen watchdog a ty porty ale mi to tuha nekteré i celé kdy prostě nejde nic jen ručně reboot ...

midnight_man Problém by v tom skutečně mohlo být. Kdysi jsem někde zahlídl doporučení, že aktivní prvky by měly být spojeny aspoň 2m patch kabelem. Spíš je to blbost, ale šlo by to zkusit. Osobně to moc nedodržuju a nikdy jsem s tím neměl problém.
              K těm 4011 a jiným, osobně se u nich snažím obsazovat maximálně jeden switch a raději pak k tomu dám normální switch, než řešit zátuhy a podobně. Ve finále by neměl být problém používat Eth6-10, pokud se hodí PoE out. Jinak mně běží na v7 bez problémů dvě 4011, na jedné obsazeny 2 porty na druhé 3 porty. Nebo to byla šťastná ruka při nákupu.

Tam, kde se to kouše, máte osazeny originální napájecí zdroje?
              Já mám jenom starší verze s ROS V6.48 a novější a nekouše se to. Nicméně to jede většinou jako shaper a je zapojeno SFP + eth1 a eth6 a všude je důsledně pohlídáno, aby se to linkovalo na gigabitu. Napájení buď z průmyslové UPS 24V nebo jiné 24V zdroje než mikrotik.

selic V jednom místě je 24V BKE s monitoringem, na druhém je 24V Meanwell.
                Originál napájecí zdroje dývám rovnou do skladu do krabice, všechny body mají svoje 24 nebo 48V napájení.

Zdrojom to nebude, mam niekde aj tie original zdroje k tomu dodavane cez APC UPS, neni problem...vacsinou napajane s meanwellov alebo ubnt kocka 24v 1a cez poe in.

📡 Telekomunikace.cz