Já se obávám že to prostě jsou jen vadné série. Stejně jako se zasekáváji jen některé 60ky a je jedno jakej firmware nebo na které jiné AP je "posuneš". Ale dělají to furt ty stejne kusy. Asi jako RB3011. Je tady milion vláken po internetu o flapovani portů. My jich máme asi jen kolem 10-15 kusů ale všechny relativně max 2 roky staré, žádnej problém jsme nikdy nezaznamenali.
Problémy se zatuhávajícími RB4011
Fungujici SFP a problem s porty 1-10 ukazuje nejspis na nejaky problem se switchportem RTL8367, resp. mozna jeste dal na sbernici od CPU, viz blokovy schema
Kdy SFP port obchazi switchporty a je pripojen naprimo na sbernici CPU. Driv tu byl thread kde podobny poznamky uz zaznely
the_max: ...ale switch chip RTL8367 je pěkná mrdka, jako ostatně všechny síťový veci od realteku. Neumí to ani HW VLAN...
the_max: Za mě osobně, 4011 NIKDY kvůli tomuhle kurvítku nekoupím nikdy to nikam nenasadím a nikdy to nikomu ani nedoporučím
V mém případě RB4011 zakoupeno s v6, všechny porty 1Gbit, jakmile se to dalo na v7, tak to do cca 1-3 měsíců zatuhlo. Jakmile se to vrátilo z v7 zpět na v6, tak je klid 1/2 roku.
Jedine čo mame na poslednom problem tak na ETH 3 1G vs MC220 TP link media convertor so SFP sachtou, dochadza sporadicky k flapovaniu aj po zhodeni portu na 100M....pritom sú od seba 20cm prepojene kratkym patchom. No nevylucujem ze to moze byt sposobene patchom alebo niečim inym
Tak rb3011 mala tie svoje problemy...take ktore sa ani nikdy nevyriesili. Rb4011 zatuhavali, to sa tu uz riesilo. U nas sme to nasadili tak, ze prve kusy s v6 bezia stale na v6 a menit sa to nebude. Nove kusy s v7 bezia na v7. Downgrade aj tak nejde a bezi to par mesiacov...zatial v pohode. Najstarsia rb4011 s v6 ma cca 4 roky a uptime 2+2 roky. Raz sa upgradla na 6.48.6 a odvtedy to tak zostalo.
- Upraveno
pelirob maji, dela mi to i jedna ktera ma rok a půl jen ...
Takže to asi postahuju ze sítě jak se to někde kousne a popelnice ... pekny no ... to mi za to fakt nestoji to chodit nekde rucne rebootovat a cekat kdy se to posere .. kdyby to byl jen watchdog a ty porty ale mi to tuha nekteré i celé kdy prostě nejde nic jen ručně reboot ...
midnight_man Problém by v tom skutečně mohlo být. Kdysi jsem někde zahlídl doporučení, že aktivní prvky by měly být spojeny aspoň 2m patch kabelem. Spíš je to blbost, ale šlo by to zkusit. Osobně to moc nedodržuju a nikdy jsem s tím neměl problém.
K těm 4011 a jiným, osobně se u nich snažím obsazovat maximálně jeden switch a raději pak k tomu dám normální switch, než řešit zátuhy a podobně. Ve finále by neměl být problém používat Eth6-10, pokud se hodí PoE out. Jinak mně běží na v7 bez problémů dvě 4011, na jedné obsazeny 2 porty na druhé 3 porty. Nebo to byla šťastná ruka při nákupu.
Tam, kde se to kouše, máte osazeny originální napájecí zdroje?
Já mám jenom starší verze s ROS V6.48 a novější a nekouše se to. Nicméně to jede většinou jako shaper a je zapojeno SFP + eth1 a eth6 a všude je důsledně pohlídáno, aby se to linkovalo na gigabitu. Napájení buď z průmyslové UPS 24V nebo jiné 24V zdroje než mikrotik.
Já taky vsude BKE …
Zdrojom to nebude, mam niekde aj tie original zdroje k tomu dodavane cez APC UPS, neni problem...vacsinou napajane s meanwellov alebo ubnt kocka 24v 1a cez poe in.
Hello,
Thank you for contacting MikroTik support.
Could you please test this slightly older RouterOS version, which includes a specific fix for this issue? This will help us determine if there has been any regression.
https://box.mikrotik.com/f/499137697a194821884e/
Please follow the step-by-step guide below to downgrade your RouterOS version:
Download the required .npk file from the link provided.
Upload the file to your device by dragging it into the File List window, which can be found in Winbox > Files. Alternatively, you can use the "Upload" button.
Run the following command to downgrade the package:
/system package downgrade
Then, reboot the device using:
/system reboot
- After the reboot, your device should now be running the downgraded RouterOS version. However, you still need to update the firmware to match the RouterOS version. Run:
/system routerboard upgrade
Then, reboot the device once more:
/system reboot
- Finally, verify that both the firmware and RouterOS have been successfully downgraded to routeros-7.17alpha18-arm.npk by running:
/system routerboard print
Best Regards,
Rihards Vārna
A pomohlo?
Tam kde jsem nahrál (cca 30ks) zatím ok.