Ako najlepšie by ste urobili remote prístup do mikrotiku za tým starlinkom?
Ja som mal ubnt edge router do ktoreho som doinstaloval ZeroTier, ale nebola to oficialna integracia. Po upgrade firmwaru sa to "stratilo" a na novom edge routeri v decembri 2023 som to uz nevedel rozbehat.
Takze mozes skusit Raspberry PI, rozbehat tam Zerotier + Docker + pgrok. Pgrok je http(s) tunel - Docker kontajner si selhostnes na nejake VPSko s public IP cez ktore to budes tunelovat. Budes si vediet tak pre kazdu IP v sieti ju pretunelovat na svoju domenu a budes mat z domu pristup na kazde AP v tvojej sieti, hoci u Starlinku nebudes mat verejnu IP. Spolu k tomu Uptime robot monitoring, ktory ti bude pingovat tie tunelovane subdomeny (ak nebudes mat iny monitoring). Nevyhoda je, ze ten Pgrok netuneluje websocket protokol - napriklad v Unifi controlleri nevies kvoli tym problemom s websocketmi urobit na dialku backup unifi.
Ak tam budes mat uz Raspberry pi, mozes si tam nainstalovat nan UISP aplikaciu (ak budes mat Ubiquiti anteny) a mas tam rovno CRMko/manazment anten pod jednou "strechou". Cez to UISP vies nastavovat aj traffic shaping - nastavi to na urovni ubnt wifi AP. Mne Raspberry PI bezi 24/7, mam tam SSD disk, PiJuice HAT ako UPSko. Akurat z casu na cas to RPI zvyklo zatuhnut (raz za 4 mesiace), takze som tam nasetupoval sw watchdog ktory v tomto pripade urobi soft reboot RPI.
Co sa tyka Starlinku a spolahlivosti, ficim na v1 tanieri od aprila 2022 a uptime je tam dost vysoky. Sem tam su nejake vypadky radovo desiatky sekund za den - ale to mozno kvoli mojmu vyhladu. Z casu na cas sa to v noci okolo 4:00 rebootuje a aktualizuje firmware. Ide to aj v dazdi, ale rychlost klesa na nejakych 80Mbit (cca polovica u mna)