Dostávam do PM nejaké otázky, tak to skúsim to zhrnúť sem:
Momentálne prevádzkujem 2x starlink,
1ks je na súkromnú osobu za 50€ s DPH mesačne. Faktúra má normálne slovenské IČ DPH.
1ks je na firmu 70€ bez DPH, fakturuje sa to ako prenesená daňová povinnosť z Írska takže DPH treba doplatiť/odrátať tu podľa firmy.
Oboje sa strháva z karty.
- Na firemnom sa dá normálne aktivovať v cene poplatku 1x verejná IPv4. (ešte som neskúsil(nepátral takže neviem či je statická)
- Za starlinkom je výkonejší mikrotik s bežiacim dhcp klientom a urobeným nat. Mám tam urobený Queuetree, ktorý to shapuje. Max downoad linky som nastavil 100mbit zatiaľ to o strop neoprelo keď pozerám avg rate v strome. Na jednom aj druhom mieste je pripojených 14 ľudí s paušálom 25/4mbit
- Z mikrotik som si vytočil VPNku na jeden svoj server, takže aj bez verejnej IP mám pod dohľadom všetky zariadenia v danej lokalite.
- Pri piatkovom snežení si to samé prikúrilo (bolo vidno, že stúpla spotreba na grafe na cca 135W, bežne to žerie cca 36W. Výpadok pri snežení som nezaznamenal.
- Raz za cca 2-3 dni niekedy aj viac sa to v noci okolo 3-4tej reštartuje alebo odpojí neviem, len vidím ráno v dude, že to bolo offline cca 1-2 minuty.
- Ping sa hýbe 35-45ms, nejaký 2 mladí chalani čo som sa dnes s nimi bavil vravia, že sa dá aj hrať v pohode online.
- Jedna lokalita spravila zatiaľ niečo cez 2TB dát, druhá niečo cez 1TB.
-Zelený oný má skladom už aj držiaky takže druhú lokalitu som už spravil "slušne". (Bola zima nemal som kde dať uschnúť farbu inak by som zas niečo pozváral na McGyvera a nedal za to 80€). Inak ten držiak na obrázku vyzerá, že je z plastu ale je to normálne hliníkový odliatok.