Ahoj,
musím si postěžovat. Tak jsem s hrůzou zjistil, že v jedné lokalitě, kde vlastníme pár nemovitostí, místní lokální ISP byl sežrán Starnetem. Všude až na jednu nemovitost je to volba buď zrekvírovaný GPON Starnetu, DOCSIS Vodafounu a AžDSL O2. Neměl bych problém žít dál na tom GPONu, protože původní ISP tu síť postavil fakt dobře a spolehlivě (celková suma výpadků 8min 37sec za 4 roky od nasazení GPONu), dokonce vyvinul i vlastní prvky pro optické sítě a celkově to pan majitel jel hodně cutting edge, byl to nadšenec, srdcař a blázen. Cokoliv kdykoliv, vzal se telefon a zvedal přímo majitel a řešil hned, individuální tarif, privátní VLANka z bytu do serverovny, no problem.
A to je ten problém. Starnet po akvizici navýšil všem rychlosti... kromě mě, protože privátní tarif na dobrý slovo, ale smlouva stejná jako všichni ostatní. Takže jsem zkoušel řešit se Starentem, jestli by dokázali tu privátní konfiguraci vypnout, tím mi přípojku odšpuntovat a srovnat s ostatními. Vím na kterém prvku v síti včetně IP to je udělaný, protože když jsme to řešili původním majitelem, tak mi to říkal. Tpč, to jsou trotli. Prý vše prověřili, u nich není nic co by mohli udělat, ale že mi domů pošlou technika, že je závada určitě na mojí síti a že mi doporučují nový router... že technik přijede a nainstaluje a pak to pojede jako z praku. Rozhovor s technikem byl úplně na kokos, protože když jsem na něj začal, že problém není na VLANě do serverovny, protože ta jede bomby pecky bez limitu, ale do netu, kde je limit a že klidě pošlu iperf logy, nebo mu dám SSHčko do routerový mašiny, aby se podíval na configy tak netušil která bije a furt mektal o špatné wifi a že je potřeba nový router, že to je běžná závada na jejíž odstranění je nutné poslat na místo technika. Nakonec mě seřval, jeslti to chci vyřešit a nebo si z něj jenom dělám prdel, když sem mu neustále se snažil vysvětlit, že tam žádná wifi není, že tam je za ONTem pfSense VMko i5-8500 s X550-T2. Hovor jsem ukončil, i když pohled jak stojí tihle trotli u mého racku a drbou se na hlavě, že tam není šumítko s anténkami mi bude chybět. Ještě bych ten výjezd musel zaplatit, protože by řekli, že tomu já vlastně nerozumím, to zařízení není standartní, je to moje vina co jsem si tam dal a řešit to nebudou.
Tak si říkám, že bych od nich zdrhnul k poslednímu lokálnímu ISP, který se drží a jako jediný neprodal, všechny lokální ISP tam sežral buď Starnet, ČEZ nebo O2. Jenže připojení na jeho optiku znamená překonat 80m vzdušnou čarou přes ulici mezi dvěma paneláky. Takže co teď. Převěs na černo nějakým "neviditelným" vláknem nebo PtP 60Ghz? Přístup na střechu nebude problém. V cílovém místě už existuje trasa z bytu nahoru a v druhém paneláku má přístup ISP. Je reálné přes rádio na 80m minimálně ten 1Gbps FD? Druhá možnost píchnout se na tu jedinou nemovitost mimo pole působnosti Starnetu, která je u lokálního ISP na optice, ale to je propoj na 1,1 km s přímou viditelností. A nebo se naseru úplně, ČD-T přípojku mám 400m přímá viditelnost a budu sám sobě ISP. A to by bylo tak moc fajn, ale ta cena... Ach jo, já chci zpátky dobu lokáních ISP. Radši bych platil litra lokálnímu maníkovi, který zná každý konektor ve svojí síti a topologii si pamatuje lépe než výročí své svatby, než těmhle korporátním matlákům pětikilo.
Je to spíš rant a zvažování možností, proto to cpu do ostatních.