okoun Prvně, naprosto souhlasím, že dokud mám bod pod neměřeným paušálem, tak se toho nezbavovat. Na to bude čas, až i na malé a naivní dopadne rekurzivní "dobrovolné" zelené kladivo ESG scoringu (a stále můžeme doufat, že distributor nabídne, že mi dá papír o dodávce jen správně zelené energie v neměřeném paušálu) za cca +6 let.
Uvědom si, ten režim aktivního zákoše s 10+1 body je fakt mířen na to, že sdílém v rámci rodiny nebo pokud jsem firma, tak ty všechny OM musí být psány na tuto firmu. Pokud nebude a proteče tím znatelné množství energie, tak tě naprosto rozseká finančák, bude se v tom s chutí rejpat jak v kávovaru - pokud si k tomu nepovedeš nějak sám patřičné účetnictví/obchody za cenu obvyklou dle zákona o oceňování. Opravdu je to mířeno na to, že mám pár míst (idelálně za jednou trafačkou) a mezi nima si tu elektriku přepustím, naprosto košer a přiměřený stav. Ono hned v další úpravě legislativy bude, že u tohoto sdílení se začne brát v potaz vzdálenost (kolik napěťových hladin/trafaček je po cestě) a na konci ti bude započtena energie patřičně ponížena o nějaké technické transportní ztráty.
U toho energiteckého tisícihlacvového společenství budeš muset to účtování/reportování vést komplet, jen by měla být možnost k tomu využít nástroj EDC a nemuset si bastlit něco vlastního.
Fakt stát o své drobné nepřijde. :-)