rsaf
Jasný, ale reálně ty čísla jsou moc málo. Tohle fouknu tím prdem co máme. Kaeser m17 musí foukat řádově víc jak 500m, ale o kolik víc? Respektive s těmi 0.4m3 a 15bar to bude velká utopie, nebo s tím dám kilometr hravě?

kozlicek kluci reálně jsem foukal 5.7čku do 12/8 na 550m s 8bar a 270l kompresorem a jelo to hravě. To se nad 600m láme chleba, nebo nikdo nezkoušel nikdy maximum s tím PEM 650-15-50 B? Nějak se mi nechce věřit, že s kompresorem co má 2xvetsi prutok a tlak fouknu o 100m dál.

cmgn to jo, ale to neni hobby pistovy kompresor ale sroubovy,ten uz da min. 1m3/min

cmgn tyjo s M17 bych byl asi odvážnější 🙂 to už mi přijde jako overkill na 750m 🙂

• cmgn replied to this.

kozlicek jasný, tak ty přespolní páteře bývají dost rovný.
        Každopádně těch 550m byla placka a 5x zatáčka 90°, jinak samá rovinka lehce z kopce.
        Jak to tak tady čtu, tak my prostě nezafukujeme, ale zasunujeme. Jinak si to nedokážu vysvětlit. 😅

dagus tak to zkus bez vzduchu.... po 100metrech nebo na prvni zatacce koncis....

dagus bylo tam 5 zatáček 90 stupňů. Ale dobrý

Fakt se tady bavim, co jsou schopni nekteri lidi poradit jinym.
              Ale abych jen nemoralizoval... to jak vam kabel v trubce pojede je zavisle na prutoku vzduchu kolem kabelu, to znamena jaky vitr tam v te trubce vytvorite. A mnozstvi prutoku stoupa kvadraticky s prumerem trubky a linearne s tlakem vzduchu na vstupu. Naopak linearne klesa s delkou trubky. To je cele kouzlo.
              U kompresoru je uplne jedno zda je hoby nebo neni. Rozhodujici je tlak a mnozstvi dodavaneho vzduchu.
              A posledni mytus: Parametry zafukovani ( delka trasy, prumer trubky, tlak kompresoru) urcuji jaky prutok vzduchu bude potreba na zacatku zafukovani. A to je hodnota, kterou potrebujete, zadny kompresor s vetsim prutokem nepomuze. Naopak, postupne jak se do zafukovane trubky bude plnit kabel ( a tedy utesnovat trubku) bude prutok klesat.

mena
                Super a jsi schopen říct jak to spočítat? Já ani gemini nebyl schopen donutit. Potřeboval bych vědět příklad na 1km do 12/8 jaký tlak a průtok je třeba na 3mm kabel, 4.2mm kabel, 5.7mm kabel. Já prostě nejsem schopen vygooglit jak ten vzorec má vypadat.

cmgn jasný, ale na 550m a přesně 5x 90° jsem šel s hobbykem a strach jsem z toho neměl. Teď bych už asi měl, když vás tak čtu, tak nevím že to mělo jít, ale třeba to někdo vysvětlí vzorcem a ne jen kup si to co dá 16bar a 5m3 😁

kozlicek
                Já to zkoušel, ale s 8bary a 270l/m mi to v té 12/8 na 550m přijde dle slov nemožné a k ničemu. Co si budeme za 300 mi kompresor nekoupí a ten PEM 650 mi přijde jako dobrej posun a možná i dostupný, ale abych si nevybrečel něco co mi nepomůže.

mena Hele my nemáme zkušenosti se zafukovanim, začínáme s tim ( do teď jsme pokladali rovnou DAC kabel do země a se zafukovanim se neprdeli ). Ale teď stim začínáme, máme za sebou prvních 5 km. A upřímně když tady čtu, to co čtu a uvědomuji si, že jsem úplný zelenac, který zafukoval poprve, tak buď všichni kolem mě nezafukuji, protože jejich zkušenosti a rady jsou zcela v rozporu s praktikou a nebo naše první zafukovani nám dalo tolik skillu, že jsme na jiné úrovni než ostatní xD.

Přišel jsem si na fórum pro radu ale když to zde čtu, vypadá to že ti co se snaží poradit, by potrebovali sami radu.

Pokud si chcete osvezit fyziku doporucuju do googlu napsat vyraz "mechanika proudeni kapalin a plynu". Pokud Vam postaci prakticka zkusenost, tak u trubek s vnitrnim prumerem do 10mm (napr. 14/10) budete potrebovat kompresor Kaeser M17. Jde tam predevsim o ten tlak 15bar co ten kompre umi. Dela minutove 1000l vzduchu, to bude bohate stacit, na delsich trasach pojede kompre temer na volnobech, protoze budete potrebovat jen zlomek vyrabeneho objemu. Na foukani zakaznickych trubicek do vnitrniho prumeru 4mm pouzivame Makita AC310H. Ma nastvitelny tlak az do 26 bar. Foukame s nastavenim 15 bar, kdyz nastane problem lehce pridame. Ale tech 26bar nedoporucuju poutivat, takova exploze potrubi nebo zafukovacky, by mohla zabit obsluhu.

mena taky na 26 bar není nic stavěno, ani zafukovacky ani spojky proste nic.

berte vsichni v potaz ze vetsina ISP setrí i na hloupejch spojkách. Pustit tam přes 10 baru je mnohdy už samo o sobě risk že se to někde rozletí :-)

neznalek
                    Ked sme sa ucili zafukovat tak som mal pozicany kompresor ktory mal motor o vykone snad 100kw a tlak asi 15atm, proste obrovsky stroj. Pri zafukovani nam to po par sto metroch zastalo a tak sme postupne zvysovali tlak az nam strelila trubicka. Nastastie sa nic horsieho nestalo ale uz by som to nechcel zazit druhy krat. Dnes ked zafukujeme tak najskor napojime mikrotrubicku napriamo na kompresor z chladicom a odvlhcovacom vzduchu. Niekedy z nej tecie voda aj niekolko minut pokial sa vycisti a ide z nej chladny vzduch. Neviem ci sme odvtedy potrebovali tlak vacsi ako 10atm. Potom je uz zafukovanie hracka.

📡 Telekomunikace.cz