Doma začínám mít problémy s monitory a narazil jsem na problémy s rozhraním. Převést DVI-D na HDMI asi vcelku problém není. Spíš nastal problém s DisplayPort ... ale to je vedlejší.

Najednou jsem si uvědomil, že servery jsou v tomto ohledu pěkně zaostalé. Namátkou jsem něco prolistoval a i Supermicro s Xeonem 6 (128 jader, 18 tisíc $, vydáno nedávno) používá normální VGA! Jasně, za normálního provozu lze použít IPMI, ale to není použitelné úplně vždy a leckterý starší kus to ani nemá (nemluvím jen o SM).

Takže otázka - jak k tomu dostat nějaký (relativně) normální monitor. Je mi jasné, že nějaké výsuvné rack varianty asi VGA ještě umět budou. Ale pro občasné použití je to dost overkill. Nemluvě o tom, že nejenom rackovými věcmi je člověk živ ...
Přímo osobně doma to mám tak, že čas od času se hodí monitor i u NASky (supermicro mikroservřík). Ale mám i další server, u kterého jsem zvyklý na přepínání vstupu na monitoru HP (ještě má VGA) a k tomu KVM (bohužel pitomně s převodníkem USB-PS2, ale funguje to). A to nějak potřebuji zachovat. Jenže moderní monitory mají spíš DP, občas i HDMI.

Jak to řešíte vy? Zkoušel jsem hledat nějaké konvertory a abych pravdu řekl, buď se to hledá extrémně blbě, nebo v podstatě neexistují. A ten jeden na Alze má dost děsivé recenze.

Monitor jsem popravdě jeden našel - na rpishop.cz od Joy-iT. Jenže to je fakt jen jeden a jen 10".

Problém absence jiného rozhraní je především v užitém IPMI management SOC většinou značky ASPEED AST2XXX. Pokud jde o konverzi z VGA tak existují "krabičky" ale levné moc nejsou 🤷 , například OSSC což je určený především pro konverzi z retro konzolí. Pak v mě napadá ještě Datavideo DAC-70, což je box určený primárně pro náběr z VGA/HDMI zdroje pro SDI videorežii ale umí i konverzi z VGA na HDMI včetně scalingu a framerate konverze.

Normálně posbírat pár starých 17 /19"

rsaf Tak otázka tak úplně nezněla :-)

Otázka zněla, jak to řešíme my. A odpovědí je, že pořád se dá splašit hromada starších monitorů s VGA za pár kaček nebo i zadarmo.

darklogic
        Sám mám 24" Samsung s VGA/DVI už tak 15let a furt jede. Mám ho furt jako pevný display k dockyně v práci a nemá jediný problém. Když koupíš něco staršího dell/eizo/samsung, tak to vydrží roky.

Ano, beru jak tyto odpovědi ... tak se kaji za to, jak jsem to napsal. Je potřeba pochopit, že před otázkou "jak to řešíte vy" je jeden odstavec, který je logicky k té otázce nejrelevantnější ... Jak to tak při textech bývá. Je také pravda, že mé požadavky nesplňují obyč HD monitory. Něco strčit před rack je trochu jednodušší.

ludvik takže ty neřešíš co dát k serveru, ale jak server připojit k tvému novému monitoru? Pak opravdu jedině aktivní redukce viz výše.

řeším oboje :-) ale větší problém je nový monitor a starý server.

arrabbella Díky.

redmax Protože to není kabel ale převodník vestavěný v kabelu, co funguje jen směrem DP u zdroje -> D-SUB (VGA) u zobrazovače. Opačný proces je IMHO složitější a výrazně méně prodávaný.

jcltm Dotaz jsem pochopil. Tento kabel má umět přesně opačný směr, tedy VGA to DP.

redmax K tomu jsi přišel kde? Je to kabel s převodníkem DP to VGA, tam je směr snad jasný, ne...

Odkazovaný Vention kabel je přesně opačný, viz diskuse pod výrobkem.
                Což o to, tento výrobce dělá i obrácený typ (správný). Jenže to je přesně ten typ, co má recenze dost hrůzné ...

ludvik Ono se není co divit, DAC je výrazně jednodušší než ADC...

ludvik No 😁 tak je to řazený dle abecedy. U nás se to dá koupit třeba v Syntexu.

jcltm Vycházel jsem z diskuze pod produktem. Jsou tam dotazy, kdy když mám VGA na monitoru a DP na počítači, tak ten kabel není vhodný, když jsou tam dotazy že když mám VGA na PC a DP na monitoru, kabel vhodný je. 😬

redmax Diskuze je plná nesmyslů, popis hovoří jasně.

📡 Telekomunikace.cz