Možná by to chtělo nejdřív IPV6 plánování. Bývá takovým standartem /48 pro firemní zákazníky (i domácnosti) a /56 jenom domácnosti. Pokud už toto chci dodržet tak si nemohu na router/AP poslat nic menšího nejméně /47 a to je už dost málo a je lepší víc než míň. Tak v první řadě by bylo dobré vědět jaký máte přidělený prefix na celou IPV6 ? Potom zhruba lokalit a jak to máte routovaný. Pak udělat nějaký plán jak to dělit. Dobré rozdělení na začátku ulehčí práci v budoucnu (určitě kdyby jste dnes dělali znovu IPV4 na stávající síti udělali by jste to jinak a tady tu možnost máte).
no někdo to třeba segmentuje podle vlan a rozhrani na ktterých to je (routuju lokalitu 2a01:bc0::/40) : 2A01:BC01:čísloROUTERU:čísloVLAN::/48
někdo třeba používá klasicky IPV4 adres. že si tam místo písmen zapisuje 1921681001 (ale to je plejtvání), ale zas emu to sedí s jeho sítí a ví kde je hned problém
já používám tu první metodu s VLAN a routery
řeším /40 na AP v průměru je tam 8+ sektorů. Tak mám i dostatek na případné VIP /48 do budoucna.
potřeba jaké IP z prefixu /40 použiji na spojovačky a servisní věci (pokud mám servisní věci na IPV6, není potřeba)
a pak co s tím dál OSPF nebo BGP. Já OSPF, protože každé AP zálohujeme min ze 2 míst.
A pak klasicky DHCP-klient na MK a delegace prefixu /60 dovnitř, aby si případně další routery uvnitř dokázali ještě něco vzít a dál delegovat.
Používáme jak MK tak UBNT obojí to zvládne. Tplink nebo ostatní to umějí (prostě DHCP na WAN a RDNS dovnitř nebo prefix delegation)
samozřejmně buĎ smostatna QUEUE nebo spíše přidat pod hlavní QUEUE zákazníka (jinak mu jde jeden trafik po ipv4 a druhý po IPV6 a rychlost s emu sčítá)
a vpřípadě PPPoE propagujeme /48
klient si leasne, tak pak mu děláme staticky záznam. Protože ne vždy je DUID MAC adresa , někdy to tplink mrvil.