Aktualne riesime taky zvlastny problem. x86 supermicro, 8 Core Xeon +32GB Ram. Sietovka 2x QSFP+ 40Gbit a 2x SFP+ 10Gbit. Pouzitý je 1x 40 a 1x 10Gbit port. ROS 7.20.6, povodne to bezalo na 7.14.3 ale problem je rovnaky...zmena ROS neriesi nic.
Problem mame s dropovanim paketov v kombinacii s divnym chovanim vytazenia CPU. Mikrotik samozrejme kvoli HT ukazuje 16 jadier a proste niekedy sa stane, ze niektore jadro zostane bezat na 90 - 100% co sposobuje dropy. Ked sa da reboot tak po reboote to nabehne a fungune normalne, len otazne dokedy. Niekedy den, niekedy viac. Inak to CPU ide priemerne na 25%.
Traffic na 40G porte je cca 25 Gbit (rx+tx) a na 10G porte cca 5Gbit (tx+rx). Bezi tam routing, firewall, nat a vlan-y. Nerobi to shaping.
Na sietovkach permanentne nabiehaju RX error. Ked CPU nieje seknute na 100% tak dropy nenabiehaju, ak je tak nabiehaju RX dropy. Realne nam to spravi paket loss 2-10% podla trafficu co je tym padom uplne v prdeli.
A teraz v com je ten problem...
Myslel som ze tie errory su kompatibilita, problem s DAC / AOC kablom, alebo FEC..ale na nic som nedosiel. FEC mame nastaveny na auto. 40G port je prepojenie 15m kablom AOC do Huawei switcha. 10G port je DAC kabel 2m do nejakeho cisca. Paradox este je, ze na tom 10G porte errory neboli a po poslednom reboote su uz aj tam.
interface je nastaveny na multi queue ethernet default a type mq pfifo, size 8192 packets
Uplne identicky x86 HW pouzivame na iny ucel ale tiez Mikrotik v 7.20.2. Tam sa tiez stalo, ze CPU sa zasekol na 100% (jedno jadro) ale po reboote to drzi a tam sietovka nedava ziadne errory ani dropy. Zapojeny je len 40G port 3m DAC kablom do switcha. Traffic na porte cca 20Gbit (tx+rx) CPU chodi tak 12%
V com hladat problem, ake nastavenia riesit, lebo uz je to cista zufalost, riesit taketo problemy na dost podstatnej casti siete...vobec ma nebavi laborovanie s mikrotikom a idealne by som to vyhodil a dal nieco funkcne....lebo x86 MK fungoval dobre tak do 9Gbit (ine starsie X86 supermicro) s ROS 6.xx....Odkedy je ROS 7.xx tak stale nejaky problem sa s tym musi riesit...