hapi Zdar, provozuje někdo takovou kartu (Supermicro AOC-S40G-I2Q)? U QSFP+ je víc variant a nevím co všechno mikrotik zvládne na x86. Chápu že propojení QSFP+ proti QSFP+ asi bude ok. Co když budu chtít použít QSFP+ proti 4xSFP+ (Mikrotik Q+BC0003-S+)? Mám switch co má pouze SFP+ a router s QSFP+. Jak se to pak bude chovat? Samo to bonduje nebo se ukáže další 4 interface které pak zbonduji? Díky za zkušenosti.
ef hapi 40Gbps fungují standardně. Dají se přepnout do módu 2x40 nebo 4x10. Tím se přijde o jeden port. Pokud máš na druhé straně switch, který má jen sfp+ porty a umí 4x10 (v nastavení jde zapnout že ty 4 budou jako jedna 40G) tak jde ten DAC kabel krásně použít. Čili v PC na Mikrotiku se tváří karta jako 2x qsfp+ ve switchi 4 porty jako jedna 40G. Switch třeba arista, co se tu nedávno inzerovala. Pokud se přepne na 4x10, je nutné porty bodovat, nebo na nich routrovat každý zvlášť. Prostě se to tváří jako 4 sfp+ porty. Ale pak, jak jsem psal, přijdeš o jednu šachtu na kartě.
majklik Tuhle kartu ne a co to udělá v x86 netuším. Ale když použiješ tu čtyřocasou kočku s 4x 10 Gbps, tak to v RBčku vidíš jako 4 interfejsy qsfpplus1-1, qsfpplus1-2, qsfpplus1-3, qsfpplus1-4 a každy používáš samostatně. Jsem pomocí toho káblu Q+BC0003-S+ rozbíjel 40 Gbps porty na 4x10 Gbps v CRS354-48G-4S+2Q+. Já trochu válčil s variantou 4x 25 Gbps. Ve FS.com switchi 100 Gbps port a z něj čtyřocas 4x 25 Gbps do CCR2004-1G-12S+2XS, tak chvíli boj nastavení parametrů portu sfp28-1/2 v Mikrotiku, aby se to synclo. U toho 4x 10 Gbps jen stačilo správně nastavit navrdo obě strany, že je to 10 Gbps.
ef hapi Protože karta má jen 4x MAC adresu. Prostě pokud se v BIOS karty přepne na 4x10 tak se v Mikrotiku objeví 4x 10Gb síťovka. I když má karta dvě 40Gb šachty.
gemb Nase skusenosti su len s dvojportovou kartou Intel XL710 - v systeme s intel xeon E-2388G, supermicro doska. Toto nefungovalo vobec, QSFP+ na 40G sa linklo napr samovolne po polhodine alebo hodine...ani link na tvrdo nepomohol, skusane rozne znacky a dlzky dac a aoc kablov. Ked nabehol link islo to len to bolo nespolahlive aby to takto fungovalo. Dali sme kartu mellanox connect x3 pro - tam to ide bez problemov, voci switchu CloudEngine S6370 (huawei)
vdr Mám kartu XL710 - link je OK, linkuje jak má. Jediné co nefunguje, tak je VRRP. Pokud jsou 2 nody na QSFP+, tak v případě výpadku a obnovení oba nody zůstanou v řežimu MASTER. Mikrotiku hlášeno a vědí o tom, že je tam bug.
majklik vdr Jediné co nefunguje, tak je VRRP. Pokud jsou 2 nody na QSFP+, tak v případě výpadku a obnovení oba nody zůstanou v řežimu MASTER. V ROS7 měli těch VRRP bugů povícero. Šlo hlavně, že vrrp nerespektovalo stav podkladového iface, nehlídalo správně stav, zda podklad je ve stavu up/down a výsledem bylo, že VRRP přešlo na víc místech do master stavu. Tohle ale je nějakou dobu opraveno, aspoň na normálních rotuerboardech. Ale mohou v tom mít nějakou specifikou botu pro daný HW.
hapi takže to máš na x86, RouterOS, XL710 a máš tam tedy převodník QSFP+ na 4xSFP+? Jak to tam zastrčím tam se ukážou 4 interface per šachta? Na switchy stačí pak dát LACP a na x86 také?
vdr hapi Ano, je to tak jak píšeš. Jinak vše ohledně 4x10 Gbit máš popsáno zde: https://cdrdv2-public.intel.com/332464/332464_710_Series_Datasheet_v_4_1.pdf
hapi hmm, aha, takže to snad bude i lepší když použiji 2x 4x10Gbit kartu než 2x40Gbit s DAC na 4x10Gbit. Musím si to promyslet. Datasheet píše zajímavé věci, třeba že max i pro 2x40Gbit verzi je stále jenom 40Gbit protože chip má maximálku 40Gbit.