- Upraveno
Zhlediska montáže a administrace:
- - RACOM
- - ERIK / CERAGON
Z hlediska kvality:
- - ERIK / CERAGON
- - RACOM
Pokud nemáš zkušenost se Ceragonem a Erikem, jdi jasně do RACOM.
Zhlediska montáže a administrace:
Z hlediska kvality:
Pokud nemáš zkušenost se Ceragonem a Erikem, jdi jasně do RACOM.
Delší skoky racom, kratší Erik. Racom se nám zdá ze jede líp.
crazyape neber to prosim jako hejt ale pocitem se asi ridit nelze.
Erik v nove verzi + hp licenci musi byt stabilnejsi jak racom. Vetsi vysilaci vykon mluvi jasne pro erika.
Stare eriky bylo peklo zamerit kvuli cepu ktery mel z vyroby vuli jako krava.
Nove anteny co maji na ladeni mikrozavit jsou preciznejsi a lepsi. Na 600m bych se toho nebal.
Ceragon je peklo s tim souhlasim ( statistiky vanco mluvi jasne - vetsi reklamovatelnost je u ceragonu ).
Ted ze 100 eriku nam umrel prvni.. za cca 4-5let … za me slusny
Siklu? Vime ze je koupil ceragon? Tedy budoucnost nejista
kmotrik mame ceragony len 2 spoje a s kazdym bol nejaky vacsi problem...akoze fakt nie ani zadarmo...ubnt wifi je milion krat spolahlivensie nez ceragon.
Najlepsia chyba ceragonu bola zatial na IP50S kedy sa koruptne heslo a do spoja sa uz neda nijak dostat...uplny joke....odvtedy to do siete nesmie a je mi jedno ake parametre budu mat na novsom HW...
gemb my mame jeden spoj (chtěli jsme ušetřit) ip-20 2,5gb 80Ghz a taky s nim mame neustále nějaké problémy… kdyz pominu to, ze k nastaveni potřebuješ 3 vysoké školy tak pokaždé když je s tim potreba něco dělat z toho mam mesic předem vyrážku. S ohledem na to, kolik za to chtějí peněz uz bych do toho nikdy nešel, kdybych měl na vyber … raději použité Siae, siklu nebo cokoliv nez todle …
crazyape
relevantní srovnání jsou dva spoje na totožném místě A i B :-)
Měli jsme Erika z baráku s azimutem 37° a druhého s azimutem 150° oba na stejnou vzdáleno +-20m
oba precizní montáž na konzoli do zdi. a jenom kvůli tomu že ten jeden koukal do hor na něm ulpívalo víc sněhu a v zimě ho museli kluci ometat košťátkem - ani super zázračný sprej WX2100 nepomáhal.
Tedy pokud to toto neproběhlo - nejsou to pro mě relevantní data.
Ale říkám neber to jako hejt jen vyjadřuju svůj názor.
Vím že takhle srovnávali Erika se Siklu a světe div se - výsledky byli téměř shodné.
jediné co mluvilo pro Siklu bylo to že v části pásma kde vysílal Erik byla ještě stará TDD Siklu kterou nemohli přesunout ani přeladit.
To srovnání dělal prodejce Siklu Vums datacom.
Pro racom mluví menší spotřeba elektriky, totožné gui nastavení které známe už od ray1, nicméně si myslím že fyzikální vlastnosti v racomu obejít nedokázali :-)
edit:
racom má na plnej ceres ( 2000MHz + 128QAM ) citlivost -45,5dBm a vysílaný výkon max +14dBm
Eric: má na při totožném nastavení citlivost -46dBm a vysílaný výkon max +15dBm
Při 30cm anténách na vzdáleností 1km vychází rezerva na útlum
racom: 19,6 dBm
eric: 22,1 dBm
kmotrik Nemam to podlozene jinak než svoji zkušenosti:
Ceragon - neprijde mi, ze se vždy realita shoduje s udavanymi parametry
Racom - dlouhodobě mám zkušenost, že sedí realita s udavanymi parametry
Siklu - zda se mi, že udával u toho 10Gb spoje horší parametry, a realita byla lepší
Erika jsem v rukou neměl...
julian Kolega tehdy vyprávěl poměry v alcomě.... když věděl kam člověk zatlačit dostal se k rádiům s lepšími parametry
ty super se dávali ČRa, pak byli ty co byli na export a ty slabší byli pro zbytek českých ISPiku.
jak jsem psal Siklu už je ceragon -
racom je velmi přívětivý uživatelsky - ať si člověk vezme do ruky, 10,17,24,80 vždy to nastaví za pár kliknutí
Eric je za mě pořád etalon .... tyhle spoje jsou tak strašně citlivý a ostrý že nejde vypustit parametrově horší rádio ( jak píšu u racoma je rozdíl 2,5dBm rezerva úniku ).
Pak najdete troubu co tohle rádio strčí na 40mm trubku která se klepe jak čivava v zimě ...
kmotrik Hele ja chapu ty čísla a taky jim rozumim :-). Nicmene moje zkušenost je prostě taková, že mi Racom jede lip ... Ja nic proti Eriku nemam, mame jich taky pár. Vetšínou je to tak, že než se erik vzpamatuje, že má zatopit nebo něco udělat s modulací už je rozpadly... To racom prostě nedělá. A až napíšes že mam dat TXna +20(17) natvrdo tak ne, diky to pro mě není řešení ... :-) Racom stoji o 10k vic, ma 5 let zaruku vs erik 2, to priplaceni za porty a picoviny na eriku me taky total sere, antény co k tomu davaji stoji za vyliž hůl, pruchodky debilni, napajeci konektor jeste debilnejsi, nemoznost in-band managementu, žere to taky o 20-30% vic, konfigurace je taky slozitejsi i kdyz to zvladne prumerně vycvičená opice, ale prostě je ... kazdy mame svy. ja si na 2,5km taky koupim erik ... pac je levnejsi. Jiny duvod to ale nemá.
📡 Telekomunikace.cz