Dobrý den, pokud v unifi nastavím síť řekněme WiFi.net , mám možnost nastavit , jestli se bude preferovat 5GHz. Je taková možnost v Mikrotik 7? Protože pokud nastavím pouze WiFi 2,4 a 5 GHz na stejný název, tak minimálně android vybere vždy 2,4. Ale u toho ubiquity to funguje. Děkuji za alespoň nakopnutí správným směrem.
Priorita 5 Ghz
Pokud máš AX věci a máš default nastavení, je zapnuté vše pro to aby 5GHz byl prioritní automaticky. Pokud máš arm a AC a qcom balíčkem, je to stejné. Pokud cokoliv ostatního, tak tam žádná priorita nelze dát.
Mám nastavený steering takto a přes 95 % klientů se naštěstí připojí automaticky na 5 GHz. Jsou tam různé Samsungy, Apple, Xiaomi, nějaké Huawei / Honory, pak úplně no name sh1t androidy a funguje to dobře. Pokud je signál na 5 GHz kolem -70 až -75 dBm a horší, tak už se přepojí na 2.4ku. Když se telefony nějakou dobu nachází v dosahu silného 5 GHz signálu, tak se automaticky přeroamují z 2.4ky na 5ku.
Všechny ty asistované blbosti jsem vypínal, většinou to dělalo problémy na low cost zařízeních a ty lepší mi fungují automaticky.
- Upraveno
když si otevřeš seznam klientů a koukneš do "Auth Type", tak když má u sebe klient ft-xxxx tak se bude řídit informacemi od AP. Klient bez toho většinou ne. Typicky většina telefonů to má ale notebooků už ne. Notebooky dokážou sedět metr od AP a jsou na 2.4GHz a nepřepnou se ani za hodinu. Telefony to ale zvládají dobře do několika minut podle toho jestli spí nebo mají zapnutý display.
My necháváme steering v defaultu. Nezaznamenaly jsme problém a když problém byl tak hned letím změnit ten steering ale stejně to není ten problém.
Ví někdo jak případně priorizovat 2.4GHz? Mikrotik píše že má interně napsáno prioritu 5GHz ale lze to nějak ovládat?
Měl jsem možnost sledovat několik telefonů který každou chvíli přechází mezi APčky v jedné provozovně. Maká to výborně. Jak se vzdaluje, iphony i watche přejdou na 2.4GHz pak 2.4GHz na jiné ap a pak hop na 5GHz když jsou blízko. Je to ale hodně závislé na klientu tedy telefonu, notebooku, hodinkách a také podle toho jestli klient má už nějaký datový tok nebo ne. Je také důležité si všímat jestli v logu je záznam o odpojení nebo o přepojení (roaming).
Uvidí to ale jen v případě, že bude mít povoleno FT v security profilech. To zas ale způsobuje problémy na odpadních zařízeních v kombinaci s WPA2-PSK. S WPA2-EAP to bylo v pohodě.
Bacha ale na to, že i u WPA2-EAP SSID to jako auth type píše "ft-wpa2-psk", mají to reportované a zatím to neopravili
- Upraveno
ano, FT zapnuto.
máme globálně WPA2-PSK + FP + FP over DS. Občas někde je i přidáno WPA3.
only WPA2 z důvodu toho že tam lze vypnout "Management protection". Dělalo to s tou funkcí hodně problémů. Jako že některé Samsung televize neviděly APčko nebo se něco nechtělo připojit jako třeba nějaké pračky, myčky. Jeden zákazník dokonce odvezl 60" televizi na reklamaci a přitom za to mohl mikrotik. Super trapas. Vsadím se že kdyby se vzal tplink a nastavilo wpa2/3 tak to pojede.
Ano, jablickovy tablet jen bez wpa3.
Já teda s tím , že by preferoval mk 5 GHz mám zkušenost špatnou. Takže jsem řešil přejmenováním WiFi každá frekvence své jméno.
AX mikrotik? Je rozdíl mezi wireless a qcom.