- Upraveno
neverhappy sry ale cokolov tahat pod taskama je blbost a uz ne optiku... ta patri do zeme(zdi, lista).45m je nic.
neverhappy sry ale cokolov tahat pod taskama je blbost a uz ne optiku... ta patri do zeme(zdi, lista).45m je nic.
jestli jsou tam volný půdy, tak klidně optiku, na půdě pěkně schovat do trubiček ať to vypadá jak u lidí a je to v bezpečí.
neverhappy Kolik je to par? Mozna by to i tak slo na gpon To uz dneska nestoji raketu.
Pokud chceš optiku, tak bych použil GPEN21 on mikrotiku.
Tu sa zas clovek docita...niektori vazne netusim co robite v tomto obore...netahat kabel pod skridlu, a to co tahate na cigana, ze hodite kabel na vrch strechy? Aky je problem s akymkolvek kablom ulozenym na stresnych tramoch a pod skridlu? Aplikovat sa to da na nove aj stare stavby. Pri novych je to este lepsie, lebo kabel je medzi skridlou a foliou. Optiku keby aj blby drop natiahnes v FXP20 a je to vybavene ale robit z toho taku vedu ach....
Jaj asi davate kabel o bleskozvodovy drot, to chapem, dat par binderiek o drot je vzdy najlahsie
Máme propojené řadovky (9 domů) - asi 80 metrů. Switch uprostřed na půdě a z něj UTP po pudach. Než pod taškou tak bych v první řadě zauvažoval o provrtání z půdy do půdy (+ zalištování). Pochybuji že u varianty 7 domů za sebou budou mít všichni střešní tašku. Pokud náhodou mají tak i toto je varianta...
Pokud jsou to novostavby s podkrovím, tak asi smůla. Strčit GPEN21 do vodotěsné krabičky na stožár místo antény a máš hotovo.
jcltm Nejaky typ na SFP switch ? GPEN21 v siti nekolik mam a uplne jsem na ne zapomel. Par jich mam ve sklade. Skoda, ze to nema v sobe kazetu. Mozna neco vytisknout na 3d tiskarne.
https://mikrotik.com/product/netfiber_9#fndtn-specifications
PoE IN Napájení od jednoho klienty + PoE OUT do 60GHz pojítka.
Spíš reverzní switch do “krabičky” - používáme Adex verzi vpo a krabičky takové ty plechové venkovní co se používaly na rb433. Je to duralový odlitek a dvířka na imbus. Mam to tak na dost místech a funguje to cajk již X let.
Btw netpower se dělá taky “reverzní” tzn 7x Poe in, 1x Poe out.
Ale on to chce tou optikou...
miract chce nechce...treba snad relevantne dovody preco tak alebo inak....na 7 domov, nema ziadna optika zmysel, hlavne ked teraz maju anteny.
1x antena,1x reverzny switch, 7x naspojkovat FTP a 7x POE klientovi je akcia na 2 hodiny ak budu doma vsetci.
Spravit to na optike, ok...kazdemu tahat kabel, niekde umiestnit spolocnu technologiu a hlavna otazka...kto to bude napajat? Jedine klient...a ten ked to zahasi nepojde to nikomu...super...garazova technika s pred 15 rokov.
Pri tom aki su dnes ludia uz aj riesenie s 1x antenou moze byt existencny problem pre toho klienta u ktoreho ta antena bude...este bude chcet aj najomne
gemb
Dekuji za podnety, ale abych upresnil.
Z tech 7 domu ma na strese pripojku jen jeden. Vetsina ma pripojku na balkonu. Meli tam satelity, takze i konzoly a provrtane zdi na koax.
2domy maji vestavbu ,se strechou se nehlo, jen se vestavely vikyre a na nich je pripojka.
Vsechny domy maji na pudu husi krk, ktery vede k TV (tam je vetsinou nejaka wifi).
Takze stejne tam budu tim husim krkem protahovat (je jedno, jestli drat, nebo optiku).
Antena bude u kamarada. Za internet mi neplati, opravuje mi auto a je na nej spoleh.
Napajeni technologie neni problem i kdyz musim uznat, ze ten spolecne napajeny switch ma neco do sebe.
Technologie bude pod strechou. Takze na strese jen antena, pod strechou switch, z nej draty (optika ) pod stresni taskou a pak husim krkem cca 4m k TV a tam bych namontoval zasuvku.
Ten 8port mikrotik NetPower funguje nějak rozumně?
📡 Telekomunikace.cz