neverhappy Kolik je to par? Mozna by to i tak slo na gpon To uz dneska nestoji raketu.
Propojeni par domu optikou
Pokud chceš optiku, tak bych použil GPEN21 on mikrotiku.
Tu sa zas clovek docita...niektori vazne netusim co robite v tomto obore...netahat kabel pod skridlu, a to co tahate na cigana, ze hodite kabel na vrch strechy? Aky je problem s akymkolvek kablom ulozenym na stresnych tramoch a pod skridlu? Aplikovat sa to da na nove aj stare stavby. Pri novych je to este lepsie, lebo kabel je medzi skridlou a foliou. Optiku keby aj blby drop natiahnes v FXP20 a je to vybavene ale robit z toho taku vedu ach....
Jaj asi davate kabel o bleskozvodovy drot, to chapem, dat par binderiek o drot je vzdy najlahsie
Máme propojené řadovky (9 domů) - asi 80 metrů. Switch uprostřed na půdě a z něj UTP po pudach. Než pod taškou tak bych v první řadě zauvažoval o provrtání z půdy do půdy (+ zalištování). Pochybuji že u varianty 7 domů za sebou budou mít všichni střešní tašku. Pokud náhodou mají tak i toto je varianta...
- Upraveno
Pokud jsou to novostavby s podkrovím, tak asi smůla. Strčit GPEN21 do vodotěsné krabičky na stožár místo antény a máš hotovo.
jcltm Nejaky typ na SFP switch ? GPEN21 v siti nekolik mam a uplne jsem na ne zapomel. Par jich mam ve sklade. Skoda, ze to nema v sobe kazetu. Mozna neco vytisknout na 3d tiskarne.
- Upraveno
https://mikrotik.com/product/netfiber_9#fndtn-specifications
PoE IN Napájení od jednoho klienty + PoE OUT do 60GHz pojítka.
- Upraveno
Spíš reverzní switch do “krabičky” - používáme Adex verzi vpo a krabičky takové ty plechové venkovní co se používaly na rb433. Je to duralový odlitek a dvířka na imbus. Mam to tak na dost místech a funguje to cajk již X let.
Btw netpower se dělá taky “reverzní” tzn 7x Poe in, 1x Poe out.
Ale on to chce tou optikou...
miract chce nechce...treba snad relevantne dovody preco tak alebo inak....na 7 domov, nema ziadna optika zmysel, hlavne ked teraz maju anteny.
1x antena,1x reverzny switch, 7x naspojkovat FTP a 7x POE klientovi je akcia na 2 hodiny ak budu doma vsetci.
Spravit to na optike, ok...kazdemu tahat kabel, niekde umiestnit spolocnu technologiu a hlavna otazka...kto to bude napajat? Jedine klient...a ten ked to zahasi nepojde to nikomu...super...garazova technika s pred 15 rokov.
Pri tom aki su dnes ludia uz aj riesenie s 1x antenou moze byt existencny problem pre toho klienta u ktoreho ta antena bude...este bude chcet aj najomne
gemb
Dekuji za podnety, ale abych upresnil.
Z tech 7 domu ma na strese pripojku jen jeden. Vetsina ma pripojku na balkonu. Meli tam satelity, takze i konzoly a provrtane zdi na koax.
2domy maji vestavbu ,se strechou se nehlo, jen se vestavely vikyre a na nich je pripojka.
Vsechny domy maji na pudu husi krk, ktery vede k TV (tam je vetsinou nejaka wifi).
Takze stejne tam budu tim husim krkem protahovat (je jedno, jestli drat, nebo optiku).
Antena bude u kamarada. Za internet mi neplati, opravuje mi auto a je na nej spoleh.
Napajeni technologie neni problem i kdyz musim uznat, ze ten spolecne napajeny switch ma neco do sebe.
Technologie bude pod strechou. Takze na strese jen antena, pod strechou switch, z nej draty (optika ) pod stresni taskou a pak husim krkem cca 4m k TV a tam bych namontoval zasuvku.
Ten 8port mikrotik NetPower funguje nějak rozumně?