Ahojte
Mame ptp spoj postaveny na Ubiquiti NanoBeam 5AC Gen2, ako na strane AP tak na strane ST su rovnake Nanobeamy na poslednej verzii firmwaru WA.v8.7.15.
Problem zacal vtedy, ked sme vymenili povodne Nanostation Loco 5AC za tieto NanoBeam 5AC Gen2, lebo Loco malo slaby signal na tej vzdialenosti.
Cca na druhy den po instalacii nam Unifi dashboard zacal hlasit nahodne vypadky, packet loss, prepinanie na failover. Dlho som to nevedel vyriesit, myslel som ze je problem na strane ISP, potom ma napadlo vymenit POE zdroj lebo som si myslel ze bol pretazeny alebo ze sa prehrieva ale nepomohlo.
Nahodne som si vsak vcera pocas vypadku vsimol, ze pocas vypadku mi nezobrazuje AirOs v8 na detaile spoja udaje v casti Ethernet, (lan speed, cable SNR, cable length) ako keby nebol pripojeny ethernet kabel. Niekedy mi to aj prebliklo - zobrazilo info a potom schovalo. Ptp spoj mi to vsak nerozpaja, na zaklade uptime vidim ze antenu to nerestartuje. Ako keby teda iba "zamrzol" ethernet port. Aktualne je par dni areal na zaloznej konektivite a robi tie vypadky aj mimo zataze, v nahodnych casoch a nahodnych dlzkach, nedeje sa to teda len pod zatazou.
ChatGPT mi nasiel nejake linky na ubiquiti fore, ale nedopatral som sa k rieseniu. Odporuca mi downgrade firmware WA.v8.7.15 -> WA.v8.7.11 , ale ja tam v release notes nevidim nic, co by to vo verzii v8.7.15 mohlo rozbit a sposobovat taketo spravanie. Novsia verzia - v8.7.16 zatial nie je releasenuta.
Kabel si myslim ze je urcite ok, na ST strane sme ho kontrolovali testerom, na AP strane momentalne nie (len pri jeho instalacii) a na Loco to vsetko fungovalo ok. Skusal som aj prikaz ethtool -S eth0 , SNR je 29 az 30, vyzera to ok.
Stretol sa niekto s niecim takym? Ja by som velmi chcel zostat u NanoBeamov, len neviem ci ide o chybnu seriu, alebo je naozaj problem s firmwarom. Kupil by som nove, len ak nebudu fungovat aj tie (a bude to sw problem), tak uz budem za debila. Ako pisem, s Nanostation 5AC Loco sme taketo problemy nemali.
Dakujem!