hapi Zdravím. Tak toto očekávat nebudu ani u vysokých napětí.
Výše jsem se zmiňoval, že jsem stavěl BMS pro vysokonapěťovou BMS. Tam to totiž spíše neplatí. Proč? Každý blok má svou "BMS" s 485-kou a rozpínání Mosfetem přímo v bloku tam není vůbec. Celé se rozpojuje centrální jednotkou až na výstupu pomocí relé. (Zde bych měl důležitou připomínku k tomu relé, které musí být DC, což v důsledku znamená těžkou dostupnost a brutální cenu.) Předpokládám, že u profi řešení je to řešené stejně, protože i Mosfety na vysoké napětí a proudy by většinou chodily na pokraji zhroucení. Podotýkám, že to funguje již pár let a vše je tak, jak má být.
Pro 6V BMS sice platí při rozpojení Mosfetu nárust napětí, ale teorie o možném dimenzování Mosfet-ů na 6V mě přijde jako mimo. Úspora ceny je totiž nula nula nic a pochybuji, že se to někdy v praxi vyskytlo, protože Mosfet na 6V je spíše vyjímečný. Já bych tam teda takový Mosfet určitě nedal. Pro jistotu píši, že na mé 2S BMS jsou Mosfety na 25V, takže jsem tento problém pro sebe uzavřel jako zatím neexistující.
BMS na 2S jsem namontoval tisíce, všechny fungují a problém se nevyskytl. Nevím, proč by měly být mimořádné. A Mosfety jsou z tovární výroby všechny >=25V.
Pokud opadne nějaká klema nebo dráty, to je věc jiná, to se stát může a také stává. Ale to je pak problém i tehdy, kdy se o sériové zapojení nejedná. To by ale byl zase jiný příběh, ne 2S na 6V v sérii.
Proč to tady řeším? Nikdo není vševědoucí a i když to zatím vidím jako bezproblémové, může se něco vyskytnout, co by mě nikdy ani nenapadlo. Takový postup se mi vždy osvědčil. mpcz, 3jul2025