Alternativni rozhodci dolozka :) Skvela vec, neni to tak pomale a drahe jako soudy.
Ako presne fungujú?
Je pravda, že s tým nemám žiadnu skúsenosť, ale vo VP som to už videl veľa krát.
treba my to mame takhle:
K. Rozhodčí doložka
1.Pro případ, že se spory či nesrovnalosti z této smlouvy a v souvislosti s ní nepodaří přes veškeré vynaložené úsilí smluvních stran vyřešit smírnou cestou, sjednávají tyto použití rozhodčího řízení dle zákona č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a výkonu rozhodčích nálezů, namísto řízení soudního. Smluvní strany sjednávají, že řešení sporů a nároků uplatní u stálého Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v Praze, a že se podrobí procesním pravidlům tohoto rozhodčího soudu, jakož i jeho rozhodnutí a zavazují se toto rozhodnutí bez odkladu vykonat.
Mam k tomu jeden svuj postreh:
Pouzivame taky rozhodci dolozku. Nejak ale nikdo u nas poradne netlacil a par neplaticu se naslo. Platime nejaky pausalni poplatek unii pro rozhodci a mediacni rizeni, kde mame nejake pripadne vyhody a
moznost vyuzivat jejich pravni poradce. Poslal jsem tam jeden pripad. Dostal jsem navrh na podani a stacilo jen podepsat a poslat. Nicmene zakaznik v poslednim okamziku zaplatit a vec se vyresila.
Ted jsem udelali velke reorge a chteli poslat zaloby na vice lidi, kteri nam neplati.
Docela jsem se ted divil, kdyz nam jeden jejich pravnik poslal informaci, ze reseni nebude tak snadne, jak si asi dva roky myslime:
No a tak se zase vse zastavilo a ted musime zjistit co teda a jak....
;-)
Paja