Ja jsem naucil advokata prebrat si agendu.
Ma pristup do klientske zony na ucet dluznika.
tam ma k dipozici :
1) veskerou korespondenci vedenou s klientem
2) oskenovane dokumenty, upominky, smlouvy
3) platebni bilanci zakaznika
Advokat pripravi pro CTU zalobu z dokumentu ktere mu dame k dispozici, je to docela vopruz , napr. neni mozne zalovat celkoucastku, ale vypsat kazdou neuhrazenou fakturu a pak datsoucet.
Jde to jako zaloba na CTU, pak nam CTU posel vyzvu k uhrade spravniho poplatku za 200 Kc, a cca do 12-24 mesicu prijde rozhodnuti od CTU.
Pak teprve muzu zazadat souda aby zahajil rizeni vedouci k exekuci (samozrejme pokud vte chvili povinny neuhradi).
Veskera podani se deji elektronickou cestou pres schranku.
Ad REozhodci dolozka, udelal jsem si pravni rozbor, procetl zakon, jednal s CTU a vyslo, ze rozhodci dolozka nema zadnou vahu.
A zaroven kdyz nekdo sepise dolozku podle sveho, tedy ze si navrhne svoji rozhodci smlouv, tka to muze rovnouzabalit, pokud ma protistrana dobreho advokata, tak mu to zamitne s ohledem na judikaturu (napr. pokud uvedes ze rozhdone samosoudce, musis rovnou naspat do smlouv i jmeno soudce, jinak je rozhodci dolozka nepolatna)
Mam k tomu jeden svuj postreh:
Pouzivame taky rozhodci dolozku. Nejak ale nikdo u nas poradne netlacil a par neplaticu se naslo. Platime nejaky pausalni poplatek unii pro rozhodci a mediacni rizeni, kde mame nejake pripadne vyhody a
moznost vyuzivat jejich pravni poradce. Poslal jsem tam jeden pripad. Dostal jsem navrh na podani a stacilo jen podepsat a poslat. Nicmene zakaznik v poslednim okamziku zaplatit a vec se vyresila.
Ted jsem udelali velke reorge a chteli poslat zaloby na vice lidi, kteri nam neplati.
Docela jsem se ted divil, kdyz nam jeden jejich pravnik poslal informaci, ze reseni nebude tak snadne, jak si asi dva roky myslime:
No a tak se zase vse zastavilo a ted musime zjistit co teda a jak....
;-)
Paja
Ahoj, díky za plodný příspěvek
je škoda aby to tu usnulo, takže dávám do pléna otázu: Jak řešíte vymáhání pohledávek aktuálně teď? Zavalujete ČTU požadavky na stokorunové spory? Docela uředníky lituju, jak se k tomu staví? Je ČTU ta správná autorita, které se lidi bojí víc nez exekutora?