No, už mě tahle debata přestává bavit. Tento příspěvek je poslední který do tohoto vlákna přispívám, ale pokusím se ti to polopaticky vysvětlit, abys věděl o čem se tady celou dobu bavím.
případ 1: Poskytovatel má konektivitu 200Mbit kterou odebírá na jednom místě. Dále má jednu lokalitu ve své síti, kam je potřeba pro 300 lidí dostat 70-100Mbit. Předpokládejme, že z této lokality poskytovateli měsíčně sype 100 tácků.
V tomto případě můžou nastat 2 možnosti (doufám že jsem Tě moc nezmátl), označíme si jdnotlivé možnosti jako případ poskytovatele a druhý jako případ škudlila obecného. Poskytovatel má hlavu na svém místě, a proto zainvestuje do desítkového spoje, klienti jsou spokojení, poskytovatel nemusí nic řešit.
Případ škudlila obecného je jasný, koupí karty 600kč/ks, šit antény, nahodí turbo, zapne nstreme a nějak z toho těch 70Mbit dostane. Škudlil je spokojený, ušetřil 100 tácků, koupí plazmu do obýváku, domácí kino, nový kompl, případně zainvestuje do jetého auta. Klienti škudlila už ale tak spokojení nejsou, rušení přibývá, rychlost na spoji klesá. Škudlil má pár telefonátů denně ohledně rychlosti, ale má hoší kůži, tak se s tím dovede srovnat.
případ 2: tento nebudeme větvit, jen ho označíme jako případ Honzy Jelimána. Takový Honza Jelimán má síť, která odebírá konektivitu 10-20Mbit, ale v zájmu toho, aby nemusel mít vyšší konektivitu, protože klioši stahují stejně jen filmy a hry, nutně potřebuje aby páteř běhala s co nejmenší investicí co nejrychlejc (nejlíp 100mbit). Stahování filmů, se dá totiž zprovoznit i mezi jednotlivými uživateli, tím se vlk nažere a koza zůstane celá. Jelimán postaví rychlou páteř, klioši si za týden postahují filmy navzájem, pak u toho zůstane jen pár skalních příznivců využívajících zřídka více jak 10% kapacity, a zbytek si začne tahat filmy zase z netu. Jelimán je spokojený ale okolní poskytovatelé vrčí, že se už nemají kam vrtnout ani v 5Ghz a mají chuť někomu zakroutit krkem.
případ 3: je poskytovatel, znající přesně situaci, ví kolik kde potřebuje rychlosti ale kvůli menším ziskům si nemůže dovolit kupovat desítky jak na běžícím pásu. Staví 5Ghz spoje se standartní propustností a jakmile je někde datový tok vyšší, nesnaží se hrotit 5Ghz na max. Časem si řekne, ano, teď je ta pravá doba, aby se spoj s dual nstreme který dá 38Mbit posílil na 10ghz.
Doufám že jsem Ti nastínil situaci dostatečně jasně, je to můj názor na to, jak se investuje/neinvestuje do spojů v závislosti na potřebě propustnosti. Nechtěl jsem tímto nikderak shodit malé sítě, chápu že někde je potřeba zvážit každou korunu ale první příspěvek v tomto vlákně, mi připadl poněkud zvláštní a silně připomínající jednu z mnou uvedených variant.