Dovolim si oponovat co se tyce umrtnosti , s umrtnosti rbcek mam zkusenost pod 1 procento s ubnt cca 10 procent a silne nekvalitni antena . Pokud k ubnt pripojim kvalitni antenu tak uz je to cenove stejny neli drazsi, protoze kvalitni kabel mezi antenu a prijimac stoji taky nejakou slusnou korunu navrch. A ubnt neumi streme kterej pouzivam hodne neli skoro vsude. Kdo ma zkusenost s dobre nastavenym nstreme tak vi ze na stejnym kanale konkurence rychle vysumi na jinej kanal bo to tam neustoji :). Mam mista kde sem na danem kanale zustal sam a nikomu se na nej uz nechce ...sakra proc asi :
Proste a jednoduse stejna technologie na obou stranach ma svoje vyhody : a zaklad je KVALITNI ANTENA
uvedomujes si co si prave napisal??? zhruba to, ze MK s nstreamom je jednoducho povedane rusicka. nezastavam sa ubnt, kedze MK pouzivam aj ja hodne, ale v tom mas proste pravdu... nstream zasere kanal poriadne.
a co sa tyka kvality anten nanostation5, tak pre porovnanie napisem priklad, ktory som mal moznost vyskusat v jednej bytovke.
vysielac vzdielany cca 1,5km a pripajal som klienta. mal som zo sebou len zopar kusov nanostation5. signal bol myslim niekde na urovni -74db co sa mi zdalo malo. tak som pre istotu na druhy den doniesol jirous box + wispstation a prehodil zariadenia. a vysledok? signal sa zlepsil len o 3db. nezdalo sa mi to, tak som vymenil pre istotu cely box na novy (teda novy jirous box + wispstation). vysledok ten isty...
inak na dvoch miestach mam pouzity jirous box + MK ako vysielac a verte mi, ze funguje minimalne na 80 stupnov ako celkom dobry sektor, ale len o velmi malinko lepsi ako nanostation. takze tolko k ludom, ktory sa buchaju do hrude, ze oni pouzivaju kvalitne smerove anteny (jirous boxy) ku klientom a medzi tym nadavaju na ludi, ktory pouzivaju nanostationy. akoze o moc lepsie na tom nie su...
ked uz mam volit smerovejsiu antenu pre klienta, tak jednoznacne volim 24db maxlink a na to bulleta5.
No napsal sem pouze to ze kdyz si nekde zaberu prazdnej kanal tak uz se tam nikdo necpe pokud tam mam nstreme pustenej , ne ze se nakydam na kanal a vyrusim vsecky kolem , sem v eteru uz hodne dlouho a kdyz byla povolena petka tak sem ji zacal nasazovat takze si dovolim rict ze sem na kanalech kde jsem byl jednim z prvnich a dle vyhlasky plati ze kdo driv prijde ten driv mele . V dobach zacatku petky se tu s tehdejsi konkurenci dalo domluvit takze sme se vesli . Problem maji spis ti kteri prisli pozdeji, ale vyhlaska hovori jasne ...byli sme tu driv : - kdyz mas plny parkoviste tak uz se tam taky blbe parkuje a nezbejva nez parkovat jinde.
Co se tyce tech anten vsimni si ze jsem napsal KVALITNI ANTENA !!! kdybych chtel napsat pokus o antenu napsal bych pokus o antenu, boxy od jirouse nejsou poradny anteny takovou vec si slepim doma na koleni. V dnesni dobe nenasazuju nic jinyho jak WABOXY ted uz teda spis SCHIBOXY bo tema nahradily waboxy. Testoval sem NS5 x wabox a je to jako kdyz ridis trabant a pak sednes do superba.
Dneska je na trhu prehrsel anten od kdekoho kdo to umi slepit dohromady ale bohuzel jedinej kdo je umi opravdu udelat dobre je PROBOX a Dcom , jeste nektery veci od Jirouse trpim v siti (smerovy paraboly) ale postupne menim.
Jestli ma nekdo neco lepsiho necht mi to ukaze rad se priucim.
Co se tyce 24dB maxlinka tak sem mel moznost to porovnat s lite petkovou antenou 20dB opet od proboxu ktera ma papirove o 4dB min ale propustnost sem mel lepsi cca o 15% na stejnym miste jako maxlink. Neni to o dB ale o kvalite prijmu a pak o teprve o tom co za antenu dam .
Jeste k tematu tohoto vlakna ... proc ne AirGrid? protoze je to sito antena , pokud by si chtel docilit aby melo sito stejne kvalitni prijem jako plna parabola tak vyroba vyjde tak draho ze to nikdo nekoupi. Pokud ti nekdo vysvetlil teorii sireni a prijmu vln tak nemuzes bezne dostupny sito pouzit.