Ačkoliv se to tu řešilo vícekrát a např. Hapi prosazuje legálnost používání 40MHz kanálů, přidám svoji zkušenost s opačným závěrem (pokud by chtěl někdo zpochybňovat oficiální vyjádření ČTÚ, tak prosím):
Před časem mě 40MHz kanál (turbo) taky zajímalo, ale na Mikrotiku mi šlo nastavit turbo jenom pro "vnitřní" kanály tzn. pod 5470MHz. Celkem mě ale zajímalo jak by se s turbem dalo fungovat (obvzláště protože jsem slyšel, že někteří ISP ho používají - přímo od nich), a tak jsem neváhal a zavolal na ČTÚ. Následnou korespondenci najdete dole.
Výsledek: Turbo (40MHz kanál) není v České republice dovoleno používat.
Ještě připojím "knowhow" ze školení Mikrotik. Z měření ze spektráku vyplívá, že:
1) Skutečná zabraná šířka spektra turba je 50MHz, nikoliv 40MHz
(podobně jako 20MHz v 5GHz není přesně 20MHz ale více, záleži na tom, kolik dB potřebujete izolaci)
2) Pokud nastavíte pro turbo frekvenci např. 5600MHz, pak se jedná o střed spodního kanálu,
čili turbo zabere tento "20MHz kanál" a ještě jeden "20MHz kanál" nad ním.
-----Original Message-----
From: xxxxxx
Sent: Thursday, May 07, 2009 2 PM
To: BERNARD Marek
Subject: Otázka na VO - 5GHz, 40MHz kanál
Dobrý den,
Po předchozí telefonické domluvě Vám zasílám tento email. Zajímá mě, zda je povoleno podle všeobecného oprávnění VO-R/12/08.2005-34 vysílat v pásmu 5470-5725 MHz se 40MHz kanálem? Wifi zařízení, která umožňují v tomto pásmu vysílat vysílají standardně s 20MHz kanálem, ale některá umožnují i nastavení 40MHz kanálu. Když jim ale nastavím oblast Česká republika, tak možnost nastavit 40MHz kanál skryjí - čili se zajímám, zda by vysílání s takto širokým kanálem (popřípadě i širším) nebylo v rozporu s VO. Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Ondřej Skipala
Subject: RE: Otázka na VO - 5GHz, 40MHz kanál
Vysílání v pásmu 5 GHz podle VO-R/12/08.2005-34
Použití šířky kanálu 40 MHz je v rozporu s VO!!!
Totiž - v přísl. VO je odkaz na normu ČSN ETSI EN 301 893, která jasně definuje jmenovité kmitočty nosných. A z toho vyplývá jednoznačně kanál/20 MHz.
Bernard Marek