Mám CM9 jako AP v PC s MikroTikem,U.FL/SMA pigtail

(:( ale regulace funguje,když TXPower stáhnu na 0dB tak je pokles dost znát. Kde může bejt chyba? Mam i druhou kartu a je na tom podobně,myslel sem,že může bejt chyba v kabelu,ale když to v MK ukazuje dobrej signál klienta.

:

jaka karta , jakey kabel k pendreku , pigtail kupovanej nebo delanej (mohl si ho trebas nakrimpnout spatne) ? Skusil si natocit pendrek - polarizace ?

Ted sem meril na 5 db pendrek + 4 m H155 + mensi redukce na rsma a chytnul sem AP s Zcomem a 8 db antenou na 200m neprime viditelnosti na signal -81 db ( ukazuje v mikrotiku)

-60 je signal goot :-D myslim ze na -77 s CM9 a kolem v pohode z toho vytahnes nejakych 200 +- KB/s cize kolem 1,5 Mbps

Asi nejhorsi signal pouzitelnosti na CM9 je nejakych -86 - 87 to uz komunikace trochu vazne a je dost vysoky ping ale 0%pl tudiz z toho moc nevymacknes .. no ..

jaka karta , jakey kabel k pendreku , pigtail kupovanej nebo delanej (mohl si ho trebas nakrimpnout spatne) ? Skusil si natocit pendrek - polarizace ?

Ted sem meril na 5 db pendrek + 4 m H155 + mensi redukce na rsma a chytnul sem AP s Zcomem a 8 db antenou na 200m neprime viditelnosti na signal -81 db ( ukazuje v mikrotiku)

-60 je signal goot :-D myslim ze na -77 s CM9 a kolem v pohode z toho vytahnes nejakych 200 +- KB/s cize kolem 1,5 Mbps

Asi nejhorsi signal pouzitelnosti na CM9 je nejakych -86 - 87 to uz komunikace trochu vazne a je dost vysoky ping ale 0%pl tudiz z toho moc nevymacknes .. no ..

To že klient má na mk signál -60 ještě ani zdaleka neznamená že ten spok musí bezproblémově chodit. Mám klienta co má -85 a má uptime 60 dní, narozdíl od klienta který je o hodně blíž, má -65, uptime nedrží dýl jak den a rychlost mu neustále kolísá od 1/1mbit do 5,5/1mbit. to co sem popsal mi nedělá ani zdaleka na jednom přístupovém bodu a u jednoho klienta

Je to v Počítači s Pentium II a 192MB paměti, 3 karty CM9, jedna jako klient v 5GHz a 2 jako AP ve 2.4GHz. K jednomu AP mam vyrobenou stěrbinouvou všesměrovku(cca 12dB zisk by měla mít) a 14metrů kabelu(krimploval sem to sám) a signál nic-moc na straně klienta,ale v MK to ukazuje kolem -60 -70dB, to beru.Ale u 2.AP mam pigtail

( :(

Polarizaci sem u pendreku zkoušel měnit - výsledek je +-stejný kupodivu, liší se(vlastně se chytnu jen když mam horizontální polarizaci) jen když měřim signál štěrbinový všesměrovky. Mam podezření i na karty(vadná série?) - asi nevydávají takovej výkon jak by měli.

Prosim zkuste mi poradit --> vyřešení toho problému. Je jasný že je někde chyba - na 20 metrů signál -80dB neni normální...

Díky moc. Honza

a není ten pigtail ve špatným konektoru na kartě?

Nemusíš to fyzicky přepichovat, stačí když se přepne softwarově konektor a/b.

Potom by to taky mohl dělat pigtail, pokud ti omylem místo RSMA dali SMA - potom nemáš správně prostřední kontakt a bude to slabý. Podívej se jestli na tom pigtailíku má ten SMA konektor čudlík.

SMA konektor jsem viděl jen v nabídkových katalozích firem, pochybuju že někde někdo bude krimpovat SMA konektor na pigtail, takové pigtaily si musíš udělat sám když je potřebuješ. Tys někde viděl v nabídce pigtail s SMA konektorem?

Pigtaily jsou správný,ale nevim jak kvalitní. Jde mi i o to,jestli je možný že jednou stranou(od klienta k MK) to funguje dobře a na druhou stranu blbě.

SMA konektor jsem viděl jen v nabídkových katalozích firem, pochybuju že někde někdo bude krimpovat SMA konektor na pigtail, takové pigtaily si musíš udělat sám když je potřebuješ. Tys někde viděl v nabídce pigtail s SMA konektorem?

Právě že se mi to stalo - koupil jsem tenkrát wrap, mikrotik na flash, CM9 a pigtailík. Všechno jsme namontovali a signál byl strašně slabý. Pak jsem zjistil, že mi omylem dali SMA místo RSMA, takže uprostřed nebyl ten správný kontakt, byly to dvě samičky proti sobě :-).

Jak SMA? Přeci to musel bejt RSMA aby šel našroubovat. Neměl ten středovej kolík? Je to divný. Celý.

o 4 dny později

tak presne tohle se mi deje...

signal na APcku OK, u klienta mizerie..

vymenil jsem CM9tku za XI-626ku a je to OK.

Mam tam 2.9.10tku, zkusim jeste upgradnout a testnu to znovu.

Hardwarem to neni, menil jsem jak karty, tak pigtaily.

Prosimtě kdy si kupoval CM9ky a kde? Já asi někdy v listopadu od satca.net. Třeba by to mohla být chyba od výrobce. Nevim... Ale rozhodně by to stálo za to vyřešit co s tim. Jo a ještě v jakých stroji to provozuješ?

Asi to fakt nebude chyba, ale vlastnost.

Vzhledem k tomu ze to delala i tovarne sestavena CM9tka(VZA81), tak

to bude vlastnost.

Jinak CM9tky ted novy z inwifi, VZA z i4 asi pulrok stary

Upgraduj na 2.9.18 a uvidíš. Zkusil sem to a o dost se to zlepšilo.

Jo a dej v txpower "all rates fixed" na 30dB.

o měsíc později

Nieco podobne som zazil. Z notebooku pri routerboarde signal perfect, client sa nipripojil ani jeden, skusali sme to na kostolnej vezi a ako sme isli dolu signal slabol. Nakoniec sme zistili vadny pigtail. Tie svine sa rady ulamuju, ale nie na strane karty, ako by clovek pri takom mikroskopickom konektore predpokladal. Po vymene pigtailu vsetko OK. Z 8 pigtailov mame uz takto poskodenych 3!!! Osobne doporucujem jemne potiahnut kablik. Ak sa vysunie z konektora, je zle. Ak drzi dobre. Pri merani ohmetrom bolo vsetko kupodivu OK. :

Upgraduj na 2.9.18 a uvidíš. Zkusil sem to a o dost se to zlepšilo.

Jo a dej v txpower "all rates fixed" na 30dB.

Co to tady dáváš proboha za rady, regulace výkonu, nic Ti to neříká? Štěrbinovka se 14db + 16-17db co dá CM9, spočítal sis to vůbec? Víš kolik je norma pro vyzařování na 2,4?

Vim kolik jsou normy,ale z mý CM9 leze plnej výkon jenom když nastavim ručně 30dB(zkoušeno sílou signálu na protější straně). Jestli sis přečet co sem psal na začátku tak sem hledal chybu poč mi to nevysílá jak má...

A nevim kde byla ani teï,přešel sem na 2.9.18 a upgradnul sem bios na PC a zkontroloval pigtaily.

PS: norma pro vyzařování je 100mW A TAKY SPEKTRÁLNÍ HUSTOTA (asi -20dbW/něco) !!!!!

Vim kolik jsou normy,ale z mý CM9 leze plnej výkon jenom když nastavim ručně 30dB(zkoušeno sílou signálu na protější straně). Jestli sis přečet co sem psal na začátku tak sem hledal chybu poč mi to nevysílá jak má...

A nevim kde byla ani teï,přešel sem na 2.9.18 a upgradnul sem bios na PC a zkontroloval pigtaily.

PS: norma pro vyzařování je 100mW A TAKY SPEKTRÁLNÍ HUSTOTA (asi -20dbW/něco) !!!!!

Regulace zlobila v prvnich verzich, co ja vim, tak od 2.9.13 uz funguje normlne, kdyz jsme nahulili cm10 na 25 db, tak z ni tech 25 asi lezlo (a taky to dost peklo) takze jsme to stahli na 17.

Max vyzářený výkon CM9:

802.11b - 18 dBm, 802.11g - 18dBm, 802.11a - 13 - 17dBm

Max vyzářený výkon CM9:

802.11b - 18 dBm, 802.11g - 18dBm, 802.11a - 13 - 17dBm

Ja vim co udava vyrobce... testovali jsme to na cm10... zkus si to taky

📡 Telekomunikace.cz