Zdar lidičky, chtěl jsem nahodit téma okolo dodávek el. energie, protože to, co jsme jako provider na severu čech zažili v posledních 14. dnech, se nedá jinak nazvat než katastrofou. Nejprve to začalo drobnými výpadky. Dobrá nejsme tak najivní, máme veškeré body zálohované. Ale výpadky se začaly prodlužovat z 15 min. na hodinu... A to pominu, že to naběhlo vypadlo a tak dále a to několikrát po sobě. Je sobota večer cca 22 totální výpadek. Tma. Ani paket na obzoru. Zároveň nám hned vypadl link na optice. Opravdu super záležitost. Začali jsme zjišťovat, co se vlastně stalo. Samozřejmě jsme na začátku kontaktovali našeho dodavetele a ten s hrůzou zjistil, že má výpadek celého přívodu. Co se nestalo, majitelem kabelů je opět firma Čez a prostě jim to někde bouchlo. No co čekali jsme že na to budou rychle reagovat, opak byl pravdou. Odpověď zněla: v pondělí se na to někdo podívá. Byl jsem zděšen. Nenapadlo nás nic jiného, než kontaktovat našeho dodavatele páteřních pojítek firmu Orcave.Podotýkám, že byly cca 2.hodiny ráno, zavolal jsem na nonstop dohledové číslo a opravdu to někdo zvedl :) Poprosil jsem o zapůjčení nějakého rychlého pojítka (100+ MBit). Teď si myslíte, že jsem šílenec. Já bych si to o sobě myslel taky, ale v nouzi dělá člověk různé věci, které by normálně neudělal. Člověk, který to zvedl samozřejmě ověřil kdo jsem a jelikož opravdu spoje Orcave používáme a jsme u firmy zavedeni tak neváhali pomoct a řekl přijeďte si. Tak to sem opravdu mrkal : Jelikož jsme z Mostu není to taková dálka. Hned jsme vyrazili, přivezli pojítko a v 9 hodin ráno jsme fungovali. ČEZ provizorně spravil optiku někdy v neděli odpoledne a kompletně až v pondělí... Nezbývá, než aby se zakruhovala optika, neb když ji vlastní ČEZ, nemůže si člověk být nikdy jist :( Ohledně výpadků, které jsou tu prakticky neustálé a 500V oproti zemi stálo život již nejedné UPS (opět zmíněné poslední 2 týdny) je situace taková, že ČEZ o žádných problémech neví, nikdo si na nic nestěžoval. Informace od trasáků na ČEZu jsou ovšem trochu jiné. Podobné problemý prý mají všude, jsou přesvědčení, že jsou za tím ekoteroristické fotovoltaiky spolu se zlatokopama, nicméně, nikdo zatím nic neví a najali si firmu, aby jim to přezkoumala, co jim tam vlastně blbne...

Opravdu bych chtěl poděkovat firmě Orcave za jejich rychlost a podporu. Asi málokdo by se na nás nevykašlal ve 2 ráno. Honit se po skladu, ....

Máte někdo pododné zkušenosti ?

Také vám ČEZ poslední dobou pije krev ?

Moscom

Vážený pane, Vy se raději starejte o to, jaké používáte spoje v pásmu 5GHz ... Rocket Dish s 30dBi anténou , který nejde regulovat mezi ně jistě nepatří

již jste nám tímto způsobem sestřelili několik 5GHz spojů, ale až mi dojde trpělivost, tak vám sestřelíme hlavní přívod (10GHz) a jsem pak zvědavý, jak se na to budete tvářit ... asi stejně jako my na ty sestřelený 5GHz

Vážený pane, Vy se raději starejte o to, jaké používáte spoje v pásmu 5GHz ... Rocket Dish s 30dBi anténou , který nejde regulovat mezi ně jistě nepatří

již jste nám tímto způsobem sestřelili několik 5GHz spojů, ale až mi dojde trpělivost, tak vám sestřelíme hlavní přívod (10GHz) a jsem pak zvědavý, jak se na to budete tvářit ... asi stejně jako my na ty sestřelený 5GHz

Vážený Bloode, jen 4 drobné věci:

1. v síti není ani jedno RocketDish pojítko (když nebudu počítat optiku a klienty, používáme Mikrotik a 10Ghz od Orcave)

2. náš hlavní přívod není 10GHz pojítko (což si, pokud vaše IQ přesahuje 64, můžete poměrně snadno ověřit)

3. když už chcete někomu vyhrožovat, čiňte tak spoň s trochou noblesy... : nebo si před napadáním ověřte info

4. dík, že jste mne konečně dokopal si tu založit účet :)

Takže, buď se starejte více o sebe, třeba osobní hygienu nebo alespoň o důvěryhodnost Vašich informací :) Na sestřelování pojítek, nejen v 5ce, jsou tu jiní experti...

ps: až se sem koukne admin, nechť tyhle 2 posty pošle kam patří...

pss: pokud chcete mermomocí flamesit, tak jinde

Pivson I.

Tak abych se k tomu vyjádřil, tak potom co jste napsal Rocket Dish, tak se přiznám že jsem se musel podívat, co to vůbec je a poté mohu konstatovat, že opravdu takové pojítko nemáme, neměli jsme a nebudeme mít.Jelikož jako každý jiný provider spadáme pod kontrolní regulační úřad ČTU, tak si takový nesmysl nemůžeme pořídit.Ale jako jiní operátoři občas sdílíme stejné místa s ostatními, a nebo si lidé dávají své zařízení na střechy našich pronajímatelů, je možnost že jste špatně odhadl že se jedná o náš spoj.Víte, bohužel musím konstatovat, že 5 GHz pásmo patří mezi volná pásma a máte pravdu, že se tam dějí hrozné věci.Jinak jak řekl kolega používáme výhradně platformu mikrotik s kartami R52, taktéž od mikrotiku.Samozřejmě nemá smysl se napadat a nebo obviňovat, jestliže napíšete lokalitu a SSID které si myslíte, rád vám povím jakou anténu tam používáme.

čekám na vaši odpověď i třeba co se týče firmy CEZ

Moscom

To co si dovoli CEZ je nehoraznost, nejsou to zdaleka jen vypadky, je to predevsim "zakolisani" site (takove to pohasnuti zarovek) coz nam bezne shodi nejake switche a nebo mikrotiky. Bohuzel se obavam ze se s tim nic delat neda.

To co si dovoli CEZ je nehoraznost, nejsou to zdaleka jen vypadky, je to predevsim "zakolisani" site (takove to pohasnuti zarovek) coz nam bezne shodi nejake switche a nebo mikrotiky. Bohuzel se obavam ze se s tim nic delat neda.

To máš bohužel pravdu :( A rádo to zůstává "in the midle of nowhere". Funguje napůl, divně, .... Jeden switch mi při podobném "zhoupnutí" přestal šířid broadcasty (na úrovni ETH, takže ARP a pod nešlo). Ale jen do nějakých portů... To se krásně hledá... A nehorší je zjistit, že to stačí restartovat...

Tady při té příležitosti v jedné nejmenované servrovně pustili oněch 500V, přinejmenším. Kdo měl slušnout UPS přišel o UPS a zařízení přežily. Kdo neměl UPS nemá zařízení. Kdo měl light UPS nemá ani UPS ani zařízení. Zkratovej proud byl tak velkej, že někde letěl i 32A béčkovej jistič. Takže nakonec člověk může být rád za proražený polovodiče/elity a onen jistič.

Tady v okolí je celkem dost zlatokopeckých elektráren. Tady hektar, tady další, onde rovnou několik. Pokud vím, tak ČEZ zatím nemá nijak moc řízení dodávání energie z těchle "pochybných" zdrojů. Když má někdě nedostatek energie, může něco vypnout. Co když ji má ale moc ? Pak my zase nemáme (v lepším příapdě) UPS :(

Nebít toho 10GHz pojítka, tak to byla nejdelší tma co pamatuju - přinejmenším 18 hodin :(

Koukam, ze problem byl i na budove odkud bereme i my, ale nam se nic nedelo...aspon to tak teda vypada tak nevim. Jinak zblble switche mame od sobotni bourky taky :)Staci reboot a je to...

hmm, řekl bych, že tady někdo závidí druhýmu solární elektrárny. Víš hele, byl jsem u jedný když se stavěla a můžu ti říct, že to co tam e.on připojoval k síti, si velmi dobře nechaly zkontrolovat. Upřímě řečeno, neni možný aby z elektrárny šlo 500V. Řízení toho transformátoru + na výstupu přepětovky to nedovolí. Ono se taky mohlo stát, že po cestě bouchne transformátor co nemá se solární elektrárnou co dělat a vypálí všechno po cestě než zareagujou ochrany a než se přepne na záložní okruch. Nevim jak u vás ale u nás na jihu to má e.on docela vychytaný co tak poslouchám od jednoho jejich zaměstnance. Jediný co se stává jsou takový mikro poklesy kdy přepínaji trasy a to hodně nasere.

Nezavidím, jen znám několik lidí, co ten proud jednoduše pouští do země, případně vytápí v létě sklady a pod. Stačí se podívat, za kolik je výkup, když si tuto elektřinu sám zpracuješ a za kolik je její prodej. Jednoduchou matematikou dojdeš k závěru, že cca do roka máš zaplacene veškeré investice a jen vyděláváš. Nejsem energetik, nicméně, dovedu si představit, co to udělá, když za sluného počasí mrak zastíní několik hektaru solárních panelů a posleze se přesune jinam. Naštěsdtí už mění podmínky, takže snad už se další zlatokoůpové kopat nebuou a stane se z toho opravdu alternativní zdroj energie, ne alternativní tunel státního rozpočtu, tak jak je to mu teď :(

My jsme měli problémy jen s vypadkama (resp. celé čtvrtě mostu), našemu uplinkovy to zničilo celou řádku věcí (můžu zjistit konkretní info). A podle podle toho co vím, nebyly na SHD jedinní. Řeknu to jinak, 10 let na SHD (krom odstávek) nebyl problém s elektřinou :) Ikdyž vše je jednou poprvé.... Dole ve městě jsou běžný výpadky několikrat za den...

nebudu se tu s tebou hádat ale do roka ti to nezaplatí nic. Sleduju kolik to tady vypotí ze sluníčka elektřiny. Jo je to pěkná sumička ovšem 20.000,- denně je na zaplacení samotný elektrárny za 80 milionů na 10 let. Seš prostě zaujatej. Vim že s tim maji elektrikáři problémy ale pochybuju že kvůli tomu vypadávaji celí části města. Známá je z mostu a nic takovýho nikdy neříkala. Je to aktuálně problémová technologiie ovšem jak jsme si to udělaly, tak to máme. Kdyby lidi nebyli blbý, byly by všude malí atomový elektrárny u každýho většího města a byl by klid. Ve francii to maji takhle a v pohodě si šmakujou ale tady se z toho dělá blokáda na hranicích. nemusí se zrovna stavět monstrum typu temelín ovšem uměrně tomu to bude mít menší výkon i když v porovnání se solární elektrárnou to hlavně jede nonstop.

Asik jsem zaujantej v tomto směru, přiznávám se bez mučení. Jen znám několik lidí, co na tomto postavili slušnej busines. Na druhou stranu, kdyby to bylo ok, jak by mělo být, nebylo by tolik nárůstu projektů, nemusela by vláda snižovat dotace narychlo a pod. Za tím, že se to cca za rok až dva zaplatí, za tím si stojím :) Oni udělali při návrhu těch dotací jeden základní problém, nepředpokládali takovej cenovej pád panelů, jakej nastal. Vem si jen tahle čísla (dle energ. úřadu): "Domácnost s roční spotřebou 2500 kWh zaplatila v roce 2009 na podporu zelené elektřiny 130 korun. Letos to bude 415 korun a pro rok 2011 Energetický regulační úřad (ERÚ) předpokládá 1275 Kč. "...A vovovo tototoom tttoooo je :)

to se tady bavíme o dvou různých věcech. Pokud se nepletu tak pro domácnosti jsou uplně jiný podmínky a uplně jiný použití elektřiny z panelů. Tam totiž čerpá barák co jde z panelů a až přebitky jdou do sítě. U solárních farmách jde všechno do sítě. V domácnostech to vidim jako dobrý řešení ale ne výborný. Ono stejně až večer vypne sluníčko tak se teprve zvíší spotřeba baráku protože se svítí a lidi začnou koukat na televizi ovšem nikde už neni elektřina ze solárních panelů což je dost blbý. Kdyby tam aspoň byly nějaký 1kW baterie pro akumulaci. Bez akumulace je solární elektřina zbytečná. Je sice fajn že panely na střeše třeba napájeji domácí čerpadla, ohřejvaji bojlery a tak podobně ovšem i tak je to na hovno protože v době největšího svitu člověk neni doma a "zelená" elektřina jde do sítě k hovnu. No a ta zelená elektřina neni až tak moc zelená. Neberu zelenou elektřinu něco co je zadarmo tak jak to kapitalistickej system vidí. Docela by mě zajímal poměr ceny všech používaných solárních panelů vs ceny jedný pořádný atomový elektrárny se stejnym průměrnym výkonem. Myslim že by jsme se divily.

zpět k tematu. To nemáte nějaký SLA + snížení ceny ekvivalentně k nedodržení? Časy se přece za ten měsíc sčítaji a pak spočítá SLA za měsíc a o to se sníží cena faktury a podobně. Pak tu jistě je i víc dodavatelů konektivity kde se o tebe postaraji a v okolí Mostu to asi nebude problem ne?

No, ono v mostě není moc optik. V podstatě sem vedou 3, pokud vím. A když spatne dodavatel ty optiky (třeba Sloane park) tak prostě leti všici na ni píchlí. Dřívávejc neměli sloani zakruhovanej most vůbec, takže se sem tam stalo, že nešlo nic (a s náma se svezl kde kdo), teď už jsou v kruhu, ale přímo tady po mostě kruh ještě není, ale snad bude. ČEZ si tady s VN natahal hafo kabelů (koneckonců, ten vypadek zpusobilo, když někdo činil z 22KV kabel pod napětí kabel bez napětí, pravděpodobně krumpáčem, či jiným nástrojem k tomu vhodným)... SLA sice nemáme, ale dohru to mít bude. Předpokládám větší konektivitu za stejnou částku na faktuře :) Člověka spíš dorazí přístup čezu. Sice nci nového, ale tady bylo sestřelený několik ISP, pěkných pár tisíc lidí bez netu (a televize). A v danou věc se od nich člověk NIC nedozví. Jen od známích na trase. Shodou okolností to pojítko ubralo X hodin digitální tmy i našemu uplinkovi. Snad by do 2 tejdnů měl být i tady hotovej kruh, takže až se zase někdo rozhodne dávat měď do sběru... Ona to stejně byal shoda okolností, průser začal stavařema, který enchaly odkopanej 22KV kabel (v zemi). To neměli - tohyle už je samo o sobě nebezpečný. No, dohmátnul se to někdo, přelezl plot, vzal krupáč a pěkný baga mědi už se dnes váelj někde ve sběru. Jenže, když z 22KV děláš kabel bez napětí, doprovází to zajímavé přechodové děje. A ty vzaly optiku. Celkem tam pokud vím byly 3 kabely, jeden to roztrhjlo, půlku. A zrovna v tý byly ona důležitá vlákna pro nás. Být to jinej kabel, zažije tmu někdo jinej... Nevýhoda optiky :( Pojítko se dá opravit, předělat, dovézt, ... celkem rychle. Ikdyby se tomu čez věnoval jak by mohl, stejně by to nebylo na hodinu... A sloani jsou taky někdy experti. Svýho časy čez vypnul elektriku v bylanech a oni začali honit agregát až když to bylo úplně bez šťávy :) A pak je ti kruh k ničemu...

S proudem jsme si to poslední měsíc parádně užili, na nádraží kde je POP Sloanů shořela trafačka VN/NN, trafačka i budova jsou majetek SŽDC, Sloani to začali řešit, až když zdechla UPSka, asi 80 minut po začátku výpadku elektra. Okamžitě jsme jim nabídli vlastní centrálu, prej ne už ji vezou, vydržte. Po hodině volám znovu, prej se čeká na klíče od POPu, maj je ČDT už jedou, vydržte. Po hodině volám znovu značně nasranej, prej vždyť už jedou, centrála z Plzně (270km), klíče z Prahy (130km). Senza tak já to vydžím, odhadl jsem dobu cesty a vyrazil na nádraží a čekal a volal a mluvil s chlapama ze SŽDC, měli tam svou centrálu aby jim jezdili vlaky, ale prej výkonově na hraně, takže nás z toho pustit nemůžou i když by stačilo nahodit jistič. Mě tam s mou centrálou prej pustit nemohou, trafo prý vymění možná zítra. Čekal jsem a čekal a nakonec se dočkal, Diskové z Plzně i ČDT z Prahy přijeli přesně 7 hodin po zkápnutí UPSky, fakt bleskově. Klíče od POPu jsou uložené u výpravčího, ale ten je stejně nikomu jinýmu než ČDT nedá. Bomba nervák, 7 hodin jsme byli bez konektivity, 6 dní tam vrčela centrála, než trafo vyměnili, ... Hle a dnes ráno ve 3 to samý. Jen ta reakce byla rychlejší, jen 5 hodin. : Z toho POPu jedeme optikou jenže skrz dvě Cisca takže smůla, elektro potřebujeme.

Jeste ze my mame 2 konexe a obe radiama a kazdou odjinud. Sice pri vypadku natujeme ale aspon bezi neco. Ale cez nam taky celkem zatopilna par mistech teda tojo :)

S proudem jsme si to poslední měsíc parádně užili, na nádraží kde je POP Sloanů shořela trafačka VN/NN, trafačka i budova jsou majetek SŽDC, Sloani to začali řešit, až když zdechla UPSka, asi 80 minut po začátku výpadku elektra. Okamžitě jsme jim nabídli vlastní centrálu, prej ne už ji vezou, vydržte. Po hodině volám znovu, prej se čeká na klíče od POPu, maj je ČDT už jedou, vydržte. Po hodině volám znovu značně nasranej, prej vždyť už jedou, centrála z Plzně (270km), klíče z Prahy (130km). Senza tak já to vydžím, odhadl jsem dobu cesty a vyrazil na nádraží a čekal a volal a mluvil s chlapama ze SŽDC, měli tam svou centrálu aby jim jezdili vlaky, ale prej výkonově na hraně, takže nás z toho pustit nemůžou i když by stačilo nahodit jistič. Mě tam s mou centrálou prej pustit nemohou, trafo prý vymění možná zítra. Čekal jsem a čekal a nakonec se dočkal, Diskové z Plzně i ČDT z Prahy přijeli přesně 7 hodin po zkápnutí UPSky, fakt bleskově. Klíče od POPu jsou uložené u výpravčího, ale ten je stejně nikomu jinýmu než ČDT nedá. Bomba nervák, 7 hodin jsme byli bez konektivity, 6 dní tam vrčela centrála, než trafo vyměnili, ... Hle a dnes ráno ve 3 to samý. Jen ta reakce byla rychlejší, jen 5 hodin. : Z toho POPu jedeme optikou jenže skrz dvě Cisca takže smůla, elektro potřebujeme.

a to je presne ono, nechapu proc tam nemaji UPSku aspon na dva dny chodu ?? no kvalita sloane

hmm, ono je to těžký. Představte si, že UPSka, nebo spíš její baterie mají nějakou živostnost. Ty popy většinou nejsou klimatizovaný a bejvá tam horko takže baterie odejde do 2 let. Čim víc jich tam bude, tim to bude víc stát.

Kdybych měl někam pokaždý jezdit když mi UPSka nahlásí výpadek proudu, asi bych se z toho vobtáhnul. Ve většině případů si umim představit, že bych tam jel jenom na votočku protože proud už nahodily. To přece nejde, pojedu tam až vypadne UPSka protože už nic nezachránim. Bejt sloane tak si taky řeknu že většina ISPků na popu nebude mít centrálu takže když to chcípne jim, je už to jedno protože data už stejně nemaji kam týct.

No a pak chceme 100Mbit linky za 30k... finanční kontrolu na vás.

hmm, ono je to těžký. Představte si, že UPSka, nebo spíš její baterie mají nějakou živostnost. Ty popy většinou nejsou klimatizovaný a bejvá tam horko takže baterie odejde do 2 let. Čim víc jich tam bude, tim to bude víc stát.

Kdybych měl někam pokaždý jezdit když mi UPSka nahlásí výpadek proudu, asi bych se z toho vobtáhnul. Ve většině případů si umim představit, že bych tam jel jenom na votočku protože proud už nahodily. To přece nejde, pojedu tam až vypadne UPSka protože už nic nezachránim. Bejt sloane tak si taky řeknu že většina ISPků na popu nebude mít centrálu takže když to chcípne jim, je už to jedno protože data už stejně nemaji kam týct.

No a pak chceme 100Mbit linky za 30k... finanční kontrolu na vás.

Tak jak to, ze to někde jde a někde nejde?:) Mám konekt od Dialu, pop je ale fyzicky self servisu. Jsou tam jak klimatizace, tak i je tam přistavený diesel agregát. Prý to tak mají skoro všude. Myslím tím popy selfu. Stejně jsem neriskoval a dal tam ups s osmihodinovou zálohou :-D

kdyz mame klimatizace na "vetsich" bodech my "maly" isp ... proc nemuzou mit ti velci ??

co se tyce vypadku proudu, mame na to GSM modul, ktery posila info, kdyz padne elektrika, pak kdyz mu posles sms "stav" nahlasi ti stav baterii takze vime kolik nam zbyva, kdyz uz nastava kriticky okamzik, vyrazi technik s centralou (honda s plnym sinus chodem) :)

dokonce zvazujeme na "vyznamne" retraky samostartovaci centralu ... vse automatizovane a jen hlidani benzinu v nadrzi s infem zase pomoci sms.

ja si rikam, jsem paranoidni blazen, kdyz tohle delam ? nebo by to tak melo byt a cim vetsi operator tim samozrejmejsi by to melo byt ??

📡 Telekomunikace.cz