• RIO Média - zkušenosti?

Taky mi to přijde jako zvláští a hlavně neúměrně nákladný řešení, upřímně bych se raději domluvil na souhlasu s umístění nějakého rozvadeče v přilehlém domě za jednorázovou platbu. Nicméně z jejich pozice centralizovaně řízeného obra (tedy 3. největšího operátora v ČR :) ) by to bylo těžko řešitelný. Holt každá sranda něco stojí ...

Uvnitř domu určitě ne. Z tohoto pohledu je chápu. Sami stavíme rovněž venkovní rozvaděče a na pozemcích města. Dělají to tak všichni velcí operátoři, resp. správci sítí obecně - E.ON, RWE, TO2, UPC atd. Pro rozsáhlou síť je zajištění její neutrality klíčové. Naopak závislostí na vrtoších majitelů nemovitostí je snižována hodnota aktiv, zvlášť když síť samotná je věcným břemenem. Pochopitelně se tím zadělává na budoucí problémy. Pokud jde o mě, jsem nedůvěřivý k tomu rozvaděči jako takovému. Jednak do pidestalu se v rámci manipulace se zemním vedením špatně dostává, jednak tím okýnkem může kdejaký pobuda hodit nedopalek nebo jej zapálit zcela úmyslně. Případ žhářství jsme bohužel sami nedávno zažili. No a rozvaděč samotný mi přijde příliš "těsný". Z hlediska proudění vzduchu a je nejspíš vyřešen. Ale opakuju, že za ty prachy bych šel rovnou do zděného rozvaděče s daleko velkorysejším půdorysem a životností. Můj názor.

Určitě je lepší rozvaděč venkovní, nicméně celkem běžně uzavíráme smlouvy na nájem pro naše zařízení v domech, které jsou vypověditelné pouze z naší strany. Pokud tak neučiníme smlouva se prodlužuje o danou časovou periodu. Stejný postup používají mobilní operátoři a úroveň takové smlouvy se rovná věcnému břemenu. Mnoho společenství vlastníků je ochotno na takovou variantu přistoupit, neboť možnosti, jak najít do jejich rozpočtu peníze od z externího zdroje, jsou prakticky nulové. Je to tedy takovová vzájemně výhodná symbióza ;) Ale taky nikoho nepřesvědčuju, prostě co člověk to názor :

Jinak nikdo další nemá žádné zkušenosti s prací, koexistenci nebo chováním RIA?

📡 Telekomunikace.cz