Bohužel se Alcoma zhoršuje. Jak přístupem, tak technicky. Poslední dobrý spoj byl MP90 (ale také to nebylo stoprocentní). Mám takový pocit, že u nás to vychází na 25% chybovost - aneb na polovině spojů se něco vyvrbilo. Škoda, že odešel Anton Mlýnský, to byly jiné vztahy a přístup. Takového člověka měli platit zlatem.
jednu :-D nicméně znám hodně lidí kterým to chodí stejně jako mě. Alcoma nás brutálně zklamala a předevšim jejich support v sobotu nefunguje. Nikdo to na 24 hodinový hot lince nebral celí odpoledne takže velkej fail v podobě 3 denního výpadku netu pro naší celou síť. I když se mi celkem líbí MP200 tak prostě ne, nikdy :-)
Racom máme momentálně nasazen jen jeden. Asi dva týdny visela jen jedna strana spoje, fungovala. Pak se podělal dohled, vracel nesmysly, dostat se na to pořádně nedalo. Technik to zkouknul prakticky ihned co mohl (to bylo zdržení na naší straně kvůli IP), prohlásil, že je to rozbitý a že to nikdy neviděl. Okamžitě poslali nový spoj. Druhý den už visel.
Ale jaké bylo překvapení, že nám poslali obě strany, prostě komplet. A pak bylo ještě větší překvapení, když se zjistilo, že to nebyl omyl. Prostě to tak řeší, dostaneš vždy nový kus (nebo spoj, teď si nejsem jistý - možná poslali obě strany, protože věděli, že tu druhou nemáme ještě namontovanou). A nechtějí ho vrátit. Dle jejich slov: přeci vás nebudeme nutit na ten stožár lézt po opravě znovu. Na to nejsme zvyklí - u alcomy to musíme poslat, vyžádat si zápůjčku (a zaplatit) a po opravě to vrátit zpět. Poslední dobou se také dozvídáme "závada se neprojevila". A pak si to nasaď zpět na stožár, když víš, že jiný kus z vlastních zásob tam funguje jak víno.
Je možné, že nové koště dobře mete. Ale zatím s přístupem spokojenost.
Takže naše síť přechází na Racomy v případě 10GHz a nutnosti FODU, v ostatních na Ericssony (ale ten nám ještě nevisí). Jiné experimenty už nechci připustit. Bohužel mít vše od jednoho výrobce své výhody má, zvlášť u malých sítí. Nemusíš toho znát tolik, i ten dohled je obecně stejný. A nemusíš komunikovat se spoustou lidí, stačí jeden.