No co ti na to mám říct ... asi máme smůlu. Když něco podělám(e), tak holt podělám. Přiznám. Např. první série MP90 měla ne úplně dobře vymyšlené těsnění pod tím plechem kryjícím svorkovnici. Technik si nějak nevšiml ... a kousek té gumy uhnul. Samozřejmě nahoře, takže tam nateklo. Nejspíš na základě této akce alcoma tiskla později na jednotku upozornění a pak to myslím technicky i upravila :-) Jednou se technikovi povedlo poškodit izolaci dvou drátků z UTP. Fungovalo to hodně dlouho, než se to projevilo kraťasem.
Mame v siti aktualne 82 spoju = 164 jednotek AL10,17,24 v provedeni MP165,MP200,MP360 a nekolik spoju AL80GE. Doposud jsme nemuseli reklamovat jedinou. Citlivosti RX, parametry atp. jsou urcite daleko lepsi nez u MP90. Pravda objevily se pripady, kdy S-STP do svorkovnice zarezaval "odbornik" cejchovanym sroubovakem a podle toho to pak dopadlo. Ale to nelze davat na vrub technologie.
Štěstí jsme měli i u MP90 obecně. Koupili jsme ji moc brzy ... a ne na plné rychlosti. Po dokupu licence se zjistilo, že tato série s ní má problém - a šla na výměnu. Potěší ... stovky lidí závislých a technicky nemožný záložní spoj (v té době).
Podobně u ME. Několik let (prostě dlouho) spoj fungoval. Pak se vypnul, sundal a měsíc dva čekal ve skladu. Po namontování jedna jednotka nejela. Důvod? cituji: jojo, už dlouho čekáme, kdy se vrátí poslední kus této série ...
U MP100 (nebo to byla ještě oficiálně MP155?) se stávalo, že po výpadku proudu nenajela. Pak se zjistilo, že jak je uvnitř takový točící přepínač, tak se občas sám přepne na režim ladění, nebo do nějaké mezipolohy. Pravděpodobně tepelným pnutím. A tento shodný kus šel později na opravu znovu, bohužel "závada se neprojevila" (záhadné výpadky signálu, nárůst BERu, atd).
U dvou kusů MP90 odešlo něco na rádiu. Prostě přestalo vysílat, přijímalo. Chyba montážníka?
Ale pokud někde něco funguje půl roku a pak přestane (bez závislosti na počasí či ČEZu), není to můj problém. Ať si tvrdí kdo chce co chce.
Teď to vypadá, že haním jen MP90 - jenže ta alespoň přestala fungovat celá. S novějšími je to trochu duchařina. Najednou vyleze BER, pak spadne. Ale jenom na jedné straně. Pak se změní SNR. Pak se to všechno vrátí. Ale zůstane packetloss. Vezmu jiný kus, nastavím stejně - a jede to jak víno. Tohle chování ještě umocní ACM - na základě BER shodí modulaci (na jedné straně) a za chvilku to vrátí zpět neboť síla signálu je dobrá. Tohle máme vlastně se dvěma kusy MP155, na různých místech.
Případně vtipně: ping po eth na management OK z obou stran. Z jedné strany ping na druhou (tedy vč. rádia) též OK. Ping z druhé strany - loss klidně 30%. Nějak si neumím představit chybu montáže. Dokonce ani nemám teorii, co by mohlo být špatně ... každý ping je jeden paket tam, jeden zpět. Zvlášť když to několik měsíců předtím fungovalo ke vší spokojenosti asi čtvrt roku. Dokonce i šest hodin před poruchou přenášela cca 150M. Nejdřív to vypadalo, že nás začal někdo rušit (byť tady to bylo opravdu krajně nepravděpodobné). Podobné příznaky jako v předchozím odstavci. Ale to pak přestalo. Jen ten loss zůstal. Mezi dvěma obdobími funkčnosti bylo asi půlrok, kdy přenášela jen STP, a to zjevně správně.
Upozorňuji, že jsem z oblasti desetigigem (a vlastně i ostatními >5G) vcelku nepolíbené.
O AL80GE ani nemluvím. Budiž trochu k dobru, byl to ještě E-band. Prakticky polovinu doby nasazení jsme ji neměli ... tuhle firmware, tuhle ztrácela nastavení (což bylo docela vtipné, když ATPC ladilo dle dB, ale údaje dostávalo ve voltech, či jaká je to ta druhá jednotka), támhle se restartovala, nebo najednou se zbláznilo ATPC (mimochodem už vypnuté). Po několika restartech zase měsíc jede. Přitom máme ještě jednu, naprosto stejnou, jenom originál. Od nasazení o ní nevím, cca 2 roky. Ale tahle? Kdykoliv na ní pomyslím, jsem blízko infarktu. Předtím tam byl laser, prakticky na hranici možností ... sice byl k vzteku, ale stál třetinu. A když nejel, tak člověk věděl proč.
Škoda, že si nevedeme "poruchový" deník. Ono to je leckdy už pozapomenuté a zůstává jen pachuť na jazyku ... Nějakých 24 spojů (plus pár už opuštěných) máme. Nic moc počty. Je teda fakt, že jsem těch 25% chybovosti přehnal. Bude to tak 15%. Ale vypadá to hůř, když si člověk uvědomí, že to je tedy vlastně třetina spojů.
Bůhví jestli si trošku ne**reme do bot, že když někdo vymyslí něco nového, my to koupíme ... Možná na tom něco bude. Ale odmítni novou alcomu, když je parametricky prostě lepší, než stará?
Je to škoda, nové typy se mi dost líbí. Pokud tedy napravili chybičku/nejasnost ohledně CoS - sice si člověk může priorizovat provoz, ale nejde to s pakety typu BPDU (abych byl spravedlivý - já to na svých switchích také nezvládnu). Takže pokud se dostane rádio na strop, většinou to ovlivní i spanning-tree.
Může to být také tím, že "jsem to prostě já". Uznávám ... Skoro podobně bych mohl vyprávět o Ceragonu (mimochodem ho montoval dodavatel, my na to nesměli sáhnout). Nebo o Ceragonu co jsme měli ke konektivitě - možná desítky spojů na nádražní střeše a nějaký montér s vrtačkou převrtá zrovna náš kabel a telekomáckou spojkou odpálí ODU. Gigabeam máme jen jeden - a též už byl měněný. Nebo bouřka ... přijde to po elektrice. Člověk by řekl, že přes UPSku a přizeměnou svorkovnici se nic stát nemůže. Odešla napájecí část alcomy (plus spousta dalších věcí, ale od nanobridge i zdroj přežil).
No a pak co si člověk má myslet o tom, že hned první RAY koupený jako pokus změnit dvorního dodavatele vydrží dva týdny :-) Skoro se bojím nechat nasadit toho Ericssona, co nám leží ve skladu.
Sorry za OT.