Jj, asi tak to vidím. Neustále kolísám nad rozhodnutím na jakou stranu se vydat. Postupně jsem sít předělával do mikrotika, protože jsem měl nasazený ubnt s mixem MK. A pořád to na spoustě míst bohužel tak mám, a ted si řikám, jestli nedělám chybu. Nikde jsem pořádně neviděl jak reálně ty M5 UBNT jedou, testoval jsem v době nevychytaného softu a rychle jsem to zavrhnul. Ale ted sleduju že UBNT si vesele jede ve 2 polar. a já s gentleboxem a RB711 pořád v jedné. A vidina, že už pojedeme také ve 2 pol. je sranda SXT, horší snad než nanostation, který jsem zavrhnul už jen kvůli anténě. Netuším kolik reálně protáhne to UBNT v zátěži třeba s 10 klienty v porovnání s AP s Nstreme (popřípadě s NV2 - která mi stále zlobí proto na ní nejedu), co jsem viděl nějaký testy tak to bylo vše v přes UBNT speedtest, který určitě jede v UDP , a tak není problém dosáhnout 100 Mbits s 20 Mhz , jediné co mě pořád odrazuje od UBNT je když se stáhne vysílasí výkon do limitu, prostě to přestane uplně jet (pořád se to musí pražit). I když 100 Mbits v UDP určitě přes MK ani s Nstreme v jedné pol. a s 20 Mhz neprotlačím.
no kolego... co ti mam na to povedat. podla mna si urobil chybu - ale je to len a len moj nazor. ale som rad, ze aj iny sa toho nazora pomaly ale iste zastavaju (vid. Leeonek).
mal si otazku, ze kolko dokazes dostat zo sektora s 10 ludmi na UBNT. odpoved je taka, ze v 20mhz kanale dostanes z toho 80 mbit na sektor. ked je zarusene, tak zhruba 50 mbit. ale mam ja otazku... preco tam davat preboha 10 ludi? to na MK sektory davas len max 10 ludi? UBNT nema problem aj 50-70 ludmi na sektore bez toho aby to ovplivnilo kvalitu. otestovane mam osobne max 37, ale videl som (nastavoval) sektory, kde bolo 50-60 ludi, traffic 25-30 mbit (aktualny, inak v spicke okolo 40 mbit) a odozvy boli 1-5ms
Dík za reakci, to netvrdím s těma 10 klienty, mám sektor, kam mám pověšené skoky do dalších vesniček, proto se ptám třeba na těch 10 klientů. Ještě dotaz ohledně toho výkonu, když jsem UBNT stáhl do limitu a stále při výborném signálu se uplně umrtvil třeba upload (pokud jsme stáhl klienta). Stále se todle děje ?
A jestli je pak možné s reálnými toky pověsit cca 50 klientů na sektor tak je to hezké. A jak řešíš páteřní skoky na tom UBNT ? RocketyDish mi přijdou šílené, raději nějakou menší parabolku, což nanobridge zrovna moc nemají. Nějaký Jirous anténa + rocket M5 ? Třeba ted mám páteřní spoj na 12 KM mikrotik - mikrotik , bohužel jsem ho musel přepnout do turba v klasickém NStreme ve špičce tam teče cca 30/8 Mbits a zvládá to dobře. Když dám Nanobridge 25 Dbi protisobě, tak mi na tudle vzdálenost pustěj třeba 60/10 v 20 Mhz ?