ak chceš dodržovať predpis tak do každej miestnosti ti treba jedno AP.....+ tie hrubé steny...zabudni na to. Áno rocket M2 má výkon, myslím že vačší ako je norma, ale čo som doma skúšal 6 stien budovy s pred 200 rokov mu nerobilo problem. mal som ešte 3 paličky signálu na notebooku.
UBNT je pri WDS bridge plne transparentné....
Zdravím,
také jsem několikrát řešil pokrytí většího domu, byly to domy rodinné. Několik poznatků:
- pokud je v domě podlahové topení, ani neuvažujte přenos z patra do patra. Útlum takového stropu je obrovský. To je první věc, na kterou se zeptejte.
- tloušťka zdí nehraje ani takovou roli, jak jejich materiál. Ten se většinou blbě zjišťuje, takže jedině test.
- okna jsou kapitola sama pro sebe, některé jsou úplně transparentní, zažil jsem ale okno s útlumem olověné desky. Jsou to ty moderní skla s příměsí kovů.
- ty čárky síly signálu na NB jsou zrádné, hlavně uživatelé si mnohdy neuvědomí, že signál jde nejen k NB, ale i z něho směrem k AP. Požadují silnější a silnější AP a diví se, že mají 4 čárky a nefunguje to.
- mě se nejlépe odvědčila klasika RB951-2n. Je malý, alegantní a nemá trčavou anténu. Signál výborný. U RB považuji obecně za zásadní možnost důvěryhodného měření síly signálů v dB. To je právě při takových projektech dost důležité.
- spojení po síti 230V jsem vyzkoušel v praxi, první spoj z i4 se za jeden rok 3x porouchal, druhý s jiným typem TPlinku se neustále zasekával. Jiný typ krátce funguje, ale přenos je velice kolísavý a má to obrovský ping (50-300ms) v klidu. Jsou na jednom okruhu. Asi to neumím.
- vyzkouším ještě ten WDS pro spoj z patra do patra v místě, (barák za 20M, samozřejmě bez kabelů na internet, průrazy nepadají v úvahu), kde není podlahové topení. Rychlost 10 Mbit by byla úplně v pohodě, konektivita je 5 Mbit.
mpcz, 10.09.2012