zdravim Vas,
moje meno je Martin Marcincak som zodpovedny za vyvoj a vyrobu v spolocnosti RF elements. Rad by som sa vyjadril k tejto teme.
Ako uz bolo uvedene vyssie pred casom sme prostrednictvom nasej stranky a tiez aj na MUM-e v Budapesti ponukli bezplatne vzorky naseho noveho riešenia StationBox mikro na otestovanie. Cielom tejto nasej aktivity bolo zistit spatnu reakciu pouzivatelov nakolko sa jedna o inovativne riesenie, ktore nie je na trhu bezne dostupne. Jednu zo vzoriek sme dorucili aj Michalovi a jeho informacia o poskodenom PCB nas sice nepotesila, ale aj toto je informacia ktora je pre nas dolezita a s ktorou budeme dalej pracovat.
Takze co sa stalo:
Co cert nechcel podarilo sa nam ako bezplatnu vzorku vyexpedovat StationBox Mikro ktory aj naprik niekolko nasobnej kontrole ktoru u nas robime, bol s vyrobnou vadou (PCB nam pre nas zakazkovo vyraba externy dodavatel). Za tuto neprijemnost by som sa este raz chcel Michalovi ospravedlnit. Kazdopadne, ako uz uviedol moj kolega v emaile kazda antena u nas prechadza meranim pri vystupnej kontrole. Vieme teda ze aj antena ktoru dostal Michal je v poriadku (splna nase interne limity) a moze ju pouzivat.
V kratkosti ako prebieha meranie:
kazdej antene pred jej zabalenim meriame PSV a to na kazdom z oboch portov. Do expedicie sa dosatnu iba anteny ktore splnaju na oboch portoch limit pod 1,5. tuto hodnotu uvadzame v nasom datasheete http://www.rfelements.com/download/StationBoxMikro-Datasheet.pdf . PSV 1,5 vsak nie je standartna hodnota, ktoru ma nas antenny system, tou hodnotou je cca PSV 1,2 na V polarizacii a 1,25 na H polarizacii. Taketo hodnoty dosahuje valna vacsina nasej produkcie. Ako vsade inde aj u nas sa vyskytnu anomalie, ktore sa mozu priblizit az k nami udavanej medznej hodnote 1,5 (co je mimochodom bezny standart anten na trhu). Ak je hodnota PSV pod hodnotou 1,5 antena vyhovuje podmienkam vyroby a moze byt uvolnena na expediciu. Ak presiahne hodnotu 1,5 ide na analyzu a takato antena sa rucne doladi na pozadovane parametre. Vizualna kontrola komponentov sa dele priamo pri vyrobe, vzhladom na to ze tato chybka PCB bola naozaj mala, stalo sa ze to nasim ludom uniklo. Zaco sa este raz ospravedlnujem.
Takze to co sa stalo Michalovi je, ze jeho antena ma pravdepodobne na jednom z portov (konkretne na Vertikalnej polarizacii) vyssie PSV (maximalne vsak 1,5).
Nedalo mi to a dal som si tu namahu a nasimuloval som tuto vyrobnu anamaliu v CST MICROWAVE STUDIO v ktorom robime vsetky navrhy RF casti nasich vyrobkov. Vysledok je presne taky ako som predpokladal a na zaklade, ktoreho sme Michalovi v emaile doporucili, aby aj napriek tejto chybe PCB antenu kludne nasadil a vyskusal ju ako mu bude fungovat.
Na obrazkoch najdete detail anomalie ktoru som od oka podla fotky nasimuloval a vysledok simulacie ktory zobrazuje sirenie energie po strukture nasej anteny. Nalavo po poskodenom PCB a napravo po beznej vzorke. Ako je vidiet zmena je len minimalna. tak ako to napisal Peter Stourac, vzhladom na to ze sa jedna o vedenie k poslednemu patchu v rade (dokonca az za poslednou odbockou) od portu ktorym je tato antenna rada budena ma tato anomalia len minimalny vplyv na celkove vyzarovanie anteny a zanedbatelny na PSV (ktore samozrejme bolo v norme kedze tam mame dostatocnu rezervu).
To co sa zmenilo je, ako uz napisal Peter Stourac, vyzarovacia charakteristika a zisk , mierne narastol vrchny lalok (cca o 1 dB) a zisk anteny klesol z povodnych 15,36 dB na 14,67 dB (merane na 5,6 GHz) pokles zisku je teda 0,69 dB. Takato odchylka v podstate v praxi ani nie je meratelna nakolko staci len nespravne pripojit konektor k antene alebo pouzit dlhsi kabel, alebo dokonca ho len nespravne ohnut a 0,69 dB je lahko prec.
Ak by som som mal prirovnat chybu ktora nastala v tomto pripade s napriklad grid/sitovou antenou tak je to akoby som ohol niekolko drotov na reflektore sitovej anteny. Ako vsetci vieme takato “ohnuta” antena bude aj nadalej bez problemou pracovat. Ano nebude to dokonale (to nie je nikdy), ale je to v norme.
Tolko k tomuto problemu a dufam ze som vas velmi nenudil. Ak mate akekolvek postrehy, skusenosti, vysledky testov k nasej novinke StationBox Mikro budeme radi ak sa s nami o ne podelite, ci uz tu na tomto fore alebo nam napisete email. Kontakty najdete na http://www.stationbox.info