OK, ale tím si označkuji všech prních 500 paketů od jakéhokoliv portu...
burst - este raz...
Zdrawim Vás,
jak teda máte nastavený ten dst. limit vv manglech? porad se tady s tim trapim, zkousim ruzne kombinace a porad ten burst je hrozne kratky.... Potreboval bych aby to jelo prez ten burst cca. 10sec a pak to hodilo na normalni stahovani....
Dik moc za odpovedi!!
také bych potřeboval aby mi ten burst jel déle třeba i 20 vteřin.
Kdo ví jak na to, nebo to má vyřešeno prosím poraïte...
Děkuji
také bych potřeboval aby mi ten burst jel déle třeba i 20 vteřin.Kdo ví jak na to, nebo to má vyřešeno prosím poraïte...
Děkuji
Extra Queue pro burst (pouze port 80 a maximálně 2Mb)
aExtra Queue pro normální provoz-...
také bych potřeboval aby mi ten burst jel déle třeba i 20 vteřin.Kdo ví jak na to, nebo to má vyřešeno prosím poraïte...
Děkuji
je to zbytocne a casto velmi zle riesenie... vezmi si napriklad pripad, ze niekdo (pomerne dost vela ludi) pouziva nejaky download accelerator (je ich vela, nebudem ich tu menovat...) Bezny accelerator si vytvori od 4 do 10 spojeni, nezavislych od seba (myslim ze tie spojenia vytvara furt nanovo - ale nedal by som ruku do ohna za to).
Tak teraz pri jednom burste na 20 sekund mu dovolis stiahnut zhruba 500 KB mozno aj viac, zalezi aku mas povolenu rychlost na burst. Toto ak sa ti opakuje napriklad 10 krat, ak uzivatel stiahne pomocu burstu 5 MB.
A co bude pokial sa mu tie spojenia neustale obnovuju? No nic - skoncil si, pretoze obmedzi ostatnych ktory budu chciet vyuzit rychlost priradenu burst-u
Neviem ci som to napisal dobre a zrozumitelne, ale kto ma prehlad tak vie o com kecam...
Ja mam osobne nastaveny burst na prvych 250 paketov (ma to takto viac guru uzivatelov) a ide to bez problemov... na stranky to uplne staci a ostatne ma nezaujima
Děkuji
je to zbytocne a casto velmi zle riesenie... vezmi si napriklad pripad, ze niekdo (pomerne dost vela ludi) pouziva nejaky download accelerator (je ich vela, nebudem ich tu menovat...) Bezny accelerator si vytvori od 4 do 10 spojeni, nezavislych od seba (myslim ze tie spojenia vytvara furt nanovo - ale nedal by som ruku do ohna za to).
Tak teraz pri jednom burste na 20 sekund mu dovolis stiahnut zhruba 500 KB mozno aj viac, zalezi aku mas povolenu rychlost na burst. Toto ak sa ti opakuje napriklad 10 krat, ak uzivatel stiahne pomocu burstu 5 MB.
A co bude pokial sa mu tie spojenia neustale obnovuju? No nic - skoncil si, pretoze obmedzi ostatnych ktory budu chciet vyuzit rychlost priradenu burst-u
Neviem ci som to napisal dobre a zrozumitelne, ale kto ma prehlad tak vie o com kecam...
Ja mam osobne nastaveny burst na prvych 250 paketov (ma to takto viac guru uzivatelov) a ide to bez problemov... na stranky to uplne staci a ostatne ma nezaujima
Ano tohle je pravda a absolutne souhlasim. Clovek s download managerem pak vyuziva jak burst rychlost tak i tu neburst. Takze v podstate jede rychleji nez za co si plati nebo to co ma mit.
Děkuji
Ano tohle je pravda a absolutne souhlasim. Clovek s download managerem pak vyuziva jak burst rychlost tak i tu neburst. Takze v podstate jede rychleji nez za co si plati nebo to co ma mit.
To sice ano, ale tohle se da jednoduse osetrit tim, ze proste ti kdo tohle delaji, tak jim ten burst zakazu.... jasne ze to nejde v sitich s tisici klienty ale pro mensi site neni prob....
zdravim vas pani.
zaujala ma tato tema a rad by som to tiez vyskusal,nakolko mam v sieti zopar chorych tahacov.nerozumiem ale tomu,ako vytvorite pravidla,ktore dokazu rozlisit kedy klient browsuje a kedy stahuje.ako mu nastavit nizsiu rychlost na stahovanie ? pouzivam iba QT.
dakujem
zdravim vas pani.zaujala ma tato tema a rad by som to tiez vyskusal,nakolko mam v sieti zopar chorych tahacov.nerozumiem ale tomu,ako vytvorite pravidla,ktore dokazu rozlisit kedy klient browsuje a kedy stahuje.ako mu nastavit nizsiu rychlost na stahovanie ? pouzivam iba QT.
dakujem
Obmedzis to na port 80, a dalej ako vidis vyssie to funguje na prvych 500 paketov, alebo kolko si das, takze to je akurat na nacitanie web stranky, ktora sa bleskovo nacita, ak zacne tahat tiez to vyskoci na sekundu -dve hore a potom to spadne na rychlost danu v shaperi pre toho-ktoreho kliosa.Ale ved vsetko je uz v diskusia rozpitvane tak si to pohladaj.
Jen spomenu, ze k dst.limit burstu je potrebne pre usera dve pravidla. Prve pravidlo znackuje len pocet prvych x urcenych spojeni, ktore zadefinujeme spravne i do QT a dalsie mangle uz mangluje vsetok dalsi traffic... A samozrejme v QT ho shapujeme taktiez. Podla oobrazkov je zrejme, ze je pouzity len jeden mangle znackovac, takze to fungovat nebude.
ahoj skrebon.
je dobré použi k tomuto matovmu systému RED ? alebo,čo je najlepšie ?
dík.
Jen spomenu, ze k dst.limit burstu je potrebne pre usera dve pravidla. Prve pravidlo znackuje len pocet prvych x urcenych spojeni, ktore zadefinujeme spravne i do QT a dalsie mangle uz mangluje vsetok dalsi traffic... A samozrejme v QT ho shapujeme taktiez. Podla oobrazkov je zrejme, ze je pouzity len jeden mangle znackovac, takze to fungovat nebude.
ahoj skrebon.
dík.
Nej je asi PCQ
Ked som si pozeral manual tak tam bolo o dstlimite pisane ze sa tam nastavuje rate teda pocet paketov za sekundu za urcity cas a teraz ten zapis rate 0 a toto pravidlo bude platne iba time 300 a burst 500
Mohol by to niekto nejako rozumne popisat slovami ze co to robi lebo nejako mi nejde do hlavy ten rate a time ?
zdravim,
nezlobte se, ze te otravuji, ale trosku bojuji s burstem pres dst. limit. Vychazim z poznatku uživatele mato1, kde jsou hodnoty burst: 500 a time 300. Nedokazu nejak ty dve hodnoty pohopit. Ve vysledku burst trva kolem 8s pro 1024 kbps, pokud davam burst 512kbps, tak se ta doba meni. Nikdo mi nedokaze poradit a proto mohli by jste mi rici, jak mam vypocitat dobu dejme tomu 5sekund a podobne?, byl bych velice vdecny. Burst je opravdu bomba, ale rad bych ho doladil, Velice dekuji.
ahoj skrebon.
dík.
Nej je asi PCQ
Na jednom RB532A dělím konekt do dvou lokalit. Mám tam vytvořené 2 pravidla v QS a nad nima je parent totall. Jaké Queue type je vhodné použít? PCQ? wirelles default nebo který?
Dobrý den, stávající popis jsem moc nepochopil, ale uvádím co funguje mě :-)
Můj požadavek:
stahovat data např. rychlostí do 5Mbps, po stažení např. 1MB dat, aby rychlost klesnula na hodnotu 1Mbps (funguje vždy pro nové TCP spojení).
Zde je popis:
Je potřeba omarkovat spojení např. ze stanice 192.168.0.100 a následně k tomu provést mark pakets, Qos provádím v simple queue (což je vlastně global-in / global-out) z tohoto důvodu markuji pakety pomocí chain prerouting.
/ip firewall mangle
add action=mark-connection chain=forward comment="" disabled=no \
new-connection-mark=conn passthrough=no protocol=tcp \
src-address=192.168.0.100
add action=mark-packet chain=prerouting comment="" connection-bytes=\
0-10000000 connection-mark=conn disabled=no new-packet-mark=\
high passthrough=no protocol=tcp
add action=mark-packet chain=prerouting comment="" connection-mark=\
conn disabled=no new-packet-mark=low passthrough=\
no
/queue simple
add burst-limit=0/0 burst-threshold=0/0 burst-time=0s/0s comment="" \
direction=both disabled=no dst-address=0.0.0.0/0 interface=all limit-at=\
0/0 max-limit=0/5000000 name=high packet-marks=\
high parent=none priority=8 queue=default/default \
target-addresses=192.168.0.100/32 total-queue=default
add burst-limit=0/0 burst-threshold=0/0 burst-time=0s/0s comment="" \
direction=both disabled=no dst-address=0.0.0.0/0 interface=all limit-at=\
0/0 max-limit=0/1000000 name=low packet-marks=low \
parent=none priority=8 queue=default/default target-addresses=\
192.168.0.100/32 total-queue=default
Dá se to v podstatě řetězit, tzn. začnu stahovat rychlostí až do 5Mbps, pokud stáhnu 1MB dat, omezím přenos např. na 3Mbps a po následném stáhnutí třeba 2MB dat omezím stahování na konečnou rychlost např. 1Mbps atd. Snad to někomu pomůže. :-)
takhle to lze delat, ale popravde, to bych radeji sel k telekomu. Sorry, ale tohle je prasarna pro uzivatele.
Proc jim omezujes rychlost a nenechas jim prne vyuzit kapacitu ?
priklad:
Koupis si auto, porsche 911 careru, po ujeti 1000m uz z toho nevyrahnes vice jak 200km/h , po ujeti dalsich 1000m uz jen 100km/h .
Podle tohoto narozreno prikladu je trabant mnohem rychlejsi, ten i po ujeti 3000m a vice muze jet stale 130km/h
po jake dobe jim to vynulujes ?
Nikde to nenasazuji tedy kromě sebe, zkouším, učím se, testuji možnosti. Když jsem zkoušel burst v simple queue tak výsledek nic moc, přepočítávání burst-time dle max-limit / treshold. No a to co tady někdo psal na začátku pomocí mangle dst. limit jsem nepochopil. Tak jsem chtěl jen ukázat, že to lze i jinak.
A co bych se mělo nulovat? Při každém novém spojení se rychlost pomalu snižuje.
ok, tak uz jsem pochopil, jak jsi to myslel.
Neni lepsi pouze snizit prioritu ve strome pro spojeni a nechat kapacitu stejnou ?
ano, také je to řešení. (Ti co nepřesáhli určitý počet dat, budou mít vyšší prioritu, než ti co již tento limit vyčerpali)
Já se však na to dívám takto:
někdo má nějaký problém (na tomto fóru) a já se snažím najít nějakým způsobem řešení, aniž bych ho potřeboval řešit. :-)
Prostě se snažím učit z problémů ostatních, kteří mk využívají v běžném provozu. Rád bych se o mk dozvěděl co nejvíce, jsem tímto systémem prostě nadšen.
V pracovním životě pracuji se Cisco zařízeními cca 13 let, ale to se nedá s mk srovnat (cena/výkon/možnosti).
Nechci však říkat že mk je lepší, Cisco je robustní, dobrý support i dostupnost dokumentace, to se o mk moc říct nedá.
Tady však byl požadavek, aby po určitém čase se ponížila rychlost, já jsem to vyřešil ne časem, ale počtem stažených dat.
a nedostahnu stejnýho výsledku tím, že u QT nastavim správně burst? Když budu limit burstu brát jako maximální rychlost a max limit jako rychlost po burstu, tak dosahnu stejnýho výsledku nebo ne? + teda nějakej čas jakej může ject na plno než se burst vyčerpá.