proč by aktuální výrobci mělo něco lobovat? Já bej orcave, alcoma, summit atd... tak na to kašlu protože až to ubnu nasadí, tak budu mít odbyt licencovaných dražších spojů protože lidem po republice se začnou 10GHz rozpadat. Dobrej job ne?
Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz
Sekundárně hapi máš pravdu. Myslím ale že ten proces bude postupný.
Hm, hm chápu to tak že ten UBNTu 10.5GHz produkt (či se tu operuje jiným mně neznámým zařízením) pokud jej někdo používá je +/- (viděno z rychlíku) v cajku s VO a "tradiční" výrobce/i tedy jako první bijí na poplach aby zalarmovaly své zákazníky kteří si nakoupili za XXXtisic předešlé spoje a aby tedy zalobovaly u ČTU?Zprvu jsem to chápal tak že bez změny ve VO se tu UBNTu 10GHz moc vyskytovat nebude, ale poslední příspěvek spíše svědčí o tom že je +/- v cajku (takové horší SVMko vhodné někam na venkov).
Inu to doplnění má svoji logiku o tom žádná, přesto jsem spíše nakloněný proto aby to ČTU zamítlo - navíc doplnění by bylo zase proti těm firmám která do vývoje takovýchto zařízení investovaly a také chtějí své místo na slunci. Řešit to další restrikcí které de fakto to zase uzamkne na české specifikum a pár firem mě nepřijde moc vhodné.
+1
Hm, hm chápu to tak že ten UBNTu 10.5GHz produkt (či se tu operuje jiným mně neznámým zařízením) pokud jej někdo používá je +/- (viděno z rychlíku) v cajku s VO a "tradiční" výrobce/i tedy jako první bijí na poplach aby zalarmovaly své zákazníky kteří si nakoupili za XXXtisic předešlé spoje a aby tedy zalobovaly u ČTU?Zprvu jsem to chápal tak že bez změny ve VO se tu UBNTu 10GHz moc vyskytovat nebude, ale poslední příspěvek spíše svědčí o tom že je +/- v cajku (takové horší SVMko vhodné někam na venkov).
Inu to doplnění má svoji logiku o tom žádná, přesto jsem spíše nakloněný proto aby to ČTU zamítlo - navíc doplnění by bylo zase proti těm firmám která do vývoje takovýchto zařízení investovaly a také chtějí své místo na slunci. Řešit to další restrikcí které de fakto to zase uzamkne na české specifikum a pár firem mě nepřijde moc vhodné.
Kolik máš desítek v síti? My jich máme 7 a rozvádí nám 60 procent konektivity.
Jako výrobce konstatuji, že simplexní zařízení jsme měli pro 10GHz hotové již před 6 lety.
Tady jde jen a pouze o to, aby nové výrobky fungovaly na kompatibilnim principu se setávajícími, o nic jiného..
Podivej, Airtik funguje podobně a splňuje požadavky.
Jak jsem psal mám 0 desítek, pokud bych tam investoval tak bych prskal vzteky o tom žádná (gratulace tedy těm jež si je spíše pronajímají a mohou je v případě potřeby odříci nežli ti co je zaplatili). Ale to je tak asi všechno co bych s tím dělal, protože to bylo vždy volné pásmo držené svojí cenou pár výrobci, kteří moc až na KPE, která to před lety i inovačně trošku pročísla slevnit nechtěly. Jak se zdá za cenu dalších investic jsou tu placená pásma či přeladit, přeladit... . Kdovíjakou škodolibou radost z toho tedy nemám, ale prostě je to tak jak to je.
Princip je takovy, ze ac to VO vyslovne neuvadi, VSECHNY provozovane duplexni spoje MUSI pracovat s oddelenim RX/TX na pulpasma. Tedy vysilajici strana v hornim (7-10) a prijimaci v dolnim (1-4) pulpasmu, a vice versa.
Je to dane technologicky.
Na kazdem bode, kde se koncetruje vetsi mnozstvi 10GHz spoju je definovano, zda mistni strana vysila v hornim nebo dolnim pasmu.
V okamziku, kdy se tam zacne vysilat v tom spatnem, vetsina spoju se s velkou pravdepodobnosti rozpadne.
Takze, pro ty kdo to nepochopili - VO neobsahuje ve sve definici jednu zasadni podminku, ktera je ovsem u vsech profi spoju u nas odjakziva dodrzovana, protoze to tak proste ma technicke opodstatneni a bez nej by to moc nefungovalo.
Insider navrhuje tuto nepsanou, ale vsemi vyrobci (z principu a pro bezproblemovy provoz nutnou) dodrzovanou podminku/definici doplnit.
V tomhle smyslu souhlasim, pasmo 10GHz opravdu neni wifi.
Jen bych mozna tu definici spojil s kanalovanim a rovnou pozmenil VO ve smyslu presne definice kanalu, pulkanalu a ctvrtkanalu, jejich stredovych frekvenci, horniho/dolniho pulpasma a explicitniho zakazu vysilani v pulpasmu prijimace.
(Btw silne pochybuju ze ten UBNT produkt bude tak jak je splnovat vsechny stavajici specifikace VO. Ale jde o princip)
Že by se tuto nepsanou dohodu nepovedlo dohodnout také s UBNTu potažmo předpokládám s Atherosem?:) Vzpomínám si na jednoho technika před pár lety jak nadával při instalaci na pana XXX že zabíjí 10.5GHz pásmo a tam jsem na jeho, dle mě neprofesionální nářky nedal (měl jsem už tehdy od něj v jiné části sítě spoje). Tentokrát je to ale asi zdá se vážnější či spíše reálnější:) .
Anžto pořád se tu neřeklo o jaké zařízení jde je jasné že pan Peterka by podobné zařízení jak psal mohl dodávat, ale chápu není to kvůli výše zmíněnému to pravé. Když se ale zaslechlo(kolem cca září 2010) že třebas UBNTu (chtě nechtě předjímám že ono je tím důvodem) půjde do 10.5GHz a ve světě až tak moc jiný odbyt asi nemá (porovnáno s 2.4kou a 5GHz), zkrátka mělo se to pokusit zalobovat u nich pokud jsou ty důvody ryze technické jak zde zaznívá.
To jo, ale ani Peterka nebyl takovy silenec, aby pustil to sve AirTikatko do stejneho pulpasma, i kdyz by principialne mohl. A stale asi muze :)
Princip je v tom, ze detaily VO do teto doby nikdo neresil, protoze to proste jinak delat neslo, a tim byla dana i spolehlivost a stabilita.
Zavest v tomhle pasmu wifi je fakt zabijak.
Vsechna profi pasma tohle rozdeleni maji - a cim se lisi 10ka a 11ka krome koordinace? Technicky je to uplne to same.
Liší se asi tak jako 50Kč bankovka od 5000Kč bankovky...technicky je to přeci jen počet nul a papír :) .
Každopádně co vím (a asi Jardax a uživatelé zde na foru vědí více) se liší 40MHz oproti 28MHz 10.5GHz pásma a tím že
je určený na magistrální spoje tedy spíše nad 5-7km (možná to dávají i na míň) a pak tím že si platíte klidný SPÁNEK.
Liší se asi tak jako 50Kč bankovka od 5000Kč bankovky...technicky je to přeci jen počet nul a papír :) .Každopádně co vím (a asi Jardax a uživatelé zde na foru vědí více) se liší 40MHz oproti 28MHz 10.5GHz pásma a tím že
je určený na magistrální spoje tedy spíše nad 5-7km (možná to dávají i na míň) a pak tím že si platíte klidný SPÁNEK.
To je bezne vzity omyl, postaveny na marginalnim faktu ze je to koordinovane a placene pasmo. Sirka pasma je technicky detail, pro tyto ucely zcela nepodstatny.
Jinak se technicky 10ka a 11ka nelisi v nicem zasadnim a dokonce i anteny s ozarovaci jsou vetsinou zamenne.
Proste vycvaknes radio zpoza paraboly a nacvaknes jine. A jede se dal.
Ještě výkon do antny 10 a 20dBm tuším...ale každopádně ať se držíme tématu zatím jsem nikde v prodeji simplexní 10.5GHz pojítko u nás neviděl (asi se není čím chlubit).
Spis to jsou narky tech co 10 vyrabeji + soucasnyc vlastniku spoju, na to ze se sem riti konkurence. Sance, ze si vydupete na ctu nejakou ochranu volneho pasma, to je utopie.
utopie bude do 5 let 10GHz pásmo jako levná bezlicenční varianta pro páteřní spoj jedoucí na 180Mbit FD. Na čem máš spoj do netu teď? Většina z lidí co potřebujou 50Mbit a víc má 10GHz kterej budešš potřebovat za chvíly i ty. Jo s ubntu si ho za pár kaček koupíš ale to si koupí i konkurence a budete se krásně nazvájem rušit a budeš muset do licenčního pásma.
Gratuluju, právě jsme si všichni prodražily páteřní spoje protože budeme muset jít do licence. O 10GHz se už ani nestarám a vim že tam protahnu 100Mbit FD dokud neupadnou anteny ze stožáru. Takhle si zasereme další možnost upgradu protože se z toho stane další 5GHz pásmo. Navíc, 11GHz timhle tempem nepovolí všude když se budou muset časem nahradit 10GHz spoje na 11GHz takže budeme muset někteří do jinýho pásma který je dražší jak na licenci tak na zařízení...
Jo chápu že je to aktuálně drahý, ale lepší drahý a funkční na 100% než za 1/10 ceny a funkční na půl podle toho jak si konkurence naladí spoj.
ja bych udelal jednu zasadni vec.. povinne bych do vsech pojitek implementoval featuru, ze pri nastavovani daneho kanalu - pokud je na danem kanalu velke ruseni (maly SNR) tak proste neumoznil ulozit dany config... Jednoduche opatreni, ktere si myslim ze by mohlo fungovat :-D
jiste, ja jen rikam ze je utopie s tim 10 pasmem neco udelat, jednou je volny tak to nikoho nezajima a ctu jiste bude moc rado rozdavat licence za penizky. Chapu ze lidi co provozuji 10tky budou nasrany.
PS: privod mam 1gbit eternetem delky asi 1metr, dal je nejaka licence asi 13/24ghz smerem k optice ale to uz je boj providera.
Jen me tak napada, jestli je treba do toho tak uplne stourat, kdyz 10GHz je takovy nechteny tvor - je to neharmonizovane pasmo a nikdo do toho VO dlouho nechtel rýpat, aby nahodou neprislo na radu jeho ruseni ci omezeni.
Krátké trasy do 1500-2500m vyřeší leckde 60cm Siklu, pak tu máme něco jako 17GHz a oněch 11GHz a nesmí se zapomínat na 9GHz. Vše má své omezení ale taky plusy (cenu+kapacitu) . Takže je jasné že pokud bude někde potenciálně průser tak v hustých lokacích měst kde se někdo rozhodne postavit spoj kolem či nejlépe skrz takového "hnízdečka" v onom simplexu. Předpokládám kloudná řeč s daným výrobcem (nikoliv provozovatelem) aby to nejspíše hardwarově přenavrhnul by asi nebyla, či jak jsem psal se spoléhalo na platné VO že se to nesmí, spinkalo se a ono ejhle?
Krátké trasy do 1500-2500m vyřeší leckde 60cm Siklu, pak tu máme něco jako 17GHz a oněch 11GHz a nesmí se zapomínat na 9GHz. Vše má své omezení ale taky plusy (cenu+kapacitu) . Takže je jasné že pokud bude někde potenciálně průser tak v hustých lokacích měst kde se někdo rozhodne postavit spoj kolem či nejlépe skrz takového "hnízdečka" v onom simplexu. Předpokládám kloudná řeč s daným výrobcem (nikoliv provozovatelem) aby to nejspíše hardwarově přenavrhnul by asi nebyla, či jak jsem psal se spoléhalo na platné VO že se to nesmí, spinkalo se a ono ejhle?
Siklu je taky wifina, nedelej si iluze ze je to slusny fullduplex spoj. Sice to pasmo ma urcite prednosti, ale zalezi na provedeni.
Siklu je presne to o cem je rec - wifina presunuta do jineho pasma.
Asi si malokdo porad uvedomuje, ze profi spoje (vcetne 10ky) jsou drahy, a jsou drahy ne z pleziru aby si vyrobci nahrabali (i kdyz se statecne snazi), ale proste proto ze ta konstrukce, aby splnovala vsechny technicke parametry (o kterych se ubnt jen zda), proste vyzaduje svoje.
Ja chapu, ze kazdej jouda v tom vidi skvelou vec jak pujdou ceny desitky dolu - problem je ovsem v tom, ze uz to nebude desitka, tedy pasmo profi spoju, ktere je zadarmo. Bude to dalsi wifina.
Podle mě to Siklu dožene hrubou silou spolu s cenou která se díky slušné kapacitě a směrovosti dá překousnout. Ty spoje teprve začínají, dejme jim čas už teď na tom až tak špatně dle reakcí zde na foru (držák,napájeni) nejsou.
ano typickej wifista. Už sis osvojil 2.4GHz, teď 5GHz, na 10GHz se chystáš a 9GHz už z pricipu koncipovaný na něco jinýho zaprasíš taky.