hapi, pláčeš na špatném hrobě:) .
Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz
na tom hrobě budeš plakat ty až budeš muset jít do licence.
Až budu nucen jít do licence tak už mi to vadit nebude:) .Každopádě drž se prosím tématu bez osobních invektiv.
to bylo myšlený obecně na všechny wifisty. Obecně wifista je strašný prase a je mu jedno co způsobí. Ty budeš první na řadě protože jak už jsem říkal, budeš potřebovat spoj do netu a budeš muset jít do licence což něco stojí. License se už teď někde nedávaji z důvodu zaplnění a musíš jít vejš kde neni problem dát 20k za rok. Takže si vemeš 50Mbit a aby jsi je kvalitně dostal k sobě, tak musíš do licence což ti může zdvojnásobit náklady za měsíc. V 10GHz by to bylo v klidu ale ne tak jak se to chystá a nejspíš tomu nezabráníme.
Co musím nebo nemusím si posoudím s dovolením sám....na optice a vlastním stožáru kde to budu multipointovat tak jako doposud:) . Chápu že ten kdo to má xx km do optiky a není sto si konekt opatřit jinak to bude mít jak jsi napsal, ale potom bych mluvil sám za sebe a ne o mě jak mi tu podsouváš.
hele, kecáš kraviny. To že máš optiku na sajtu znamená jenom to, že jí potřebuješ něčim dostat pryč uplně stejně jako každej druhej. Podle příspěvků tady na foru prasíš co se dá a tvoje věta "Co musím nebo nemusím si posoudím s dovolením sám" jenom odráží to že je ti uplně fuk co způsobíš jinym lidem svym jednáním a chováním. Připomínáš mi starnet. Ty se chovaji uplně stejně jako by byly na svym písečku a všechno patřilo jim a to že někomu něco zaruší je nezajímá. S timhle jednáním pujde bezdrát jeda do řitě což už celkem je.
Vůbec si tady nikdo neuvědomil s těch co brečí nad cenou aktuálně používaných pojítek jeden fakt. Až to bude za hubičku, tak to pásmo bude nepoužitelný a budeme zase na tom samim jako teď.
Hapi, v daném tématu s Tebou nehodlám dále diskutovat, urážíš mě a pomlouváš což narozdíl od Tebe nemám zapotřebí. Podsouváš mi opakovaně něco co u mne není pravda.
PS: Pokud budu potřebovat za nějakou dobu dostat 100-150 Mbit jedním směrem zvážím vícero možností a to nejen z daného sajtu, ale i to zda není výhodnější vzít další optiku na jiném konci sítě, chápu ale že někdy u někoho přemýšlení nad topologií sítě bolí.... .
:)
no jo ono se to tady někomu píše když má 100Mb konekt za 15 táců ale když já mám 20Mb za 15 táců tak si opravdu nemohu dovolit ještě platit splátky 10GHz spojů. Já kdybych měl lacinej konekt tak neřeknu proti velké ceně 10GHz ani píp...
jo pravda to je že když půjde cena dolu tak se to celé zasere, myslím že se to už tady stalo, příkladem je UBNT v 5GHz pásmu... ale jak se tady říká od toho jsou licence no, prostě to už přestává platit že 10GHz bylo téměř 100% funkčnost, jednou to přijít muselo.
navíc si myslím že kdyby šly páteře více do 10GHz tak by se zase uvolnilo kousek 5GHz frekvencí jako se to někde děje s 2,4
ja bych udelal jednu zasadni vec.. povinne bych do vsech pojitek implementoval featuru, ze pri nastavovani daneho kanalu - pokud je na danem kanalu velke ruseni (maly SNR) tak proste neumoznil ulozit dany config... Jednoduche opatreni, ktere si myslim ze by mohlo fungovat :-D
Jasně spoj si naladíš uvnitř budovy kde bude skvěle malé SNR a pak šup s ním na střechu :) takhle by to fakt nešlo
:)no jo ono se to tady někomu píše když má 100Mb konekt za 15 táců ale když já mám 20Mb za 15 táců tak si opravdu nemohu dovolit ještě platit splátky 10GHz spojů. Já kdybych měl lacinej konekt tak neřeknu proti velké ceně 10GHz ani píp...
jo pravda to je že když půjde cena dolu tak se to celé zasere, myslím že se to už tady stalo, příkladem je UBNT v 5GHz pásmu... ale jak se tady říká od toho jsou licence no, prostě to už přestává platit že 10GHz bylo téměř 100% funkčnost, jednou to přijít muselo.
navíc si myslím že kdyby šly páteře více do 10GHz tak by se zase uvolnilo kousek 5GHz frekvencí jako se to někde děje s 2,4
Opakovaně tě žádám, aby jsi se bud držel tematu, nebo se drzel temat, ktera jsou pro tvoji uroven adekvatni (ruseni 2,4GHz, packet loss na Nstreme atd..). Naprosta vetsina RELEVANTNICH prispevatelu uz davno prosla stadiem, do ktereho ty teprve vstupujes a ver, ze to malokoho zajima za kolik kupujes konekt, protoze sudlani o 20 mbitech neni dnes pomalu ani o 5GHz. Mely bys spis naslouchat, jake problemy resi ti, co maji konekt 100+, protoze ty na tom nebudes jinak, jestli vubec budes.
Nejde o tom, ze by to ze dne na den skoncilo jak tvrdis, jde o to, legislativu nastavit tak, aby praseni probihalo za stavajcich podminek, kdy pasmo FUNGUJE jiz deset let (zatimco 5GHz se zasral za 4 roky) a doufam, ze to tak fungovat BUDE.
Insider : +1 absolutni souhlas :
Insider: ostatne mas na tom svuj podil viny taky, koneckoncu hledani direk v definicich je posledni dobou tvoje specialita, ne? Nebo jak je to s 9GHz pasmem a ojebavkou "dam tam jednu kemerku a jsem v cajku s povolenim", co?
Sice je to jine tema, ale je to typicka vlastnost tehle kotlinky - hledat diry. UBNT dela to samy.
Dle mě pan Peterka se k té hraně sice blížil, ale nikdy na ní nebyl a hlavně ji nepřekročil (myšleno v 10.5GHz). Dost sítím pomohl k cenově přijatelnějším vysokorychlostním pojítkům a svoje technologické řešení vždy uměl obhájit a ano Asura nebyla příliš úspěšná inu stalo se. Co vím k 9GHz bych napsal snad jen - buďme rádi za ty dary.
9GHz je ZATIM absolutne volne pasmo, a jaka pravidla si tam udelame, takova tam budou. Pokud se to zasere nejakyma nekvalitnima radiama, tak nikdo nebude brecet, ze pred rokem-dvema si koupil za 100vky tisic neco, co muze vyhodit. Napiste prosim nekdo UBNT, at svile plany preladi o 1GHz dolu a vsichni budeme spokojeni.
A nepsalo se jim, či nemělo se jim to říci už dříve? :)
Za dob odposlechů a logování se ke mě dostala jedna tajná konverzace mezi UBNT CEO a zástupcem českých firem vyrábějících 10.5GHz.
Summer 2010
ČR: Hi Mike, we have a problem in 10.5GHz.
CEO: Hi, what a problem?
ČR: We need to implement XXZZYY to your new product becouse this make troubles for our existing radio links.
CEO: Ok, that make sense I will look on it.
ČR: Thanks a lot, bye
CEO: Bye
. . . .10 months later.
ČR: Hi Mike, what the hell is going on, the new UBNTu radios is a crapy Wi-Fi toy and kills all our radio links.
CEO: Hi, well we have a problems to implent it so shortly, but...we will try to fixit in the new FW.
ČR: Are you kidding? It is a HW design problem that cannot be solved by FW.
CEO: Hm,...then we will make new revision later.
ČR: Ok, thanks bye
CEO: Bye
. . . .6months later
ČR: Hi Mike, any news on the 10.5GHz new HW revision?
CEO: No, news the redesign was too complicated and was stopped.Bye
ČR: Bye.
Tak se nezlobte že to trošku odlehčuji.
:)no jo ono se to tady někomu píše když má 100Mb konekt za 15 táců ale když já mám 20Mb za 15 táců tak si opravdu nemohu dovolit ještě platit splátky 10GHz spojů. Já kdybych měl lacinej konekt tak neřeknu proti velké ceně 10GHz ani píp...
no vidíš, s timhle přístupem si i pro stabilích 20Mbit budeš muset platit licencovanej spoj protože budeš mít zarušenou i 10ku. To je furt dokola. Před nějakými 6 lety jsme nasazovaly 5GHz do netu na 20Mbit. Ty s tim máš teď problemy aby jsi to spolehlivě full duplexně 20Mbit přenesl a chceš do 10GHz od ubntu jenomže to za pár let bude zase k nepoužití a zase budeš stát před tim samim. 10GHz pojítka jsou dneska levná záležitost ale 11GHz jsou cenově jinde + licence. To chceš? Jako kecat to že nemáš na 10GHz je dneska blbost. Máme jedno svoje a platíme 4k měsíčně a za 3 roky je naše. Teď mi řekni kolik bude stát pronájem pojítka od dialu (CBL) aby ti postavily a garantovaly spoj až k serveru... to 4k měsíčne nebude. Mimochodem, 11GHz s kapacitou do 250Mbit od CBL vyjde na 13k bez DPH. Ona se tam vlastně ani neřeší rychlost protože to pojítko prostě tak jede a to chceš? Chceš to takhle řešit? S timhle přístupem to takhle bude muset řešit každej. Buď si pronajmeš spoj a nebo koupíš. Tak či tak budeš platit podstatně víc než za blbý 10GHz pojítko který je aktuálně pro tebe drahý ale až bude 10GHz pojítko levný, bude písmo na nic a budeš muset do dražšího pojítka atd.. a zase znova a znova...
To je furt dokola. Nasazovala se 2.4GHz dokud to šlo, tak byla nepoužitelná a přišlo 5GHz a všichni jééé super na páteře a pak 2.4GHz ptmp k zákošovy a pak je to je pomalí a šup 5GHz k zákošovy a páteře v tu chvíly stratily rychlost a 5GHz už je dneska na nic a teď přichází levnej 10GHz a jééé páteře na 10GHz super a za chvilku... ty voe to pásmo je zasraný co tam dáme teď...
jo je to drsný ale je to fakt. Timhle si jenom přihoršíme ačkoliv si ze začátku přilepšíme... dočasně.
Insider: ostatne mas na tom svuj podil viny taky, koneckoncu hledani direk v definicich je posledni dobou tvoje specialita, ne? Nebo jak je to s 9GHz pasmem a ojebavkou "dam tam jednu kemerku a jsem v cajku s povolenim", co?Sice je to jine tema, ale je to typicka vlastnost tehle kotlinky - hledat diry. UBNT dela to samy.
A zarovenje lepit, kdyz je treba
Opakovaně tě žádám, aby jsi se bud držel tematu, nebo se drzel temat, ktera jsou pro tvoji uroven adekvatni (ruseni 2,4GHz, packet loss na Nstreme atd..). Naprosta vetsina RELEVANTNICH prispevatelu uz davno prosla stadiem, do ktereho ty teprve vstupujes a ver, ze to malokoho zajima za kolik kupujes konekt, protoze sudlani o 20 mbitech neni dnes pomalu ani o 5GHz. Mely bys spis naslouchat, jake problemy resi ti, co maji konekt 100+, protoze ty na tom nebudes jinak, jestli vubec budes.
Nejde o tom, ze by to ze dne na den skoncilo jak tvrdis, jde o to, legislativu nastavit tak, aby praseni probihalo za stavajcich podminek, kdy pasmo FUNGUJE jiz deset let (zatimco 5GHz se zasral za 4 roky) a doufam, ze to tak fungovat BUDE.
beru na vědomí, už sem psát nebudu, ostatně každý můj názor na cenovou politiku u 10GHz pojítek zná...
Dle mě pan Peterka se k té hraně sice blížil, ale nikdy na ní nebyl a hlavně ji nepřekročil (myšleno v 10.5GHz). Dost sítím pomohl k cenově přijatelnějším vysokorychlostním pojítkům a svoje technologické řešení vždy uměl obhájit a ano Asura nebyla příliš úspěšná inu stalo se. Co vím k 9GHz bych napsal snad jen - buďme rádi za ty dary.
O tom to je, věz, že pro nás není veliký problém 10GHz v simplexu uvést - nakonec bychom i na nějakou dobu byli jediní. Jde ale o plynulé pokračování - lépe důstojné fungování tohoto vyjímečného pásma.. Je mi naprosto jasné, že fit zákazníci budou kupovat nové technologie, protože jim to jejich fungování umožní. Zákazníci, kterým se síť sere, nikdy na technologie, které dodáváme mít nebudou, protože naprostou většinu času v síti tráví flickováním průserů nespolehlivých nebo rušených spojů. Metoda 1. Nespolehlivé spoje=špatné služby=málo zákazníků=málo peněz=hloupé rádobyinvestice.
Metoda 2. Spolehlivé spoje=služby na úrovni=zákaznici v pohodě, kteří šíří nepsanou reklamu=více peně=rozumne investice do spolehlivosti.
Naprostá většina malých poskytovatelů hoří, protože jsou v situace aplikace metody 1. Zatimco, ti kterří uspějí, tak už vědí, že správně je metoda 2.
Asura nebyla sice žádnej zázrak, protože se nevyvedla modemová část, ale otevřelo nám to vrata do technologie, se kterou si tu hraje jenom pár firem na světě a kde máme jako jedni z velice mála reálné úspěchy. Jinak je to příběh 3 roky starý.. Aspoň jsme si ujasnili co vlastně chceme dělat,to děláme a děláme to zjevně dobře, protože v tom co děláme upřimně jenom velice těžko nacházím reálné konkurenty. Tím myslím třeba i mikrovlnné jednotky do 10GHz.
9GHz je ZATIM absolutne volne pasmo, a jaka pravidla si tam udelame, takova tam budou. Pokud se to zasere nejakyma nekvalitnima radiama, tak nikdo nebude brecet, ze pred rokem-dvema si koupil za 100vky tisic neco, co muze vyhodit. Napiste prosim nekdo UBNT, at svile plany preladi o 1GHz dolu a vsichni budeme spokojeni.
To je klasicky blud, ale co se divim...
To, ze se za nej nic neplati, neznamena ze je uplne free.
KAZDE frekvencni pasmo je nejakym zpusobem regulovane specifikaci CTU, a to 9GHz neni zadnou vyjimkou - samozrejme pro nej existuji parametry provozu, ktere musi byt dodrzovany.