• Wireless
  • Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz

9GHz je ZATIM absolutne volne pasmo, a jaka pravidla si tam udelame, takova tam budou. Pokud se to zasere nejakyma nekvalitnima radiama, tak nikdo nebude brecet, ze pred rokem-dvema si koupil za 100vky tisic neco, co muze vyhodit. Napiste prosim nekdo UBNT, at svile plany preladi o 1GHz dolu a vsichni budeme spokojeni.

To je klasicky blud, ale co se divim...

To, ze se za nej nic neplati, neznamena ze je uplne free.

KAZDE frekvencni pasmo je nejakym zpusobem regulovane specifikaci CTU, a to 9GHz neni zadnou vyjimkou - samozrejme pro nej existuji parametry provozu, ktere musi byt dodrzovany.

Tím VOLNE jsem mel na mysli, ze tam jeste nic nevysila, ne ze si tam muze delat kazdy co chce. Takove pasmo ani neznam.

Hmmm....

Tak jsem si jeste jednou velmi peclive precetl VO_R_14_08_2005, protoze mne neco napadlo, a dospel jsem k zajimavemu zaveru:

Provoz je omezen na kanaly 1-10, 0 jen castecne a mezikanaly nejsou pro provoz vubec povoleny.

Vyplyva to jednoznacne z nekolika formulaci v clanku 2c) a 2e).

I kdyz jsou A-ckove kanaly definovany, slouzi pouze pro vypocet stredu kanalu 14 a 7 MHz.

Tak, a kdyz jsem dosel v uvahach az sem, vzpomnel jsem si ze mi pred casem probehl pred ocima nejaky papir. Po chvili hledani jsem objevil dokument od Racomu smerovany na CTU popisujici presne tuto uvahu a odpoved CTU, ktera to potvrzuje a uznava, ze soucasny popis VO neni uplne exaktni a bude k tomu prihlednuto v nejake budouci revizi.

Svet je holt malej, jeste ze nas geniu je taky malo...

(Tak hupky vsichni preladovat! )

no tak mezikanály jsou předně pro užší kanály (14 a 7MHz) co jsem se kdysi dočel já v tom cáru papíru. Pro 28MHz masky se maji používat celí čísla kanálů.

no tak mezikanály jsou předně pro užší kanály (14 a 7MHz) co jsem se kdysi dočel já v tom cáru papíru. Pro 28MHz masky se maji používat celí čísla kanálů.

CHYBA

Ale bohuzel dost rozsirena, ono to neni popsane uplne blbuvzdorne.

Princip je ten, ze Ackovy kanal je presne mezi beznymi kanaly - tudiz ho nemuzes pouzit jako stredovou frekvenci pro zadny typ kanalu, vzdycky bude lezet MEZI nejakymi kanaly, a je celkem jedno jestli bude na kazde strane 28 nebo 7 MHZ...

Ackovy kanal je tam prave jen proto, abys podle nej vypocital stredy 7MHz kanalu, resp, aby se ten vypocet zjednodusil.

Akorat to spis zkomplikovali

šířka pásma zabraného vysíláním ve vysokofrekvenčních kanálech č. 1 až 10 je

maximálně 28 MHz a ve vysokofrekvenčním kanálu č. 0 je maximálně 14 MHz. Pro

přenos signálu, který nevyžaduje plnou šířku pásma zabraného vysíláním, je možno

stanice provozovat na doplňkových vysokofrekvenčních kanálech, jejichž kmitočty jsou

odvozeny od kmitočtů výše uvedených kanálů dle vzorců:

f = fn ± 7 MHz pro maximální šířku pásma zabraného vysíláním 14 MHz nebo

f = fn ± 3,5 MHz pro maximální šířku pásma zabraného vysíláním 7 MHz,

kde f je jmenovitý kmitočet středu doplňkového vysokofrekvenčního kanálů a fn

je jmenovitý kmitočet středu vysokofrekvenčního kanálu , přičemž n je číslo

kanálu 1 až 10 (včetně kanálů s indexem a);

tak sem blbej já nebo ty?

přenos signálu, který nevyžaduje plnou šířku pásma zabraného vysíláním, je možno

stanice provozovat na doplňkových vysokofrekvenčních kanálech, jejichž kmitočty jsou

Ty, hapi, ty jsi blbej

Ale nic si z toho nedelej, on to tam nevidi skoro kazdej a stejne jako ty si domysli neco co tam napsano neni.

šířka pásma zabraného vysíláním ve vysokofrekvenčních kanálech č. 1 až 10 je maximálně 28 MHz

O vysilani na jinem kanale, napr. Ackovem, neni ani slovo. Ackove kanaly, resp. jmenovite frekvence, slouzi jen pro potreby vypoctu stredovych frekvenci uzssich kanalu.

Je to logicke. Kanal ma sirku 28MHz. Kdyz tam das 14MHz, vejdou se tam dva, ale musi se tam vejit (a neprecuhovat), tedy jejich stredy jsou +- 7MHz od stredove frekvence hlavniho kanalu.

A nebo se ti tam muzou vejit 4 kanaly 7MHz. Pripadne 2x 7MHz z jedne strany a 14MHz z druhe. Ale nesmi se ti proste prekryvat a hlavne precuhovat jinam.

Ale abys mohl spocitat (definovat) stredove frekvence 7MHz kanalu, musel bys pocitat +- 3,5MHz od centralni frekvence a pak jeste navic dalsich +- 11,5MHZ.

A aby se to nepocitalo takhle slozite, tak kdysi kdosi vymyslel, ze se stredy MEZI normalnimi kanaly pojmenuji jako Ackove kanaly a bude se pocitat +- 3,5MH od nich.

To je cele

Mozna ti pomuze definice kanalu 1(28) ktery se sklada z kanalu 1A(14) + 1B(14) pripadne (1A-(7) + 1A+(7)) + (1B-(7) + 1B+(7)) - kazda ze tri verzi zabira ten samy frekvencni prostor a nesmi ho prekrocit.

(btw je tam v celem systemu chyba - nelze se popsanym vypoctem dobrat ke stredove frekvenci kanalu 1A- - to je moje vlastni definice :) 7MHz kanalu na nejspodnejsi casti spektra, tedy tam co se rozprostira virtualni kanal 0.

I to je popsane v komunikaci s CTU)

jardax má dneska asi nějaký slabší den, takze se mu nechce nejak vysvetlovat svoje zavery.

Takze polopate :)

Pokud chci provozovat spoj v 28MHz, tak si mohu vybrat kterykoli kanal od 1 po 4, včetně 1a, 2a, 3a. Jenze jelikoz nejsem debil, tak si nasadim spoje pekne na 1,2,3,4 a mam 4 kanaly.

Pokud ovsem na danem bode chci pouzivat primarne 14MHz spoje a chci mit kanalu, co nejvice, tak pouziju kanaly 0, 1, 1a, 2, 2a, 3, 3a, 4.

Pokud ale chci pouzivat jak 14MHz, tak 28MHz spoje, tak kdyz si to nakreslim, tak zjistim, ze by to nebylo to prave orechove.

A proto jsou kanaly ax+ a ax-. A ty pouziju, pokud chci mit na sajtu smes a nechci moc svitit kolem. Na cele kanaly si pekne nasazim 28MHz spoje a na tyhle pul kanaly si dam 14MHz spoje. Ale obetuju tim kanal 0.

Howgh.

A Ubiquiti obětuje obě křídla:) . No, ale jak se to tedy má, máte někdo nějaké info o těch simplexních stršákopojítkách nebo je to jen dopředná fáma?

Zrovna jsme dopsal doplneni :)

Takze jeste pro jistotu - to co pise sooc je sice z praktickeho hlediska pravda a pokud budu ignorovat VO jsem kolemdokola sam samotinky muzu to tak delat.

Nicmene, jak jsem prave prokazal vyse (i kdyz se to vi samozrejme uz delsi dobu, akorat to kazdej ignoruje) VO NEDOVOLUJE vysilani na Ackovych kanalech, bez ohledu na to kolik mas kolem jinych spoju.

Pokud ovsem na danem bode chci pouzivat primarne 14MHz spoje a chci mit kanalu, co nejvice, tak pouziju kanaly 0, 1, 1a, 2, 2a, 3, 3a, 4.

To je samozrejme blbost, presne takhle se to delat NESMI, proc je vysvetleno vyse

To je samozrejme blbost, presne takhle se to delat NESMI, proc je vysvetleno vyse

Ano, nesmi, ale je to asi jedina varianta, jak kanal 0 vyuzit pro 14MHz. A asi i duvod, pro na kanalu 0 nikdo moc nerajtuje :)

Takze pouceni pro vsechny - na ackove kanaly zapomente, ja osobne jsem je nikdy nepouzil :) Vsechny 14MHz spoje mam poctive na tech +-7MHz frekvencich a ziju :)

Ano, nesmi, ale je to asi jedina varianta, jak kanal 0 vyuzit pro 14MHz. A asi i duvod, pro na kanalu 0 nikdo moc nerajtuje :)

Omyl. Tzv. kanal 0 (on je stejne virtualni jako ostatni Ackove kanaly) ma 14 MHz a nic ti nebrani ho pouzit, ovsem musis si spocitat stred, pripadne oba stredy pri 7MHz kanalech.

Neni na tom nic sloziteho, jen si musis uvedomit, ze se tam dost nestastne motaji dva pojmy oznacovane jako kanal, i kdyz kazdy predstavuje neco jineho.

Kanal 1 (napriklad) je proste 28MHz siroke pasmo, +-14MHz od stredu, a z toho nesmis vylezt at mas sirku pasma jakou chces.

Stredy uzsich kanalu jsou vec vypoctu viz vyse.

Jednoduche. Tecka.

Omyl. Tzv. kanal 0 (on je stejne virtualni jako ostatni Ackove kanaly) ma 14 MHz a nic ti nebrani ho pouzit, ovsem musis si spocitat stred, pripadne oba stredy pri 7MHz kanalech.

Neni na tom nic sloziteho, jen si musis uvedomit, ze se tam dost nestastne motaji dva pojmy oznacovane jako kanal, i kdyz kazdy predstavuje neco jineho.

Kanal 1 (napriklad) je proste 28MHz siroke pasmo, +-14MHz od stredu, a z toho nesmis vylezt at mas sirku pasma jakou chces.

Stredy uzsich kanalu jsou vec vypoctu viz vyse.

Jednoduche. Tecka.

Ja teda ctu v te norme, ze n je 1 - 10 včetně a, o 0 nikdo ani slovo!!

Takze pouceni pro vsechny - na ackove kanaly zapomente, ja osobne jsem je nikdy nepouzil :) Vsechny 14MHz spoje mam poctive na tech +-7MHz frekvencich a ziju :)

To zacina vypadat na slusne vysvetleni, proc je ta desitka v takovem stavu v jakem je...

Ja teda ctu v te norme, ze n je 1 - 10 včetně a, o 0 nikdo ani slovo!!

(btw je tam v celem systemu chyba - nelze se popsanym vypoctem dobrat ke stredove frekvenci kanalu 1A- - to je moje vlastni definice :) 7MHz kanalu na nejspodnejsi casti spektra, tedy tam co se rozprostira virtualni kanal 0.

I to je popsane v komunikaci s CTU)

Jeste dotaz? :)

A jeste s tema Ackama je to zapeklite kvuli teto formulaci -

maximálně 28 MHz a ve vysokofrekvenčním kanálu č. 0 je maximálně 14 MHz.

protoze je to dvojznacne - "č. 1 až 10" může množinove znametat 1,1a .... 10 a nebo taky jen 1, 2 ... 10 :) Asi uz chapu, do ceho hosi z racomu ryli :)

to snad ne. tak znova

šířka pásma zabraného vysíláním ve vysokofrekvenčních kanálech č. 1 až 10 je maximálně 28 MHz a ve vysokofrekvenčním kanálu č. 0 je maximálně 14 MHz.

to zanemá že pokud mám 28MHz kanál můžu pouze na 1 až 10. žádný 1a, 2a atd..

Pro přenos signálu, který nevyžaduje plnou šířku pásma zabraného vysíláním, je možno stanice provozovat na doplňkových vysokofrekvenčních kanálech, jejichž kmitočty jsou odvozeny od kmitočtů výše uvedených kanálů dle vzorců:

takže doplňkový kanály, tedy 1a, 2a, 3a atd... můžou používat pouze pro 7 a 14MHz kanály. MImochodem, střed kanálu kanálu 1 od středu kanálu 2 je 28MHz takže se dovnitř nic nevejde pokud je to zabraný 28MHz kanálem. Kanál 0 se prakticky nedá použít když je na kanále č. 1 28MHz provoz. Vemu teda třeba kanál 3a a můžo na něm vysílat +-3.5 nebo +- 7MHz tedy 7 nebo 14MHz kanálem se středem na všechny kanály 0-10 včetně aček. Doplňkový kanály jsou s ačkama. Je to sice blbně napsaný ale je to tak. Tohle se už stokrát omývalo na czf.

A jeste s tema Ackama je to zapeklite kvuli teto formulaci -

maximálně 28 MHz a ve vysokofrekvenčním kanálu č. 0 je maximálně 14 MHz.

protoze je to dvojznacne - "č1 až 10" může množinove znametat 1,1a .... 10 a nebo taky jen 1, 2 ... 10 :) Asi uz chapu, do ceho hosi z racomu ryli :)

Nejenom, i ta 0 je tam mimo misu, i kdyz je to Acko jako ty ostatni.

Obecne Acka, i kdyz se oznacuji jako kanaly, jsou ve skutecnosti HRANICE mezi kanaly a jako takove pouze poskytuji operny bod pro vypocet.

Ono to ma cele samozrejme jasnou logiku, jen je to blbe (nejednoznacne) napsane a dlouhodoba praxe to vsechno tak jako tak ignorovat tomu dava korunu :)

to snad ne. tak znova

šířka pásma zabraného vysíláním ve vysokofrekvenčních kanálech č. 1 až 10 je maximálně 28 MHz a ve vysokofrekvenčním kanálu č. 0 je maximálně 14 MHz.

to zanemá že pokud mám 28MHz kanál můžu pouze na 1 až 10. žádný 1a, 2a atd..

Pro přenos signálu, který nevyžaduje plnou šířku pásma zabraného vysíláním, je možno stanice provozovat na doplňkových vysokofrekvenčních kanálech, jejichž kmitočty jsou odvozeny od kmitočtů výše uvedených kanálů dle vzorců:

takže doplňkový kanály, tedy 1a, 2a, 3a atd... můžou používat pouze pro 7 a 14MHz kanály. MImochodem, střed kanálu kanálu 1 od středu kanálu 2 je 28MHz takže se dovnitř nic nevejde pokud je to zabraný 28MHz kanálem. Kanál 0 se prakticky nedá použít když je na kanále č. 1 28MHz provoz. Vemu teda třeba kanál 3a a můžo na něm vysílat +-3.5 nebo +- 7MHz tedy 7 nebo 14MHz kanálem se středem na všechny kanály 0-10 včetně aček. Doplňkový kanály jsou s ačkama. Je to sice blbně napsaný ale je to tak. Tohle se už stokrát omývalo na czf.

No, skoro hapi, ale jeste to neni dokonale.

Ackve (a 0) "kanaly" nejsou kanaly jako takove, ale HRANICE mezi kanaly urcene ciste jen pro vypocty.

Na Ackach nemuzes provozovat ani tuk, Acka jsou VZDYCKY hranici mezi kanaly, libovolne sirky - z kazde strany jine, klidne.

kanal1 - stredove frekvence:

/--------------------------10322---------------------------\ 1x28MHz

/------------10315----------\/-----------10329-----------\ 2x14MHz

/--10311,5--\/--10318,5--\/--10325,5--\/--10332,5--\ 4x7MHz

Vic po lopate to fakt neumim

📡 Telekomunikace.cz