Tak je samozřejmě jasný, že se ty jednotlivý sektory chytaj třeba na -30dB, ale to neznamená že by to nemohlo rozumně fungovat. Hodně záleží kde v městě to AP je, co všechno chytá, jak jsou daleko klienti atd. Máme místo kde se dodělala druhá polarizace ke stávající single (s RB433AH + 3x R52Hn) a nezměnilo se vůbec nic, prostě vůbec. Sektory 20 - 30°. Ke kliošum to jelo nestabilně několik Mbps, ping desítky až stovky ms. Pak se místo těch RB433 nasadily RB912 + R11 s identickým nastavením a ejhle, najednou se zvedla propustnost od 30 - 80Mbps, ping několik ms a stabilní. Na test se dalo k několika kliošům RB911AC a na AP se na několika sektorech dala RB922 + R11AC a propustnost se trošku zvedla, ale v řádu o několik Mbps, občas u někoho třeba 10Mbps. Pak se k těmhle sektorům daly SXT HG a SXT AC (krátká verze co má 28°) a dalo se to do kovovýho stínícícho krytu od CSATu a nechávalo se to běžet nějakou dobu na těch RB912, RB922, jedno SXT a druhý SXT. Že by tam byla nějaká výrazná změna, to se říct nedá. Propustnost, pingy +- stejný. Nejzásadnější skok je opravdu přechod z chipsetu AR9220 na novější a najednou to letí jak z praku i v zarušeným prostředí. Co máme nějaký AP na vesnicích a maloměstech, tak třeba celkem dobře fungujou i ty RB433AH s R52Hn, jakmile je tam trošku rušení, tak to prostě nejede na žádným kanálu, ani s dobrejma anténama, nebo dobrým signálem. Ani PtP spoje nefugujou dobře. Takže mě celkem udivuje, že dnes ještě někdo používá RB411 s jakoukoliv kartou, protože kdyby tam dal cokoliv novějšího, tak se vše razantně změní. Ke mě domů mám PtP spoj postavenej na RB911AC + 24dB extremy od jirouše a ve 20MHz to ke mě letí 120Mbps v TCP. Prostě ty nový chipsety dělaj divy. Nevím jak je to u UBNT, ale u Mikrotiku to tak je . . .