Tohle jsme viděli před čtvrtrokem na jedné luxusní novostavbě - elektrikář natahal z celého domu husí krky na půdu, kde končily jednotlivě po obvodu domu.
Do nich natahal od zásuvek utp a na půdě to ustříhal tak 50cm od konce krku, místo aby to natáhl až do rozvodny v patře, která tam k tomuto účelu byla.
Nám elektrikář připravil lepší oříšek - při rekonstrukci bytu uvědomělý majitel vznesl požadavek aby měl v každé místnosti alespoň jednu datovou zásuvku. Potud v pohodě - majitel i s elektrikářem to s námi ještě několikrát konzultovali, tak jsme si ujasnili že z KAŽDÉ zásuvky povede kabel k jističům u vchodových dveří do bytu kde bude router.
Elektrikář to ovšem pojal po svém - volal mi jestli může jeden kabel dovést až k rozvaděčí na chodbě, kde byl switch. To jsem mu schálil (alespoň nebudu muset tahat kabel a lišty po chodbě a vrtat průraz do bytu). Ujistil jsem se zda má opravdu UTP kabel - prý že jo.
Pár dní na to tam dorazím, že prý už chtějí internet. Prý je všechno připravené jen stačí nacvaknout koncovky. Já jásajíc, že to bude na pár minut tam s radostí přijedu. Na chodbě u switche najdu připravený kabel - cvaknu koncovku a chystám se do bytu zapojit router a jednotlivé větve do zásuvek.
Majitel bytu říká, že uvnitř žádné místo s mnoha vyvedenými kabely není (kde by měl být router). Tuším nějaký problém, ale říkám si elektrikář je možná ukončil jinde a pořád ještě pozitivně naladěn mu volám.
Odpověď, že nic takového tam není a JEDEN kabel vede skrz všechny zásuvky (bylo jich 10), kde je vždy přerušen až k poslední. A mám si to prý vyspojkovat. Počítač byl až u předposlední zásuvky :
A od té doby jak mi někdo řekne, že má doma vše připravené, kabely natahané - stačí jen cvaknout koncovku a zapojit rádio si radši vyčlením trojnásobek času běžné instalace ...
Naštěstí už se i elektrikáři zdokonalují, takže někdy přijde i otázka jestli na střechu mají natáhnout UV odolný FTP kabel nbo stačí obyčejný