Zdravím, mám RB433AH osazenou R52Hn. V jednom obchodě jsem v akci nakoupil CPE KOZUMI Air Force One 5. Když na mikrotiku nastavím band: 5GHz (předpokládám 802.11a), kozumi se s mikrotikem spojí. Když dám na MT 5GHz-a/n ke spojení již nedojde. Můžete mě prosím nasměrovat, kde může být chyba?

Děkuji

Ne ne, tohle bohužel nepomáhá.

V novém FW mají napsaný nějaký fix pro Atheros čipsety, takže otestuju a pak napíšu.

o 6 dní později

Tak bohužel nic. Psal jsem na výrobce, nereaguje. Pokud by ještě někoho něco napadlo, napište, jinak KOZUMI asi vyměním za SXT a budu mít klid.

neni nahodou 802.11n od Mikrotiku kompatibilni zase jen s Mikrotik 802.11n produtky ? nikde jsem nevidel, ze by se v "n"ku spojil Mikrotik s necim jinym, to same UBNT...

PW

Ale proč se to nespojí ani když je na mikrotiku A/N.

co vím tak N na mikrotiku jako AP je nepoužitelný s Nkama v noteboocích. Zatímco s blbým VDSL modemem v Nku to s notebookem valí klidně 90mbit, s mikrotikem je to nestabilních 30, pingy lítaj a co chvila se to rozpojí

a co já vim tak smartphone v Nku se bez problemu připojí na mikrotikácký Nko.

co vím tak N na mikrotiku jako AP je nepoužitelný s Nkama v noteboocích. Zatímco s blbým VDSL modemem v Nku to s notebookem valí klidně 90mbit, s mikrotikem je to nestabilních 30, pingy lítaj a co chvila se to rozpojí

Kdy jsi to ověřoval naposledy? Tohle, co píšeš, jsem si také vyzkoušel o tvrdil před časem, řekněmě rok a víc zpět. Ze srandy jsem vytáhl to stejné před 3 týdny a nevím proč, ale vše co jsem zkoušel, tak jelo naprosto OK v Nkovým režimu. Jak na 2,4 GHz, tak i v 5 GHz indooru. Potřebuji pár indoor APček nejlépe s Nkem a radius podporou pro ověřování i logování, což většina low cost krabiček nezvládá a HPčkový APčka za 10 kKč kus mi už neprojdou, tak jsem to zkusil znova, protože v ROSu to AAA fungovalo už OK.

I ten stejný HW, co před rokem a půl haproval, tak teď jel naprosto OK. Od té doby samozřejmě jiný ROS (teď je tam 5.7) a možná i nějaká aktualizace pod Wokny (XPčka a W7), ale jede to k naprosté spokojenosti. Notebooky Fujitsu řad Lifebook a Celsius, nějaké IBM/Lenovo ThinkPady, proti nim RB493 s CM9+R52nM a RB433AH s CM9+R52nM.

A myslíte, že by aktualizace ROSu pomohla? Mám verzi 4.10.

to rozhodně. Verze 4.x byl takovej pokus a mezipřechod :)

Rozhodne na v 5.7. Jinak, ackoliv se opakuji, na Mikrotik AP jen mikrotik klient a na Ubnt AP jen Ubnt klient. Proste v ramci jednoho sektrou jen jednu platformu. Kdykoliv jsme udelali nejakou vyjimku, casem prisel nejakej problem :)

Tady ti nikdo neporadí, aby tyhle zařízení ostatní nepoužívali a vypadalo to, že je to problémový zařízení Ono totiž, když to vykucháš a do desky přicvakneš parabolu, tak s tím uděláš o dost rychlejší a kvalitněší spoj než na těch chrastítkách od UBNT. Škoda, že se neprodávají samotný desky... Ta tvá kombinace zařízení běží v pohodě. První věc co musíš udělat aktualizuj firmware v obou zařízeních a zřejmě, si tam něco špatně nastavil nebo nenastavil, tak si to resetni. To, že jsi nenastavil region máš dobře, výkon se v našich končinách nastavuje na 100%, nastav si v kozumi režim a profil na bezdrát (vypni opakovač), ulož a dej restart a už se v něm nehrabej, je nastavený. Teď si nastav routerboard a jestli to nebude fungovat, nastavuješ blbě věci na MikroTiku nebo máš fakt zoufalej signál na anténách.

Tak upgrade nepomohl. Nevadí, předělám celou síť kompletně na Mikrotik, alespoň budu mít jednoduchou správu.

mam ten isty problem v teme nizsie, nedokazem pripojit Nkovy notebook na R52n. zapni v mikrotiku loging-wireless, a napis co to pise ked skusas pripojit v Nku.

Já mám R52n-M a R52Hn a v logu se neobjeví nic. Tam bude problém už někde na fyzické vrstvě. MT se prostě dovnitř moc nehodí.

o 4 dny později

Kdy jsi to ověřoval naposledy? Tohle, co píšeš, jsem si také vyzkoušel o tvrdil před časem, řekněmě rok a víc zpět. Ze srandy jsem vytáhl to stejné před 3 týdny a nevím proč, ale vše co jsem zkoušel, tak jelo naprosto OK v Nkovým režimu.

naposledy ověřováno v červenci, když jsem si koupil notebook s N wifi. Je tam sice jen ta nejdebilnější karta co mohla být, ani 5GHZ to neumí - nějaká Intel 1000. Nko ještě nemám moc vyzkoušený, protože jedinej N hardware co mám je ten notebook, RB433 s R52hN kartou a VDSL modem/router Comtrend, kterej umí Lite N. S tím RB ten notebook vůbec nefungoval...jako ano, spojí se to, ale jede to naprosto strašně. S VDSL to jelo reálných 90megabitů a krásně stabilně. Tak teď nevím, jestli se nemá ráda ta síťovka s tím RB nebo je problém jetě jinde, ale vím, že jsem nad tím strávil spoustu času při ladění výkonů, ACK timeoutů a podobných věcí, ale pokaždý to bylo naprosto nepoužitelný. Teď mi to jede jen v B/G a to valí v pohodě. Kdybys měl konkrétně nějakej tip, co tam nastavit, tak může testnout s nejnovějším ROS, ale moc tomu šancí nedávám.

📡 Telekomunikace.cz