sorry ale asi se bavim z bandou hipíků nebo co. To o čem tu mluvíte je přece tím že se slyší anteny ne zařízení. Pokud máš kvalitní anteny, neřešíš. Mám na sajtu tři sektory od prowaxe a můžu je dát na 5500, 5520, 5540 a všechno jede v pořádku dál bez ovlivňování a proč? protože ty anteny jsou kvalitní a zařízka (RB711) jsou za nimi v plastových krabicích (gentle box) cca 75cm od sebe. Pokud si tam dám kus drátu jako antenu a obalim si zařízka alobalem, nic nepojede a můžu klidně ty zařízka dát do atomovýho krytu.
Veme už někdo bulet a proskenuje okolí bez anteny? co asi tak uslyší? stejný houby jako když bude obalenej alobalem.
Sorry ale tohle vám nežeru. Chápu že ty zařízení se můžou mezi sebou ovlivňovat ale podle mého měření spektrákem se neovlivňujou tím co vypouštěji na kabel v 5GHz pásmu ale něčim uplně jinym a nejspíš tim, jak někdo říká šuměním nebo cvakáním v kartách. Nedavno jsem totiž měl na stole rozdělanej audio zesilovač a vedle toho jsem postavil omnitika a hádejte co to ze zesilovačem udělalo. Pokud se přikláníte k tomu že to udělalo něco jako mobilní telefon, tak je to správně. Samozřejmě pulzy jsou jiný a ne tak ostrý jako u GSM ale určitý pulzy tam jsou a maji spíš obdelníkovej charakter stejnosměrnýho napětí nebo jak bych to řek. Prostě jakoby ty kartičky neměly správně nastavenej výstupní offset a při vysílání s tim cuknuly stejnosměrně na jednu stranu podobně jako výkoný audio zesilovače když nemaji DC driver a nejsou správně vylazený.
Bullet jako takovej prostě nemůže slyšet jinej bullet na -60dB jenom tim že je vedel sebe položim na stůl. To je hovadina. Museji se slyšet přes antenní system.
Pak tu máme rušení který vytvářejí zařízení sami od sebe podobně jako to dělají mobilní telefony. Typicky SXT na stejnym stožáru potvrzený nejenom mnou. Tam alobal může pomoct ale pochybuju že výrazně pomůže tomu aby utlumil signál jinýho zařízení, česky, utlumil signál pocházející z jiný anteny. To maji na starosti anteny a jestli tam máš shit v podobě všesměrovýho loca tak sorry ale seš na hlavu.
Pokud chceš laborovat pořádně, tak dělej spekrální scany a ne vopičky s propustností na grafu podle plotu na ubntu. Když už tak to chce půl minutovej kontinuální test.
Nedavno tu někdo dával odkaz na doplňkový stínení na airmax anteny a ukazoval tam signály druhýho sektoru vedle na stožáru. Myslíte že to bylo tim že zavřeli rocket do kovovýho futrálu? prdlajs, pomohly přídavný plechy kolem sektoru. Základ je v pořádný anténě. Nedavno si tu dade stěžoval že mu z boku do šťouračky pere cizí signál a nefungue mu to. No když na to někdo míří tak to určitě nechytal přes zařízení ale skrz antenu a jediný co zbejváje použít lepší límec s nějakou výplní pro pohlcení toho pásma tak jak to bejvá u hitech profy spojů.
Schválně, zkuste si někdo nasimulovat. Vemte 4 SXTčka, dejte je na 100m, dvě na každou stranu cca 50cm od sebe a udělejte z toho dva ptp spoje. Zatižte oba a uvidíte jak to pude do kopru a to může bejt jeden spoj na 5000MHz a druhej na 6000MHz (ověřeno). Tady se totiž projevuje uplně jiný rušení než to v 5GHz pásmu. Protože když jednim spojem poteče 200Mbit a na druhym spoji pustíte spektrák uvidíte, že budete mít pro druhej spoj krásně čistý pásmo ale ono to stejně nepojede a budou se silně ovlivňovat. Tady pomůže odstínění zařízení. Já jsem SXTčka na koncích oddálil od sebe a teď jedou i na kanálech vedle sebe a tam zase záleží na směru a na použitých anténách.
Takže bejt váma, prvně bych si uvědomil co se s čim a kdy ruší. Pokud dáš bullety do aluboxu těsně k sobě, máš velkou šanci , že se budou rušit mezi sebou zařízení a ne anteny. Basty má zkušenost že když se zavřou dvě RB711 do aluboxu, nejede to. RB433 a dvě karty na max... nejede to. Tady všude se ovlivňuou zařízení mezi sebou ale ne skrz anteny ale skrz sami sebe. Teď nevim kdo... nedavno obalil kartičky v RB433 alobalem a rušení přestalo, proč?... protože se zase rušili zařízení mezi sebou. Jiná věc je když si někdo nandá na stožár 5 kousků NSloco a dá kanály třeba ob jeden. Protože kdyby ten dotyčnej někdy viděl spektrák s takovym brutálnim signálem, uviděl by, že tak silnej přijímanej signál mezi locama způsobí nedostatečnej útlum klidně i 100MHz na každou stranu od kanálu. Ve specifikacích se píše jaký poklesy a jak daleko v masce maji být a jestli tam je že ve vzdálenosti 100MHz může bejt pokles signálu o -50dB, tak dvě loca mezi sebou slyšejicí se signálem -20dB budou mít ve vzdálenosti 100MHz signál -70dB který spolehlivě zabije druhý loco. V tomhle případě se neruší zařízení a nepomůže obalení alobalem nebo zavřením do aluboxu ale ruší se anteny mezi sebou protože jsou to shitky a stínit se musí anteny.
je to tak logický až mě to sere. Otázkou tedy spíš je, jestli se dá nějak omezit rušení který vydávaji zařízení protože na spektráku 5000-6000MHz se tohle rušení neukáže a sektory prostě nejedou, ccq kolísá, spoje se rozpadaji atd... je tedy třeba rozlišit rušení které vydávaji skrz antenu a která vydávaji skrz zařízení samotný. To je stejný jak když mám RB433 ve kterym se kartičky mlátěji mezi sebou a nejede to, pak vemu 3x RB411, přendám do nich ty samí kartičky na kterých to v RB433 nejelo, nastavim stejný kanály, výkony a hle, ono to jede bez problemu. Pak samozřejmně záleží na tom jestli RB411 nepřišroubuju nad sebe distančními sloupky a jestli nemám kanály hned vedle sebe na anténách mířící stejnym směrem.